Attēlā - Milo Rau
 
Teātris
02.11.2018

Režisora Milo Rau atklātā vēstule

Komentē
0

Dārgie kolēģi, dārgā žūrija!

Kā jau Jūs zināt, es šovakar nevaru būt Sanktpēterburgā. Par to man patiesi žēl, jo esmu neizsakāmi laimīgs par man un manai komandai piešķirto apbalvojumu. Tomēr mani nepārsteidz, ka saskāros ar grūtībām nokārtot vīzu iebraukšanai Krievijā. Kopš mūsu projekta "Maskavas tribunāli" pirms pieciem gadiem, kurā kritiski analizējām mākslas brīvību Krievijā, neviens no mums nav varējis iekļūt šajā valstī ne uz festivālu "Manifesta", ne uz "Zelta masku" un citiem pasākumiem. Vienmēr ir bijusi kāda problēma. Šoreiz, piemēram, tika paziņots, ka nepareizi noformēta ielūguma vēstule, pēc tam tā bija jāiesniedz citā vēstniecībā un tā tālāk. Tikai vakar, piektdien, pēkšņi saņēmu pārsteidzošu ziņu, ka varu divu stundu laikā ierasties Krievijas vēstniecībā Antverpenē, lai saņemtu vīzu, tomēr es vairs tobrīd neatrados Beļģijā un manas filmas "Kongo tribunāls" izrādīšanas laiks Sanktpēterburgā jau sen bija sācies. Tomēr, neraugoties uz absurdo situāciju, fakts, ka neesmu šovakar kopā ar Jums, patiesībā ir nesvarīgs. Tā ir tikai stulba formalitāte. Taču šīs pārdomas ir absolūti nenozīmīgas salīdzinājumā ar faktu, ka šīs pašas balvas ieguvējs pirms gada Kirils Serebreņņikovs šobrīd ir ierauts grotesku apsūdzību iztiesāšanā. Kā jau zināt, 2017. gadā viņš nevarēja saņemt balvu, jo jau atradās mājas arestā. Un tas turpinās arī šobaltdien un, kas zina, cik vēl ilgi.

Tātad pašlaik mūsu situācija ir šāda: Eiropas Teātra balva brauc uz Krieviju, bet mēs oficiāli nerunājam par Kirilu Serebreņņikovu, kuram Krievijā draud 10 gadu ieslodzījums. Kā mēs drīkstam svinēt teātra varu un brīvību, kā mēs varam svinēt dzīvi un baudīt Eiropas apriti, vienlaikus klusējot par faktu, ka viens no pagājušā gada balvas ieguvējiem ir atkarīgs no tiesas šova. Ko tas nozīmē Eiropas Teātra balvai un mums, teātra veidotājiem kopumā, ja jau neesam gatavi izrādīt pat visparastāko solidaritāti?

Balvu man un maniem kolēģiem piešķīra par "kaislīgu interesi par sociālpolitiskiem jautājumiem". Šis veiklais formulējums konkrētos terminos nozīmē: Serebreņņikova lieta ir arī manējā, tā ir mūsu lieta, tāpat kā tā ir "Pussy Riot" vai izstāžu "Aizliegtā māksla", "Uzmanību! Reliģija" Saharova centrā lieta, no kuras guvu iedvesmu "Maskavas procesiem". Man ir patiešām ļoti žēl, ka nevaru šobrīd būt kopā ar Jums. Tas ir nepareizi un nepietiekami, ka es rakstu šo vēstuli. Taču diemžēl pašlaik man nav citas iespējas, un varbūt tā ir tikai daļa no visas šīs absurdās situācijas: pat protestēt es varu tikai ar e-pasta starpniecību.

Šobrīd ir īstais laiks, lai mēs visi izteiktu savu atbalstu Kirilam Serebreņņikovam – šīs balvas un teātra vārdā. Es ceru ka šī muļķīgā tiesa agrāk vai vēlāk beigsies, un, protams, es ceru, ka ar visiem tikšos personīgi! Paldies par uzmanību!

Milo Rau Ķelnē 2018. gada 17. novembrī.



Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!