Foto - Ģirts Raģelis
 
Sarunas
18.09.2014

Piespiest cilvēku domāt nav iespējams

Komentē
0

Genādijs Ostrovskis ir ukraiņu izcelsmes krievu kinoscenārists, kas strādājis ar Pāvelu Lunginu un Valēriju Todorovski, sarakstījis scenārijus vairāk kā astoņpadsmit filmām, divas no tām uzņēmis pats. Filma "Kapteiņi" (2011) ir Vecgada vakara pārpratumu komēdija par kādu kramplauzi, kurš dzīvoklī uziet pakārušos, bet vēl dzīvu  cilvēku. Uz šīs filmas scenārija bāzes ir radīta teātra izrāde, ko Genādijs Ostrovskis iestudējis Dailes teātrī latviešu valodā. Viņa otra paša režisētā filma ir "Pelmeņi" (2013), kas apvieno absurda, melnā humora un drāmas elementus stāstā par diviem brāļiem un viņu māti, kas vīra nāves rezultātā kļuvusi psihiski nestabila uz pašgatavotu pelmeņu bāzes. Viens no brāļiem ir homoseksuāls un dzīvo kopā ar savu partneri ārzemnieku. Šīs sižeta līnijas dēļ filma "Pelmeņi" neatbilst Krievijas Federācijas likuma "Par homoseksuālisma propagandu" normai, kas paredz, ka kino vai televīzijā nedrīkst pozitīvā gaismā atainot homoseksuālas attiecības. Mēs tikāmies ar Genādiju īsi pirms viņa pirmās skatuves pirmizrādes Dailes teātrī, lai parunātu par to, kas ir kino, kā to iespējams uzņemt un kas tad īsti notiek Krievijā. Intervēja Ilmārs Šlāpins, video - Ģirts Raģelis.

Genādijs Ostrovskis: Es nekad neesmu uzstādījis mērķi panākt, lai cilvēki domā. Ja cilvēks domā, viņš jau tāpat domās. Piespiest cilvēku domāt nav iespējams. Var likt just līdzi. Neko vairāk. Nē, nu, ir, protams, tādi darbi, kas liek jautāt – ko viņš ar to gribēja pateikt? Bet es reti par to domāju. Ja es nesaprotu, ko kāds ir gribējis pateikt, tas nozīmē, ka viņš to ir slikti izstāstījis. Ļevs Tolstojs nevienu nespieda domāt. Viņš vienkārši lika just līdzi. Tas pats ar Dostojevski. No sākuma tu jūti līdzi un tikai tad sāc domāt. Tāpēc mākslas primārais uzdevums ir likt just līdzi. Un tikai pēc tam – domāt.

Genādijs Ostrovskis

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!