Avots: Flickr.com
 
Aktualitātes
27.04.2018

Rīgā un Cēsīs notiks klimata pārmaiņām veltīta starptautiska konference

Komentē
0

No 16. līdz 19. maijam Rīgā un Cēsīs notiks Stokholmas Ekonomikas skolas (SSE Riga) rīkota starptautiska konference "Klimata pārmaiņu un ilgtspējas ekonomiskie, politiskie un ētiskie aspekti" (The Economics, Politics and Ethics of Climate Change and Sustainability), kurā publiskas lekcijas sniegs un apaļā galda diskusijās piedalīsies starptautiski atzīti Latvijas un ārzemju pētnieki.

16. maijā plkst. 18:00 sadarbībā ar Dāņu kultūras institūtu "Kino Bizē" būs iespēja noskatīties divas ilgtspējai un pilsoniskai aktivitātei veltītas dokumentālās filmas: "Cities on Speed: Cairo" un "Cities on Speed: Bogota", kam sekos Kopenhāgenas Universitātes pētnieka Mortena Ebes Jūla Nīlsena un arhitekta, urbānista Oskara Redberga saruna.

17. maijā plkst. 13:00 "SSE Riga" Sorosa auditorijā ar lekciju "Personīgās intereses pret klimata pārmaiņām" uzstāsies Oksfordas Universitātes pētnieks Džons Brūms (John Broome). "Daudzi autori uzskata, ka pašreizējai paaudzei vajadzētu ziedot daļu no ienākumiem nākotnes paaudžu interesēs. Taču šībrīža paaudze nešķiet ieinteresēta to darīt – pēc 25 gadu ilgām pārrunām valstu valdībām joprojām saistību, kas spiestu tās rīkoties. Ekonomikas teorija vēsta, ka siltumnīcefekta gāzes ir eksternālija un tāpēc rada neefektivitāti. Tas nozīmē, ka mums vajadzētu spēt tikt galā ar klimata pārmaiņām veidā, kas neprasa upurus ne no viena. Es izskaidrošu, kā šī ideja varētu darboties praksē. Tāpat pastāstīšu par nopietnu sarežģījumu saistībā ar eksternāliju teorijas pielietošanu starppaaudžu ekonomikā," lekcijas tematiku iezīmē Brūms.

17. maijā plkst. 17:00 "SSE Riga" Sorosa auditorijā notiks apaļā galda diskusija "Klimata pārmaiņas, valsts politika un bizness mainīgos laikos", ko vadīs SSE Riga pasniedzējs Jurijs Romenkovs un kurā piedalīsies Džozefs Hīts (Toronto Universitāte), Ilze Prūse (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Klimata pārmaiņu departamenta vadītāja) un citi eksperti, kas tiks paziņoti drīzumā. "Saskaņā ar Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes ziņojumiem, klimata pārmaiņām būs milzīga ietekme uz cilvēci – to rezultātā mēs piedzīvosim ekstrēmus laikapstākļus, jūras līmeņa celšanos, neprognozējamas lietavas, postošas vētras, intensīvus sausuma periodus utt. Daudzas pārmaiņas jau tagad ir novērojamas, kamēr citas vēl tikai tuvojas. Lai gan lielākā daļa klimata pārmaiņu, ko piedzīvosim nākamos 5, 10, 50 un 100 gadus, būs atkarīgas no siltumnīcefekta gāzu emisijas apmēru pieauguma, politikas veidotājiem jāpievēršas klimata pārmaiņu jautājumam bez kavēšanās," teikts apaļā galda diskusijas aprakstā.

Diskusijā tās dalībnieki pievērsīsies šādiem jautājumiem: kādi ir lielākie klimata izaicinājumi, ar kuriem saskaras Latvija un ziemeļvalstis? cik lielā mērā politiķi ir informēti par šiem izaicinājumiem? kādus konkrētus pasākumus jau īstenojušas Latvijas varasiestādes? kādi ir pielāgošanās un mazināšanas stratēģiju plusi un mīnusi? kas kavē ambiciozu nacionālu un reģionālu politikas risinājumu ieviešanu, lai sasniegtu Parīzes klimata līguma prasības?

17:00 maijā plkst. 18:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies diskusija "Klimata migrācija: ietekme un izaicinājumi", kuras laikā tiks spriests par to, kas ir "klimata bēgļi", vai un kā tie ietekmē Latviju un kādi ir izaicinājumi, ko nes klimata pārmaiņas. Diskusijā piedalīsies politiskās filozofijas profesors, Kopenhāgenas Universitātes Migrācijas pētniecības centra direktors Nils Holtugs, ģeogrāfijas un socioloģijas maģistre Arta Krūmiņa, biedrības "Zaļā brīvība" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes pētnieks Jānis Brizga.

Konferences noslēguma dienā 19. maijā Ruckas muižā Cēsīs norisināsies dokumentālās filmas "Le Dernier Continent" (2015) seanss un saruna starp Henriju Henrijsonu no Islandes Universitātes un Danielu Vainstoku no Makgila Universitātes, savukārt Rīgā, kafejnīcā "Bolderāja" notiks diskusija "Klimata pārmaiņas un ilgstpēja: globālas problēmas, lokāli risinājumi?", kurā piedalīsies vides eksperte organizācijā "homo ecos:" Lilija Apine, Pjērs Īvs Nerons no Eiropas Politikas zinātnes skolas Francijā un Elgars Felcis no Latvijas Universitātes.

Diskusijas un lekcijas norisināsies angļu valodā, ieeja visos pasākumos par brīvu. Vairāk informācijas SSE Riga vietnē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!