Kadrs no filmas "Nova Lituania"
 
Aktualitātes
27.10.2019

"Riga IFF" uzvar lietuviešu filma "Nova Lituania"

Komentē
0

26. oktobra vakarā "Splendid Palace" notika Rīgas Starptautiskā kinofestivāla jeb "Riga IFF" apbalvošanas ceremonija, kurā galveno balvu saņēma lietuviešu režisora Karoļa Kaupiņa filma "Nova Lituania" jeb "Jaunā Lietuva".

Melnbaltā utopija balstīta patiesos notikumos, un tās darbība risinās 1938. gadā, kad jaunā Lietuvas valsts svin savu divdesmit gadu jubileju, bet situācija Eiropā kļūst arvien draudīgāka. Kāds ģeogrāfijas profesors cenšas pārliecināt valdību nodibināt tālu ārzemēs rezerves valsti, kurp doties iedzīvotājiem, ja rastos nepieciešamība glābties. Šī ideja tiek izzobota un noraidīta, taču tai vēl saglabājies slepens vecā premjerministra atbalsts.

Starptautiskās kinokritiķu federācijas "FIPRESCI" balvu, kā arī "Splendid Palace" skatītāju balvu saņēma igauņu režisora Marti Heldes filma "Skandināvijas klusums", kas seko brāļa un māsas mēģinājumiem dziedēt pagātnes rētas un atrast ceļu vienam pie otra, savukārt konkursa speciālbalvu ieguva lietuviešu režisores Aistes Žegulītes darbs "Animus Animalis (Stāsts par cilvēkiem, dzīvniekiem un lietām)", kas portretē taksidermista, briežkopja un muzeja darbinieka ikdienu.

Dokumentālo filmu konkursa "Artdocfest" "Grand Prix" ieguva Igaunijas un Latvijas kopražojuma filma "Nemirstīgie", kuras režisore ir Ksenija Ohapkina, bet scenārija līdzautori – Pauls Bankovskis un Kersti Uibo. Polārajā naktī uzņemtā filma portretē Apatītus – Krievijas rūpniecības pilsētu tālajos Ziemeļos, kas savulaik radās kā PSRS koncentrācijas nometne, bet tagad atrodas ekoloģiskas katastrofas priekšā.

Ar "Artdocfest" žūrijas balvu tika godalgota Alīnas Rudņickas filma "Pavedināšanas skola" par trim jaunām krievu sievietēm, kas, tiecoties pēc drošības, augstāka sociālā statusa un nebeidzamas laimes ģimenes dzīvē, apgūst dažādas vīriešu savaldzināšanas tehnikas. Labākā režisora balvu ieguva baltkrievs Maksims Šveds par grafiti, brīvībai un mūsdienu Baltkrievijai veltīto filmu "Tīrā māksla".

Konkursa speciālbalvu ieguva Sergejs Lozņica par filmu "Valsts bēru ceremonija", ko veido dokumentāli kadri no Josifa Staļina grandiozajām bērēm 1961. gadā, kā arī Maša Novikova par filmu "Daimohk", kas vēsta par slaveno čečenu dejotāju un horeogrāfu Ramzanu Ahmadovu, un viņa sarežģītajām attiecībām ar valsts varu Čečenijā.

Konkursa programmas "Kids Weekend" uzvarētāju izvēlējās bērnu žūrija, un tās vērtējumā par labāko atzīta dāņu režisores Katjas Benrātes filma  "Roka maina pasauli", kas seko "mūsdienu Pepijas Garzeķes" – vienpadsmit gadus vecās Rokas – piedzīvojumiem un ieguvusi arī Vācijas kino balvu kā gada labākā bērnu filma.

Par labāko darbu īsfilmu programmā atzīta Režinas Pesoas animētā īsfilma "Tēvoča Tomasa dienu uzskaite", savukārt Baltijas mūzikas videoklipu konkursā uzvarējis lietuviešu režisors Tits Sūdžus ar klipu grupas "Garbanotas" dziesmai "Liūdnos Akys".

"RigaIFF" norisinās jau sesto gadu, un šoruden tas notiek no 17. līdz 27. oktobrim. Tajā iekļautas vairāk nekā 140 filmas 11 tematiskajās programmās, ko izrāda kinoteātros "Splendid Palace", "K. Suns" un "Kino Bize", "Cafe Film Noir", Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un citviet.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!