Laila Pakalniņa filmas "Ausma" uzņemšanas laikā 2014. gadā, foto: Latvijas Nacionālais kino centrs
 
Aktualitātes
30.04.2019

Pompidū centrā Parīzē notiks Lailas Pakalniņas retrospektīva

Komentē
0

No 3. maija divu nedēļu garumā Pompidū centrā Parīzē tiks demonstrēta režisores Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu retrospektīva – 20 filmas, kas tapušas apmēram 30 gadu laikā.

Vienā no lielākajiem mūsdienu mākslas centriem Parīzē – Pompidū centrā (Centre Pompidou) - piektdien, 3. maijā, tiks atklāta Latvijas kinorežisores Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu retrospektīva – 20 filmas septiņos seansos, katrs seanss tiks izrādīts divas reizes. Retrospektīva ar nosaukumu "Laila Pakalniņa. Drôle de réel" plānota divu nedēļu garumā, līdz 17. maijam, filmas tai atlasījuši Pompidū centra dokumentālā kino sinematēkas speciālisti, noskatoties pilnīgi visas dokumentālās filmas, ko režisore uzņēmusi kopš 90. gadu sākuma.

Programmā iekļautās 20 filmas hronoloģiski sākas ar 1991. gadā uzņemto Maskavas kinoinstitūta diplomdarbu "Veļa", kas vēlāk kopā ar īsfilmām "Prāmis" (1994) un "Pasts" (1995) izveidoja nu jau hrestomātisko "Pakalniņas triloģiju", kas atnesa režisorei arī pirmo lielāko starptautisko atzinību – FIPRESCI balvu 1996. gada Kannu kinofestivālā. Kopš tā laika Laila Pakalniņa ir vienīgā Latvijas režisore, kuras filmas atlasītas dažādām programmām visos nozīmīgākajos pasaules kinofestivālos – Kannās, Venēcijā, Berlīnē un citur –, saņēmušas arī nominācijas Eiropas Kinoakadēmijas balvām.

Kadrs no filmas "Skurstenis" (2013)

Jaunākā filma Lailas Pakalniņas Pompidū centra retrospektīvā ir 2017. gadā pabeigtā un Lokarno festivālā pirmizrādītā dokumentālā īsfilma "Zirdziņ, hallo!"; šobrīd režisore strādā pie trim filmām, un pilnmetrāžas dokumentālā filma "Karote" pasaules pirmizrādi piedzīvos jau šajā vasarā. Lailas Pakalniņas darba metodei svarīga ir pārbaudīta un pastāvīga radošā komanda; lielāko daļu no Pompidū centram atlasītajām filmām uzņēmuši operatori Gints Bērziņš un Uldis Jancis, Pakalniņas domubiedru lokā ietilpst arī skaņu režisors Anrijs Krenbergs un montāžas režisors Kaspars Kallass (Igaunija). 

Foto no filmas "Karote" uzņemšanas laukuma

Lailas Pakalniņas retrospektīvu Parīzē organizē Pompidū centrs, Nacionālais kino centrs un Latvijas vēstniecība Francijā, uz atklāšanas seansu ieradīsies gan pati režisore, gan arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde. Nacionālais kino centrs par godu šim notikumam izdevis 32 lappušu bukletu angļu un franču valodā par Lailas Pakalniņas radošo darbību, PDF formātā pieejams ŠEIT. Arī Pompidū centrs iekļāvis plašu aprakstu par retrospektīvu savā 2019. gada pavasara katalogā, un Lailas Pakalniņas vārds uz bukleta vāka novietots blakus amerikāņu dokumentālā kino klasiķiem, brāļiem Albertam un Dāvidam Meizliem (Maysles).

Pompidū centrs, kas Parīzē tika iecerēts 1969. gadā un atvērts 1977. gadā kā jauna veida laikmetīgās mākslas muzejs un kultūras aprites centrs, īsā laikā kļuva par vienu no iespaidīgākajām un ietekmīgākajām laikmetīgās mākslas institūcijām Eiropā; gada laikā to apmeklē apmēram 3,5 miljoni interesentu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!