Aktualitātes
01.11.2019

Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcija būs veltīta radīšanai un prokrastinācijai

Komentē
0

2022. gadā durvis vērs Rakstniecības un mūzikas muzeja telpas Mārstaļu ielā 6, kurās būs skatāma arī jauna ekspozīcija, veltīta rakstnieku un mūziķu sarežģītajam radošajam procesam.

"Uzsākot darbu pie ekspozīcijas un ēkas koncepcijas, muzeja izaicinājums bija atrast abu muzeja pārstāvēto radošo nozaru – rakstniecības un mūzikas – saskarsmes punktus. Tā izkristalizējusies pirmā satura koncepcijas mugurkaula līnija "latvieša radošums"," stāsta ekspozīcijas veidotāji.

Ekspozīcijas vēstījuma pamatidejas autore ir Una Rozenbauma, scenogrāfijas koncepciju veidojusi Anna Heinrihsone, savukārt ekspozīcijas tekstus rada rakstniece Nora Ikstena.

Ekspozīcijā būs iekļautas 100 epizodes par rakstniecības un mūzikas personībām, centrā izvirzot radošuma cilvēciskos aspektus, par kuriem maz vai nemaz nav rakstīts klasiskajos pētniecības avotos, – radīšanas rituāli, iedvesmas avoti, aizraušanās un dažādas iemīļotas ikdienas nodarbes, kas visi kopā aizved pie izciliem darbiem rakstniecībā un mūzikā.

"Informācijas pārbagātības laikā mums ir jāspēj būt mūsdienīgiem un asiem, atklātiem un godīgiem, – un viens no ceļiem ir paskatīties uz radītāju bez augstajiem pjedestāliem, apliecinot, ka pat visģeniālākais rakstnieks, komponists, mūziķis ir dzīvs cilvēks, kurš cieš, kuram reizēm arī nesanāk. Tādā veidā mēs varam iedvesmot arī pārējos pamēģināt radīt," par koncepcijas ievirzi stāsta muzeja direktore I. Ruskule.

Ekspozīcijas pamatidejas īstenošanai izraudzīta viena no mūsdienu muzeju attīstības tendencēm "lēnais muzejs", kur apmeklētājam tiek piedāvāts saturā piepildīts personiskas pieredzes stāsts, apmeklējuma salēninājums, apcere un dialogs, tajā atvēlot vietu arī ekspozīcijas vietas sajūtas autentiskumam. 

Una Rozenbauma uzsver, ka ekspozīcijas misija ir ne tikai novērtēt kultūras mantojumu, bet arī pašiem gūt jaunu impulsu radīšanai. "Ekspozīcijas iecerētais nosaukums ir "prokrastiNācija", un mēs visai pasaulei rādīsim to, cik grūti ir radīt," saka U.Rozenbauma.

Katrai muzeja ekspertu sagatavotajai epizodei literāru tekstu radījusi rakstniece Nora Ikstena. Viņa uzskata, ka ekspozīcija būs unikāla pasaules mērogā un rādīs, kā no radošām mokām, sīkām epizodēm, ikdienas dzīves top lielais mākslas darbs.

Scenogrāfe Anna Heinrihsone, katram stāstam radot instalāciju, darba procesu salīdzina ar "ielīšanu autora galvā": "Ir svarīgi, ka simts stāstu, epizožu būs ciešā sadarbībā viena ar otru. Telpas nav ļoti lielas, un mēs veidosim "komunālo māju", kur kopā dzīvos simts autoru, kas veidos interesantas kombinācijas."

Muzejs arī turpmāk plāno stāstīt par ekspozīcijas tapšanas soļiem un iepazīstināt tā topošos apmeklētājus ar komandas radošo procesu. Plānots, ka muzejs durvis apmeklētājiem jaunajā ekspozīcijas mājā, Mārstaļu ielā 6, vērs vaļā 2022. gadā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!