Aktualitātes
28.07.2017

"Riga IFF" pirmizrādi piedzīvos Kristas Burānes filma par scenogrāfu Andri Freibergu

Komentē
0

Šogad Rīgas Starptautiskā kino festivāla ("Riga IFF") konkursa programmā pirmizrādi piedzīvos Kristas Burānes pilnmetrāžas dokumentālā filma "Pasaka par tukšo telpu", kas stāsta par izcilo scenogrāfu un pedagogu Andri Freibergu.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) konkursam tiek izvirzītas filmas no Baltijas jūras reģiona – kā spēlfilmas, tā dokumentālās, animācijas vai jebkādos starpžanros ierindojami pilnmetrāžas kino darbi, no kuriem labāko izraudzīties festivāls aicina starptautisku žūriju.

Šogad konkursam izvirzītā Kristas Burānes filma ir trešā ciklā par trīs izcilām Latvijas teātra personībām – režisoriem Oļģertu Kroderu ("Piektais Hamlets", 2007), Māru Ķimeli ("Māra", 2014) un jaunākā – par scenogrāfu Andri Freibergu. Cikls pēta to, kā vientulība, mīlestība un nāve savij kā ciešā bizē filmas varoņu dzīves un mākslas darbus, un filmā "Pasaka par tukšo telpu" savu pašportretu Andris Freibergs rada uz skatuves kā izrādes "Andris Freibergs" scenogrāfiju. "Pasaka par tukšo telpu" tapusi "VFS Films" paspārnē.

"Es domāju, ka teātris ir pēdējā humānā telpa, kurā cilvēki vēl var mācīties nebaidīties viens no otra, uzticēties, dalīties, dot, būt patiesi. Ārēji atturīgais, bet emocionāli ārkārtīgi jutīgais Andris Freibergs ir šīs pēdējās humānās telpas daudzo seju un formu radītājs. Tas ir cilvēcības atklāšanas un atklāšanās darbs, kas mani ļoti saista, jo īpaši tādēļ, ka Andris Freibergs to paveic bez vārdiem. Kā pateikt svarīgo, to nestāstot? Scenogrāfs būvē telpu, kurā katrai lietai ir sava nozīmē, to attiecības veido jaunu jēgu. Mans uzdevums bija radīt filmu, kā šādas telpas analogu, kurā detaļas zaudē savu sadzīvisko nozīmi," par filmu stāsta režisore.

Filmas mūzikas autors ir Reinis Sējāns, kurš kopā ar grupu Instrumenti veidoja skaņas celiņu arī 2015. gada "Riga IFF" atklāšanas filmai "Dubultie svešinieki", bet mākslinieks un arī šim stāstam tik nozīmīgās animācijas autors Toms Burāns sadarbojies ar leļļu mākslinieku Mārtiņu Rozenfeldu.

Kristas Burānes – režisores, scenāristes, montāžas režisores un fotogrāfes – saknes ir filosofijas pasniedzējas un reklāmas mākslinieces kurpēs. "Pasaka par tukšo telpu" ir režisores sestā dokumentālā filma. Šī paša cikla filma "Māra" 2014. gadā nominēta nacionālajai balvai "Lielais Kristaps" kategorijās "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais dokumentālās filmas režisors" un "Labākais mūzikas autors".

Pilnu konkursa programmu paredzēts atklāt tuvākajās nedēļās, taču jau tagad ierobežotā skaitā pieejamas biļetes uz "Pasakas" pirmizrādi Splendid Palace Lielajā zālē 13. septembrī plkst. 19:00, kurā skatītāji varēs satikt arī filmas veidotāju komandu. Biļetes pieejamas festivāla mājaslapā.

Filmas tapšanu atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Nacionālā opera un "ELM Media".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!