Aktualitātes
14.11.2019

Režisors Elmārs Seņkovs veidos jaunu neatkarīgo teātri

Komentē
0

Elmārs Seņkovs pametis štata režisora vietu Nacionālajā teātrī, lai kopā ar domubiedriem – jaunajiem aktieriem – veidotu savu neatkarīgo teātri, režisors pastāstījis intervijā žurnālam "Ir".

Trupas pamatu veidos seši līdz septiņi Leļļu teātra aktierkursa absolventi, kuri bija Seņkova studenti un nenoslēdza darba līgumus ar Leļļu teātri, intervijā stāsta režisors. "Mums bija veiksmīga izrāde "Medības", viņi saņēma arī piedāvājumus strādāt valsts teātros, bet atteicās. Teica, ka vēlas attīstīties, strādāt kopā, un pieņēma manu ideju par teātra veidošanu. Būs grūts ceļš, bet esam to izvēlējušies," žurnālam "Ir" stāsta Seņkovs.

Pagaidām nav zināms, kāds būs jaunā teātra nosaukums – tas tiks atklāts vēlāk. Taču vēl šajā sezonā tiks piedāvātas pirmās izrādes. Tās tiks rādītas "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātra telpās, kā arī nākamā gada Valmieras vasaras teātra festivālā. Finansējumu jaunais teātris par diviem projektiem saņēmis no Valsts Kultūrkapitāla fonda.

"Mums būs svarīgi stāstīt stāstus par šodienas cilvēkiem. Tas būs laikmetīgs teātris, un par laikmetu var runāt tikai šodienas varoņi. Iespējams, pārinterpretēsim arī klasiku. Pirmā izrāde būs par vecuma problemātiku. Mūsu teātra jaunieši jau staigā pa pansionātiem, pat strādā tur," par jaunajiem iestudējumiem stāsta režisors.

Tāpat Seņkovs atklāj, ka viņam jāpabeidz darbi lielajos valsts teātros, kur viņš turpinās strādāt pie konkrētām izrādēm, tomēr lielāko laika daļu viņš sola veltīt savai kompānijai. Tāpat režisors saka, ka neizvairīsies no darbiem ārzemēs, jo "tas pilnveido".

Režisors arī atklāj, ka īsi pirms Dailes teātra mākslinieciskās un administratīvās vadības aiziešanas no amatiem viņam bijusi saruna ar režisoru Dž. Dž. Džilindžeru par iespējām jaunajai trupai īrēt telpas Dailes teātrī. Tāpat Seņkovs noraida izskanējušās spekulācijas, ka viņš varētu pārņemt Dailes teātra māksliniecisko vadību.

"Bet iedomāsimies, ka kāds jaunās paaudzes režisors tagad gribētu reorganizēt Dailes teātri. Laikā, kad jebkurš cilvēks var izteikt viedokli sociālajos tīklos, ir skaidrs, ka kritika šādam procesam būtu liela. To izturēt nebūtu viegli. Neviens negrib iznīcināt teātri, bet, lai radītu no jauna, zināmā veidā ir "jāiznīcina". Tas prasa drosmi, atbildības sajūtu. Ja man jautātu, vai es savā radošajā biogrāfijā piecus gadus gribētu piedzīvot absolūti negatīvu, kritisku spiedienu saistībā ar reorganizācijas procesu — nē," žurnālam "Ir" saka Seņkovs. "Visi gaida pārmaiņas, bet neviens negrib "dabūt pa galvu"," piebilst režisors.

Elmārs Seņkovs kā režisors sevi pieteica pirms 10 gadiem, vispirms iestudējot izrādes neatkarīgajos teātros, bet pavisam drīz sākot strādāt arī uz lielajām skatuvēm Rīgas Krievu teātrī un Latvijas Nacionālajā teātrī. Elmāra Seņkova iestudētās izrādes vairākkārt tikušas nominētas "Spēlmaņu nakts" balvām. Par izrādēm "Ezeriņš" (Latvijas Nacionālais teātris) un "Vasarnieki" (Rīgas Krievu teātris) 2014. gadā Seņkovs saņēma "Spēlmaņu nakts" labākā režisora balvu. Šogad uz "Spēlmaņu nakts" labākās izrādes titulu pretendē viņa veidotais Raiņa "Pūt, vējiņi!" iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!