Aktualitātes
13.04.2019

Purvīša balvu 2019 iegūst Ieva Epnere

Komentē
0

Šodien, 12. aprīlī, svinīgā ceremonijā mākslas centrā "Zuzeum" kā Purvīša balvas 2019 laureāte godalgota māksliniece Ieva Epnere, kas balvu ieguva par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra" "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā.

"Žūrija lēmumu pieņēma, balsojot divās kārtās, un jāatzīst, ka pēc diskusijām bija divi izteikti līderi, bet gala rezultātā ar pārliecinošu balsu pārsvaru uzvarēja Ieva Epnere. Ievas darbs "Dzīvo atmiņu jūra" žūrijas diskusiju ietvarā emocionālā kārtā mums pašiem izraisīja dzīvo atmiņu jūru. Rezumējot visi nonācām pie secinājuma, ka šis personīgais un daudzslāņainais stāsts, kurā māksliniece cenšas saprast komplicēto vēsturi, identitātes un kolektīvas atmiņas veidošanos postpadomju realitātē, ir mākslinieciski gudri veidots, iedarbīgāks nekā dokumentālais žanrs, universāli saprotams, tajā ir gan pieredze, gan emocijas, gan kvalitāte. Tas aktualizē trauslo brīvības un nebrīves jautājumu, robežu jautājumu, liek padomāt par līdzsvaru kausiem, kuros iepretim liktas nostalģiskās pagātnes atmiņas un nākotnes cerības," stāsta žūrijas priekšsēdētāja, LNMM direktore Māra Lāce.

"Dzīvo atmiņu jūra" ir stāsts par Latvijas sarežģīto padomju pagātni un tās attiecībām ar tagadni. Krimas aneksija esot bijis ierosinātājs darba tapšanai. Šī darba pamats ir dziļi privāts – Ievas pašas ģimene, pieredze un emocionālais fons. Ieva nākusi no Liepājas, viņas tēvs ir bijušais padomju armijnieks, krievu flotes oficieris no Sibīrijas, savukārt māte ir latviete. Darbā redzamo jūru, vēloties iemūžināt visas iespējamās tās krāsu nianses, laikā no 2016. gada februāra līdz vēlai vasarai viņa filmēja Liepājā, kur pati piedzimusi un kur joprojām dzīvo viņas vecāki. Jūra Ievai ir simbols – tā kaut ko spēj paslēpt, un kaut ko tā izskalo krastā. "Dzīvo atmiņu jūra" ir multidisciplinārs darbs – filma, dokumentālie video stāsti, gobelēns, fotogrāfiju sērija; dažkārt katra no šīm vienībām tiek izstādīta arī kā atsevišķs darbs.

Līdz ar galveno balvu un 28 500 eiro naudas prēmiju Ieva Epnere ieguva arī Skatītāju balvu, kuras saņēmējs tika noteikts balsojumā "Delfi.lv".

Pirmo reizi ceremonijā godināta arī mūža balvas ieguvēja – Džemma Skulme, kura saņēma naudas balvu 10 000 eiro apmērā.

Šogad par Purvīša balvu 2019 sacentās mākslinieki Ēriks Apaļais, Ieva Epnere, Kristaps Epners, Gints Gabrāns, Romāns Korovins, Paulis Liepa, Rasa un Raitis Šmiti, kā arī tekstu grupa "Orbīta". Vēl līdz 9. jūnijam visu nominantu darbi apskatāmi izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā.

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Divu gadu laikā profesionālu ekspertu darba grupa "Purvīša balvas" fināla atlasei nominēja teju 20 autoru/mākslinieku apvienību sniegumu izstādēs.

"Purvīša balvas 2019" žūrijas darbā piedalījās LNMM direktore Māra Lāce, LNMM galvenā atbalstītāja SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, "Tate" muzeja Starptautiskās mākslas kolekcijas direktors Gregors Mjūrs (Gregor Muir / Lielbritānija), "Galerie Krinzinger’" vadītāja un īpašniece Ursula Krincingere (Ursula Krinzinger / Austrija), mākslas kolekcionāre Galila Barzilai Olandē (Galila Barzilaï-Hollander / Beļģija), mākslas kurators, vēsturnieks un kritiķis Sergejs Hačaturovs (Sergey Khachaturov / Krievija), kā arī latviešu izcelsmes austrāliešu mākslinieks Imants Tillers.

"Purvīša balva" dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!