Citu idejas
14.03.2009

P.G. Vudhauzs. Labs i’, Džīvs!

Komentē
0

Padzīvojušo kundzīšu iemīļoto teicienu - nespried par grāmatu pēc tās vāka - pavisam noteikti var attiecināt uz šo izdevumu. Nav jābūt apveltītām ar aristokrātiski izsmalcinātu gaumi, lai vāka noformējumus šķistu nejēdzīgs. Patiesi, no pirmā skata šī grāmata neraisa pat mazāko vēlmi to sākt lasīt, tad pārlasīt un atkal pārlasīt, tomēr ja reiz šo grāmatu sāk lasīt, tad to, šķiet, palaikam pāršķirsta visu atlikušo mūžu.

Kā izteicies pats Vudhauzs: „Esmu iesaistījies vieglās lasāmvielas izplatīšanā, un tie, kas izdarījuši šo izvēli - par humoristiem tos dēvē - tiek uzlūkoti no augšas ar intelektuālu izsmieklu.” Lai arī viegla lasāmviela, tās ir brīnišķīgi sarakstītas grāmatas, kas iespaidojušas Endru Loidu Vēberu mūzikla „Džīvs” veidošanā, kā arī seriāla ekranizējumu „Džīvs un Vūsters”, kurā galveno lomu atveidojis ikvienas mājsaimnieces un tīnes elks Hjū Laurijs (Dr. Hauss).

Konkrētais romāns ir tikai viens no daudziem romānu sērijā, kurus grūti atraut vienu no otra. Šī grāmata noteikti nav domāta sižeta atstāstīšanai. Tikpat labi var mēģināt pastāstīt cik ļoti lipīga ir maza bērna ķiķināšana. Ikvienam, kam tas tiks stāstīts, būs jānodomā - salkani banāls stāsts! Grāmatas sižets, nepārprotami, ir tieši tāds - banāls, tomēr sižeta līnijai šajās grāmatās nav būtiska nozīmē. Sižets bieži vien tiek tikai ieskicēts. Uzsvars tiek likts uz komiskiem sarežģījumiem, kas jāpārvar ikvienam romāna varonim. Visbiežāk situācijas šķiet neatrisināmas, tomēr galu galā, pārvarot diplomātiskās, sociālās un pat dzīvības briesmas, viss nokārtojas. Rezultāts - laimīgas beigas. Visbiežāk tiek skarta mīlestības tēma. Vīrietis nespēj saņemties, lai bildinātu savu izredzēto. Kāds saderinājies ar sievieti, ko nemīl, un meklē glābiņu, tomēr gala rezultātā nevienam nav lauzta sirds, drūmas krunkas, vai nokārts deguns. Tā ir nenopietna lasāmviela, kas piesātināta dzīvesprieka, uzjautrinošiem salīdzinājumiem, asprātīgiem dialogiem, un dāvā angļu humoru. Protams, lasīt šo darbu angļu valodā būtu daudz baudāmāk, jo itin bieži tiek izspēlētas vārdu spēles, kas tulkojumā zaudējušas savu pievilcību. Romāna darbība norisinās pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, un tā seko neprecēta aristokrāta gaitām. Vecpuisis iekuļas dažnedažādākajās ķibelēs, pārpratumos un savešanas mēģinājumos. Protams, kā jau banālam stāstam piedienas, tad šim bagātajam dīkdienim ir uzticams sulainis, kurš vienmēr ir lietišķs, ir lielisks cilvēku raksturu pazinējs un daudz izglītotāks par savu saimnieku. Kaut arī romāna darbība norisinās gandrīz 100 gadus senā pagātnē, tajā valdošās likstas un pārpratumi iederētos jebkurā laikā. Pasaule, kurā norisinās romāna darbība, ir ideāla. Tā ir bezrūpīga vide, kur nekas netiek darīts aiz ļauna prāta. Visiem romāna varoņiem nedienas vienmēr beidzas labi. Sava veida pasaka, kur nav pūķu, bet ja tādi ir, tad arī tie galu galā dzīvo laimīgi līdz pat mūža galam. Šos darbus laimīgo beigu ziņā varētu salīdzināt ar O’Henrī stāstiņiem, tomēr Vudhausa galvenais varonis ir zvērināts vecpuisis, kurš nealkst precību, bet gan izvairās no tām. Bieži lasītāji uzskata, ka viņš ir homoseksuāls, tā, it kā nevēlēšanās precēties būtu pretēja vīrieša dabiskajai vēlmei veidot ģimeni. Tā kā galvenais varonis ir bezrūpīgs, tad romānos visai bieži tiek pieminētas azartspēles, alkohols, paģiras un uzdzīve - tas viss, ko mūsdienās alkst izbaudīt ikviens brīvs vīrietis.

Vudhauza romāni ir lasāmviela nedienām. Nedienas cilvēkos parasti izraisa iekšējās pasaules nesaskaņas, bet iekšējās pasaules nesaskaņas cilvēkus noved pie trim hobijiem - pašnāvnieciskām tieksmēm, alkoholisma, un Bībeles lasīšanas. Par laimi, ir glābējs - Vudhauzs. Pašsaprotami, ka šīs romāns nespēj atstāt nopietnu iespaidu. Parasti šāda iespaida atstāšanai romāna galvenajam varonim jācieš mokas, jāmirst gāzes kamerā vai jāizdara pašnāvība, mirkli pirms mīļotā attopas no letarģiskā miega. Tomēr, manuprāt, šī grāmata nepārprotami ir lielisks pozitīvas literatūras paraugs, ko pāršķirstīt brīžos, kad uzmācas grūtsirdība. Tie ir darbi, ko sarakstījis talantīgs un prasmīgs autors, kura mērķis ir kliedēt rūpes, nevis pavēstīt kārtējo drāmu, kas liek izplūst asarās un nočukstēt „skaisti, gluži kā dzīvē!”

Viens no man tīkamākajiem Vudhauza citātiem atrodams šajā grāmatā: „Dzeltena gumijas pīlīte, kas ar sūkļa palīdzību tiek nogremdēta vannā un pēc tam palaista vaļā, no ūdens izsprāgst tādā veidā, kas spēj izklaidēt pat visdziļāko rūpju māktos.” Tieši šāda dzeltena gumijas pīlīte ir P.G.Vudhauza romāni.

Nils Lamberts

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!