Aktualitātes
12.04.2018

"Rīgas Biržā" atklāj Antīkās mākslas kabinetu

Komentē
0

No 13. aprīļa mākslas muzeja "Rīgas Birža" pastāvīgo ekspozīciju papildinās jauns Antīkās mākslas kabinets, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Senās Grieķijas un Romas monētām, antīkām marmora skulptūrām un Senās Grieķijas keramiku no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā glabājas Latvijā daudzveidīgākā antīkās mākslas oriģinālpriekšmetu kolekcija – keramikas izstrādājumi, tēlniecības darbi un monētas, kopā ap 1000 darbu, kas darināti laikposmā no 15. gadsimta pr. Kr. līdz 4. gadsimtam. Līdz šim atsevišķi krājuma labākie paraugi ir bijuši redzami kādreizējā Ārzemju mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Rīgas pilī. Telpu un vitrīnu trūkuma dēļ nekad nav tikusi izstādīta monētu kolekcija un lielākā daļa no antīkās keramikas.

Tagad muzeja jaunajās telpās Rīgas Biržā, blakus Senās Ēģiptes zālei, tiks atklāta Senās Grieķijas un Romas mākslas ekspozīcija – Antīkās mākslas kabinets, kas tapis muzeja speciālistu pētnieciskā darba rezultātā. Pēdējo divu gadu laikā ir izstrādāta ekspozīcijas koncepcija, izgatavotas īpašas vitrīnas un podesti, kā arī veikta antīko mākslas darbu kolekcijas priekšmetu restaurācija un konservācija (t. sk. ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu). Kabinetā pirmo reizi publiski būs apskatāma visa monētu kolekcija un tēlniecības darbi, bet keramikas kolekcijas daļa ļaus izsekot galvenajiem antīkās keramikas attīstības posmiem.

"Ar jaunās ekspozīcijas atklāšanu vēlamies parādīt bagātīgo antīkās kultūras mantojumu, kas uzkrāts mūsu muzejā, pievēršot uzmanību tā saglabāšanai un izpētei, kā arī izcelt antīko artefaktu nozīmi Eiropas kultūras kontekstā. Tā būs apjomīgākā antīkās mākslas ekspozīcija ar vairāk nekā 500 oriģinālpriekšmetiem," stāsta kabineta koncepcijas autore, Mākslas muzeja "Rīgas Birža" krājuma darba vadītāja Baiba Uburģe.

Antīkās mākslas kabinets apmeklētājiem būs pieejams Mākslas muzeja "Rīgas Birža" pastāvīgajā ekspozīcijā 3. stāvā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!