Aktualitātes
19.10.2017

Rīgas cirks izziņo sezonas pirmo izrādi

Komentē
0

Rīgas cirkā drīzumā gaidāms īpašs notikums – pirmā sezonas izrāde. Decembrī ar solo izrādi "Tikai kauliņi" ("Only Bones v1.0") Rīgā uzstāsies pasaules cirka festivālos daudzkārt godalgots mākslinieks no Jaunzēlandes – Toms Monktons (​Thom Monckton​).

"Tikai kauliņi" ("Only Bones v1.0") ir Toma Monktona solo izrāde, kas tapusi sadarbībā ar somu kompāniju "Kallo Collective". Izmantojot cilvēka ķermeņa spējas, deju, cirka elementus un klaunādi, "Tikai kauliņi" parāda pasauli, kurā ar minimāliem tehniskiem līdzekļiem iespējams panākt tik daudz, ka brīžiem šķiet – gandrīz visu. Nelielā skatuves laukumā, vienas spuldzītes gaismā, izrādē bez vārdiem, māksliniekam atklājot fiziskās spējas un izdomu, rodas pārdzīvojums, kas gan uzjautrina, gan liek padomāt.

Izrāde ieguvusi balvu kā labākā fiziskā teātra izrāde Jaunzēlandes "Fringe" festivālā 2015. gadā. Tajā pašā festivālā Toms Monktons bija arī nominēts "Stand Out Performer" balvai. Savukārt 2016. gadā izrāde tika nominēta balvai – "Total Theatre Award for Physical Theatre – Edinburgas Fringe festivālā.

"Tas ir gandrīz vai brīnums, ka, neskatoties uz aizņemtību, svētku laikā Rīgā ar vairākām izrādēm uzstāsies tādas raudzes mākslinieks kā Monktons. Otrs brīnums, ka praktiski tikai ar ķermeni un sejas mīmiku iespējams panākt tādu efektu. Ne velti izrāde piedzīvo stāvovācijas dažādās pasaules malās," saka Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

Izrādi "Tikai kauliņi" skatītājiem būs iespēja redzēt atmosfērā atšķirīgās un Rīgas kultūras dzīvē svarīgās vietās: 16. decembrī 19.00 un 17. decembrī 15.00 un 17.00 mākslinieks uzstāsies Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" Dzirnavu ielā 46, bet 22. decembrī 19.00 un 21.00 – K. K. fon Stricka villā A. Briāna ielā 9. Izrādes ilgums: 45 minūtes.

17. decembra vakarā pēc izrādes mākslinieks piedalīsies "Sarunās par cirku", atklājot vairāk par izrādes aizkulisēm un mākslinieka – klauna – ikdienu.

No 18. līdz 21. decembrim Monktons Rīgā pasniegs arī meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem un topošajiem cirka profesionāļiem, daloties klaunādes meistarības zināšanās un pieredzē.

Toms Monktons, cirka un fiziskā teātra mākslinieks, ir dzimis Jaunzēlandē. Sākotnēji mākslinieks apguva cirku Jaunzēlandes vienīgajā cirka skolā "CircoArts" un 17 gadu vecumā devās uz Parīzi studēt fizisko teātri pie aktiera un mīma Žaka Lekoka (Jacques Lecoq) – tieši šeit Monktons uzsāka sadarbību ar Eiropas māksliniekiem. Šobrīd mākslinieks dzīvo Helsinkos, Somijā. Monktona debijas izrāde Moving Stationery (par kādu entuziasma pilnu biroja darbinieku, kuram uzbrūk viss ofisa aprīkojums, pat līdzi paņemtās pusdienas) ieguva 6 balvas Jaunzēlandes Fringe festivālā 2012. gadā, kā arī mākslinieks par to saņēma Jaunzēlandes profesionālo teātra apbalvojumu "Gada aktieris".

Monktons ir uzstājies neskaitāmos festivālos visā pasaulē, tostarp – Londonas mīmu festivālā, "Mimos" festivālā (Perigē) un Monreālas laikmetīgā cirka festivālā "Complètement cirque", kurā viņš sadarbībā ar Somijas laikmetīgā cirka kompāniju "Circo Aereo" izrādīja savu otro solo izrādi "Pianists". Arī viņa izrāde bērniem "Kāpuri" (par maģisku milzu kāpuru dzīvi), kuru izpilda divi klauni, ieguva balvas par labāko teātra izrādi un labākajiem tērpiem Oklendas "Fringe" festivālā 2015. gadā.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties no 18. oktobra "Biļešu Servisa" kasēs un internetā. bilesuserviss.lv. Vienas biļetes cena no 15 līdz 20 eiro. Pirmās biļetes varēs iegādāties par zemāku cenu. Izrāde "Tikai kauliņi" piemērota bērniem no 7 gadu vecuma.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!