Endrjū Makviljamsa darbs "Insulīns"; Publicitātes foto no video projekcijas
 
Aktualitātes
17.11.2017

RIXC izstādē instalācija rāda mākslinieka veselības stāvokli

Komentē
0

Latvijas valsts svētku nedēļā RIXC mākslas un zinātnes festivāla izstāde "Virtualitātes un realitātes", kas līdz 28. novembrim skatāma "kim?" laikmetīgās mākslas centrā, aicina iepazīties ar virtuālās realitātes pasauli. Turpinām iepazīstināt ar dažiem no divdesmit pieciem izstādes mākslas darbiem.

2013. gadā vulkāna izvirduma rezultātā Klusajā okeānā radās jauna sala, kas raisījusi nebeidzamu strīdu starp kaimiņvalstīm. Nišinošimas parādīšanās izraisīja Japānas Ekskluzīvās ekonomikas zonas (EEZ) – teritorijas, kas stiepjas 200 jūras jūdzes no valsts piekrastes – paplašināšanos, atļaujot atsevišķām valstīm īstenot suverēnas un jurisdikcijas tiesības, piemēram, resursu izmantošanu. Vulkāna sala katalizē Austrumķīnas jūras un tās nenoteikto robežu pašreizējo ekonomisko un ģeopolitisko konfliktu. Angļu mākslinieces Grētas Haueres darbā "Ienaidnieka tuvums" izmantoti dažādi artefakti, lai attēlotu salas pēkšņo parādīšanos un tās politiskās un vides implikācijas. Rezultāti nav pabeigti objekti, bet drīzāk sākumpunkts, kas attēlo šāda jūras konflikta smieklīgumu, kā arī salas pagātni un nākotni. Grēta Hauere (1984, Vācija) dzīvo un strādā Londonā. Viņas darbi šķērso realitāti un fikciju, vērojot un atdarinot vides, kultūras un politiskās sistēmas.

Grētas Haueres darbs

Angļu mākslinieka Endrjū Makviljamsa darbā "Insulīns" vizualizēta biometrija reāllaikā, attēlojot mākslinieka glikozes līmeņa rādījumus, kuram jau pieauguša cilvēka vecumā tika konstatēts 1. tipa cukura diabēts. Šie rādījumi tiek raidīti pa bezvadu signālu no mākslinieka augšdelmā injicētas ierīces, kura mēra glikozes līmeni ierīces nēsātāja asinīs. Insulīns ir hormons, kura trūkums izraisa cukura diabētu, un kurš regulē glikozes līmeni asinīs, ja to mākslīgā veidā regulāri injicē. Daudzi kompleksi dzīvesveida faktori, piemēram, ēšana, vingrošana, stress vai medikamentu lietošana ietekmē insulīna efektivitāti minūti pa minūtei katru dienu. Tādēļ skaitļi, kas tiek vizualizēti darbā "Insulīns", darbojas kā ierosinātāji vainas izjūtai, bailēm vai lepnumam par ikdienas lēmumiem. Endrjū Makviljamss ir mākslinieks un tehnoloģiju speciālists no Ņujorkas, un mākslinieku rezidences "ThoughtWorks", "Art-A-Hack" un "Hardware Hack Lab" dibinātājs un direktors.

Izstāde 19. oktobrī tika atklāta RIXC mākslas un zinātnes festivāla ietvaros, kas Latvijā norisinās vairāk kā 20 gadus. Festivālu pavadošajai izstādei tika pieteikti vairāk kā divsimt mākslas darbu, no kuriem atlasīti tikai divdesmit pieci. Izstādē parādīti ļoti dažādi darbi – no tēlaini poētiskiem, kur mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti. Septiņi mākslas darbi ir veltīti virtuālajai realitātei, bet ir izstādītas arī foto un video instalācijas.

Izstāde "Virtualitātes un realitātes" līdz 28. novembrim apskatāma "kim?" Laikmetīgas mākslas centrā, Sporta ielā 2. Darba laiks: pirmdien – slēgts, otrdien – 12.00–20.00, trešdiena līdz svētdiena – 12.00–18.00. Otrdien ieeja bez maksas. Izstādi bez papildus maksas piedāvājam apskatīt gidu pavadībā. Pieteikšanās – [email protected].

Izstādes darba laiks valsts svētkos – 18. un 19. novembrī no 12.00 – 18.00, 20. novembrī izstāde slēgta.

Vairāk informācijas par "RIXC" festivāla izstādi šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!