Aktualitātes
15.08.2022

Rīgā notiks izstāde ar jauno vecāku portretiem un pieredzes stāstiem

Komentē
0

No  5. septembra līdz 2. oktobrim galerijā "Istaba" būs skatāma biedrības "My First Year Too" veidota izstāde "Vecāku būšana. Pirmais gads portretos". Izstādi veidos mākslinieces Elīnas Brasliņas zīmēti portreti, kam pamatā ir neizskaistināti un patiesi pieredzes stāsti par pirmo vecāka lomā pavadīto gadu.

Izstāde tapusi, balstoties biedrības "My First Year Too" sociālo mediju saturā, kurā vecāki dalās pieredzē par pirmo gadu jaunajā lomā. Stāsti tiek publicēti latviešu un angļu valodā, un tos papildina mākslinieces Elīnas Brasliņas radītās unikālas ilustrācijas. Izstādes organizatori aicina klātienē apskatīt gandrīz 200 vecāku portretus, kas tapuši pēdējā pusotra gada laikā.

"Katra stāsta portrets top, iedvesmojoties no stāsta autores vai autora atsūtītajām fotogrāfijām. Tas vienmēr notiek brīvdienās, nedaudz drudžaini, kamēr bērns guļ diendusu. Zīmēju uz steigā sašķērētiem papīra gabaliem, ar ne līdz galam noasinātiem zīmuļiem, bieži vien iztiekot bez dzēšgumijas un cerot, ka šķībumi un greizumi piešķirs ilustrācijai raksturu," stāsta Elīna Brasliņa.

"My First Year Too" autores ir publiciste un žurnāliste, "Satori" publicētās sērijas "9 mēneši" autore Agra Lieģe-Doležko, māksliniece Elīna Brasliņa un kultūras darbiniece Elīna Bērziņa. Projekta autores aicina vecākus stāstīt patiesos un neizskaistinātos stāstus, bet sabiedrību – klausīties un saprast, ka milzīgās un nereti šokējošās pārmaiņas nav viennozīmīgi rožainas.

Izstādi papildinās arī pasākumu programma, kas ietver izstādes atklāšanas pasākumu 5. septembrī, sietspiedes apdrukas darbnīcu, kā arī izstādes izskaņas pasākumu, kurā vecākiem būs iespēja saņemt savus portretus. 

Izstādes ietvaros 9. septembrī galerijā "Istaba" notiks arī diskusija par vardarbīgu dzemdību pieredzi Latvijā, kurā piedalīsies veselības ministrs Daniels Pavļuts, mājdzemdību vecmāte Dina Ceple, ginekoloģe Karlīna Elksne, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska un klīniskā psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marina Brice. Diskusiju vadīs publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko, un sieviešu pieredžu fragmentus par dzemdībās piedzīvotu vardarbību lasīs aktrise Anta Aizupe.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!