Aktualitātes
01.09.2022

Rīgā notiks diskusija par vardarbību dzemdībās

Komentē
1

Biedrības "My First Year Too" organizētās izstādes ietvaros 9. septembrī galerijā "Istaba" notiks diskusija par vardarbību dzemdībās, kurā piedalīsies veselības aprūpes nozares speciālisti un veselības ministrs Daniels Pavļuts. 

Latvijā dzemdības ir valsts apmaksātas, arī epidurālā analgēzija un ķeizargrieziena operācija medicīnisku indikāciju gadījumos, tomēr bieži nākas dzirdēt, ka stacionāra dzemdību pieredzēs trūcis drošības un uzticēšanās sajūtas. 

Pēc "Satori" publicētas Agras Lieģes-Doležko sarunas par dzemdību pieredzi Latvijā sociālajos tīklos sākās plašas diskusijas par vardarbību dzemdībās. Biedrības "My First Year Too" Instagram kontā tika veiktā aptauja par vardarbības pieredzi dzemdībās stacionāros Latvijā, kurā piedalījās vairāk nekā 600 sieviešu, un 37% aptaujāto atzina, ka dzemdībās pieredzējušas fizisku, vārdisku vai emocionālu vardarbību no kāda stacionāra dalībnieka. 50% sieviešu atklāja, ka stacionāra personāls ne vienmēr pirms medicīniskajām manipulācijām skaidrojis, kas un kādam nolūkam tiek darīts, savukārt, 37% gadījumu komunikācija ar stacionāra personālu nav bijusi skaidra, efektīva un iejūtīga. 

"Šo un citu iemeslu dēļ grūtnieces nereti izvēlas maksas pakalpojumu – dzemdību līguma slēgšanu, kas garantē izraudzītās vecmātes vai ārsta klātbūtni visā dzemdību laikā, nevis paļaušanos uz dežūrpersonālu – ārstiem un vecmātēm ārstniecības iestādē, taču maksas pakalpojums ir risinājums, kas daudzām Latvijas ģimenēm nav pieejams," norāda diskusijas rīkotāji. 

Diskusijā piedalīsies veselības ministrs Daniels Pavļuts, mājdzemdību vecmāte Dina Ceple, ginekoloģe, VCA Ginekoloģijas dienesta vadītāja un RSU pasniedzēja Karlīna Elksne, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska un klīniskā psiholoģe un pārraudze Marina Brice. Diskusiju vadīs publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko, un sieviešu pieredžu fragmentus par dzemdībās piedzīvotu vardarbību lasīs aktrise Anta Aizupe.  

Diskusijas dalībnieki centīsies identificēt cēloņus tam, kāpēc vardarbība dzemdībās Latvijas stacionāros joprojām ir plaši izplatīta parādība, kā arī veicināt izpratni par cieņpilnu attieksmi pret dzemdējošu sievieti un kopīgi meklēs risinājumu. Diskusiju būs iespējams vērot gan klātienē, gan tiešsaistē. 

No 5. septembra līdz 2. oktobrim galerijā "Istaba" var aplūkot biedrības "My First Year Too" veidoto Elīnas Brasliņas darbu izstādi "Vecāku būšana. Pirmais gads portretos".  

Izstāde tapusi, izmantojot biedrības "My First Year Too" sociālo mediju saturu, kurā vecāki dalās ar pieredzes stāstiem no pirmā gada jaunajā lomā. Stāstus publicē latviešu un angļu valodā. Tos papildina mākslinieces Elīnas Brasliņas radītas unikālas ilustrācijas. "My First Year Too" autores ir publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko, māksliniece Elīna Brasliņa un kultūras darbiniece Elīna Bērziņa. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!