No kreisās: Karolīne Šlēgele-Šellinga, Aina Renda, Elizabete Enskomba
 
Aktualitātes
09.11.2017

Rīgā notiks sievietēm filozofēm veltīts simpozijs

Komentē
0

Ceturtdien, 16. novembrī, plkst. 18.00, atzīmējot gadskārtējo UNESCO Pasaules filozofijas dienu, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē notiks simpozijs "Filozofija sievietes balsī", kura dalībnieki iepazīstinās ar sev nozīmīgām sievietēm filozofēm.

UNESCO Pasaules filozofijas diena pirmo reizi tika atzīmēta 2002. gadā, bet kopš 2005. gada tā ir atzīta par oficiālu UNESCO svinamo dienu, kas notiek katru gadu novembra trešajā ceturtdienā. Šogad filozofijas diena iekrīt 16. novembrī, kas ir arī UNESCO Starptautiskā tolerances diena. Filozofijas dienas mērķis ir pievērst uzmanību filozofijas nozīmei kultūras, sabiedrības un ikviena cilvēka attīstībā. Filozofija rosina diskutēt, aicina domāt kritiski un patstāvīgi, tā pievērš uzmanību jautājumiem, kuri ir aktuāli šodien, bet cenšas iezīmēt arī tos, kuri būs nozīmīgi rīt.   

Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte UNESCO Pasaules filozofijas dienu atzīmē kopš 2003. gada. Šogad tā tiek svinēta simpozija veidā. Pasākums ir veltīts sievietēm filozofēm, un simpozija tēma ir "Filozofija sievietes balsī". Simpozija dalībnieki iepazīstinās ar filozofēm, kas viņiem ir šķitušas būtiskas un interesantas. Gan tēma, gan saturs ir savā ziņā nejauši, jo saruna būs par domātājām, kas simpozija dalībniekiem šķiet personiski būtiskas, nevis ir pašas nozīmīgākās filozofijas vēsturē vai sievietes balsi īpaši raksturojošas. Vienlaicīgi simpozijs ir apliecinājums, ka pēdējā gadsimta laikā sieviešu klātbūtne filozofijā ir kļuvusi pašsaprotama, un tas sasaucas ar UNESCO politiku veicināt sieviešu klātbūtni starptautiskajā filozofijas dzīvē, kas izpaužas, piemēram, UNESCO atbalstītajā Starptautiskajā sieviešu filozofu tīklā. Galu galā, simpozija dalībniekiem būs iespēja reflektēt par to, kas ir "sievietes balss" filozofijā un kurš šajā balsī runā vai var runāt.

Simpozijs "Filozofija sievietes balsī" notiek 16. novembrī plkst. 18.00 LU Vēstures un filozofijas fakultātē, Aspazijas bulvārī 5, 500. auditorijā. Dalībnieku vidū būs Velga Vēvere, Raivis Bičevskis, Artis Svece, Aija Priedīte-Kleinhofa, Ilmārs Šlāpins, Līva Rotkale, Agnese Gaile-Irbe un Juris Cālītis.

Pasākumu rīko Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte sadarbībā ar "Filozofijas atbalsta fondu" un "UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju". Informatīvie atbalstītāji: laikraksts "Diena", kultūras un patstāvīgas domas interneta žurnāls "Satori.lv" un laikmetīgās literatūras un filozofijas žurnāls "Punctum".

Pasākums norisināsies LU Vēstures un filozofijas fakultātes (Aspazijas bulv. 5), 500. auditorijā. No 18.00 līdz 19.00 Velga Vēvere stāstīs par Elgu Freibergu, Raivis Bičevskis iepazīstinās ar Karolīni Šlēgeli-Šellingu un Artis Svece pievērsīsies Žilī de Lespinasai. No 19.15 līdz 20.30 Aija Priedīte-Kleinhofa runās par Mildu Palēviču, Ilmārs Šlāpins par Ainu Rendu, Līva Rotkale par Elizabeti Enskombu, Agnese Gaile-Irbe par Šāronu Strītu un Juris Cālītis par Simonu Veilu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!