Aktualitātes
22.11.2014

Rakstnieks Jānis Joņevs saņem Eiropas Savienības literatūras balvu

Komentē
0

Šā gada 18. novembrī Briselē "Concerte Noble" ēkā tika svinīgi pasniegtas Eiropas Savienības literatūras balvas jaunajiem un daudzsološajiem prozas darbu autoriem no trīspadsmit Eiropas valstīm, starp kuriem bija arī Latvijas pārstāvis Jānis Joņevs, kurš saņēma balvu par savu debijas romānu "Jelgava 94".

Svinīgo ceremoniju atklāja Eiropas Savienības komisārs Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta jautājumos Tibors Navračičs un Eiropas Parlamenta kultūras komitejas vadītāja Silvija Kosta, uzsverot kultūras un valodu daudzveidības nozīmi Eiropas vienotības un valstu attīstības kontekstā.

Literārie darbi tika prezentēti katra autora stāstījumā un arī fragmentu lasījumos oriģinālvalodā, kas veidoja ceļojumu Eiropas valodu pasaulē. Autoriem tika pasniegts ES literatūras balvas veidols un naudas balva 5000 eiro apmērā literārā darba turpināšanai.

ES Literatūras balvas Latvijas Nacionālā žūrija, ko vadīja Latvijas Rakstnieku savienības valdes locekle, literatūrfilozofe Ieva Kolmane, balvai no Latvijas izvirzīja rakstnieku Jāni Joņevu par viņa debijas romānu "Jelgava 94", kas nāca klajā apgādā "Mansards" 2013. gadā. Romāna fragmenta lasījums saņēmis atzinības balvu festivālā "Prozas lasījumi 2012", savukārt šogad saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Spilgtākā debija", kā arī atzīts par lasītāju iemīļotāko grāmatu portāla "Delfi.lv" balsojumā, ieguvis grāmatu tīkla "Jānis Roze" pieprasītākās grāmatas statusu un iekļuvis televīzijas raidījuma "Lielā lasīšana" skatītāju visu laiku mīļāko grāmatu simtniekā.

Par J. Joņeva darba tulkošanu un izdošanu interesi izteikuši vairāk nekā 20 valstu apgādi. Darbs pilnībā iztulkots franču valodā un norit sarunas ar vairākiem Francijas apgādiem par darba izdošanu. Paredzams, ka vēl šogad tiks noslēgti līgumi par grāmatas tulkojuma izdošanu Lietuvā, Igaunijā, Bulgārijā, Polijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Turcijā.

ES Literatūras balva ir nozīmīga Eiropas līmeņa iniciatīva, kas rosina valodu daudzveidību, kultūru dažādību un izpratni, atbalstot un rosinot literārā darba turpināšanai jaunos rakstniekus. Balva veicina arī literāro kontaktu tīklu, pieredzes apmaiņu, jaunas sadarbības iespējas literatūrā un grāmatniecībā. ES Literatūras balva ir nozīmīga iespēja Latvijas un citu Eiropas valstu autoriem tikt pamanītiem, novērtētiem un atzītiem pasaulē.

Balva dibināta 2009. gadā, un to ik gadu, pateicoties Eiropas Komisijas ierosinājumam un atbalstam, organizē Eiropas Rakstnieku padome, Eiropas Grāmatizdevēju asociācija un Eiropas grāmattirgotāju asociācija, rotācijas kārtībā ik gadu rosinot virkni Eiropas valstu izvērtēt jauno autoru darbus un nominēt literāri spilgtākos. Būtisks autoru izvēles kritērijs ir pirmā darba klajā nākšana pēdējo piecu gadu periodā, Eiropas kultūras dimensijas atklāšana prozas darbā un literārais radošais potenciāls darba turpināšanai literatūrā.

Plašāka informācija par ES Literatūras balvu atrodama šeit.

Jānis Joņevs ir dzimis 1980. gadā. "Jelgava 94" ir viņa pirmā grāmata. Romāns stāsta par pusaudžiem pagājušā gadsimta 90. gados, kad jaunieši sevis un atšķirīgā meklējumos pievēršas tā saucamajai alternatīvajai kultūrai. Grāmata ir par jaunību, kad katrs cenšas nostāties pret pasauli, nekļūt tāds kā visi.

                           

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!