Foto no 2016. gada festivāla "Vides dejas"
 
Aktualitātes
27.07.2017

Programmu izziņo laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja"

Komentē
0

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja", kas šogad notiek jau septīto gadu, no 1. līdz 3. augustam ceļojot uz Rēzeknes novada Lūznavas muižu un tās apkārtni, izziņo festivāla programmu, kurā līdzās vides deju filmu vakaram, Lietuvas horeogrāfu dejas izrādei, latviešu un laikmetīgās dejas danču vakaram, varēs piedzīvot vides dejas iestudējumu pirmizrādes un vides, dejas un gaismas uzvedumu "Lūznavas atspulgā". Festivāla notikumus ikviens interesents var apmeklēt bez maksas.

Lūznavas muiža ir Latgales jūgendstila pērle, kas 20. gadsimta sākumā celta kā vieta mākslai un mūzikai. Gadsimta ilgumā piedzīvojusi vēsturiskas pārmaiņas, 2015. gadā muiža atdzimusi no jauna. No 31. jūlija līdz 3. augustam Lūznavā dzīvos laikmetīgās dejas dejotāji, horeogrāfi, mūziķi un citiem mākslinieki, lai veidotu kopīgas vides dejas performances, kuras tiks prezentētas 3. augusta vakarā.

"Vides dejas" iestudējumus veidos horeogrāfe, dejotāja un dejas pasniedzēja Katrīna Albuže, kurai dejas dzīve paralēli mijas ar aktrises darbu. Kā horeogrāfe Katrīna festivālā "Vides deja" darbosies jau trešo reizi. Pērn kopā ar Mariju Garsiju Landerasu (Maria Garcia Llanderas) veidoja izrādi uz braucošas bruņumašīnas "Kādā sestdienas vakarā", vēl gadu iepriekš – dejas izrādi "26484949″ skvēriņā ar soliņiem un koku, ko joprojām uzskata par savu labāko horeogrāfisko veikumu.

Foto no izrādes "Kādā sestdienas vakarā"

Horeogrāfe, deju pedagoģe, dejotāja un fizioterapeite Santa Jankovska dejo jau kopš piecu gadu vecuma. Dejas soli sākusi apgūt deju studijā "Intriga", kur šobrīd ir dejas pedagogs un horeogrāfs. Veido horeogrāfijas teātra izrādēm, koncertiem un uzvedumiem. Dejo arī TDK "Diždancis". Piedalījusies festivālā "Vides deja" kā dejotāja, šogad veidos vides dejas horeogrāfiju.

Marija Ri Širocuki (Marija Ri Shirotsuki) – kino un dejas māksliniece, ieguvusi maģistra grādu kinorežijas specializācijā Sanktpēterburgas Valsts Kino un TV universitātē Alinas Rudņickas vadībā. Festivālā kopā ar operatoru Kristapu Tukišu veidos videodejas performanci.

Horeogrāfe Sakurako (Francija) – konceptuāli vizuāla māksliniece, praktizējusies cīņas mākslas un dažādas dejas un kustību tehnikas. Darbos galvenais temats ir cilvēka stāvoklis kā nepārtraukts ķermeņa/prāta/gara izmeklēšanas process. Sakurako rada dzīvās performances, balansējot uz robežas starp izpildītājmākslu, teātri un deju. Festivālā strādās kopā ar mūziķi Philu Vonu.

Festivāla programma:

1. augustā festivālā norisināsies ekskursija gida pavadībā pa Lūznavas muižu un vēlāk dejas filmu vakars. Filmu vakarā būs skatāmas Rūtas Ronjas Pakalnes un Jāņa Rizhova Igaunijā filmēta dejas filma "Awakening/ Pamošanās", Krisa Rudza un Sakurako Japānā filmēta dejas filma "Garu valstībā", kurā piedalās Kioto dejas grupa un pati horeogrāfe Sakurako, Latvijā tapusi dejas filma "Un atkal par to pašu..." – profesores, horeogrāfes un dejotājas Olgas Žitluhinas dejas izrāde video versijā, kuru filmējis operators un režisors Jānis Rēdlihs u. c. darbi.

2. augustā jebkurš interesents varēs piedalīties latviešu dejas un laikmetīgās dejas eksperimentā – Danču vakarā, kuru vadīs Edgars un Lilija Lipori, kā arī noskatīties Grētas Grinevičuites un Agnietas Lisickinaites dejas izrādi "Introduction to B&B" (Lietuva). Divas lietuviešu horeogrāfes un izpildītājas ir radījušas tēlus "B&B" kā politiski aktīvas mākslinieciskās figūras, kas atspoguļo vides paustās jūtas, viedokļus un sociālās sadursmes.

Izrādes "Introduction to B&B" publicitātes foto

3. augustā visi aicināti atkal baudīt ekskursiju gida pavadībā Lūznavas muižā, kā arī izstaigāt muižas brīnišķīgo parku. Programmas ietvaros paredzēta arī lekcija-diskusija par vides deju, kas domāta jebkuram interesentam, kurš grib vairāk uzzināt par festivālu un vides deju. "Iegūsiet informāciju, iesildīsiet domas un iztēli pirms vides dejas pirmizrādēm, iespējams, radīsiet kādu jaunu ideju un radošu iedvesmu sev," stāsta lekcijas vadītāja Lilija Lipora. Neilgi pēc lekcijas-diskusijas pie Lūznavas muižas notiks pulcēšanās ceļojumam, kura laikā skatītāji nokļūs dažādās vietās un objektos, kur piedzīvos pirmizrādes jauniestudētajām vides dejas performancēm. Festivāla noslēgumā gan skatītāji, gan dalībnieki varēs baudīt nakts zupu un vērot vides dejas, gaismas un mūzikas uzvedumu "Lūznavas atspulgā". Uzveduma radošā komanda – producente Inga Drele, dramaturgs Juris Jonelis, horeogrāfe Lilija Lipora, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, mūziķis un komponists Sauļus Petreikis (LT) un viņa pasaules mūzikas orķestris, profesionāli dejotāji Kate Pumpiņa, Reinis Rešetins, Gabija Bīriņa, Katrīna Albuže u. c., kā arī Rēzeknes jauniešu deju kolektīvs "Dziga".

Foto no izrādes "Lūznavas atspulgā"

Pašu ērtībai skatītāji aicināti uz pasākumiem ņemt līdzi piknika sedziņas, uz kurām sēdēt, kā arī, zvanot uz Lūznavas muižu, Rēzeknes novada Tūrisma un informācijas centru, +371 26109881 (Ligita Stikute), ir iespēja rezervēt Lūznavas muižas apkārtnē telts vietu.

Jaunumus un informāciju par festivālu "Vides deja" var atrast festivāla mājaslapā un Lūznavas muižas mājaslapā.

Video par pērnā gada festivālu "Vides deja":

Festivālu "Vides deja" organizē Dejas atbalsta fonds "Zvaigžņu AkA", dejas teātra kompānija "Stars’ Well" un Lūznavas muiža, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rēzeknes novada dome.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!