Hella Jongeriusa. KLM lidmašīnu biznesa klases interjera projekts
 
Recenzija
12.09.2016

Pasaules uzlabotāji

Komentē
0

Droši vien tāpat kā daudziem cilvēkiem vai varbūt pat cilvēku vairākumam, man pārsvarā riebjas jau salīdzinoši nelielas pārmaiņas, nepieciešamība grozīt savus plānus vai vajadzība pielāgoties kaut kam iepriekš neparedzētam. Tomēr, pat raugoties no šāda skatpunkta, man – jau atkal tāpat kā droši vien vairākumam cilvēku – pasaule nebūt nešķiet nevainojama, pabeigta, pilnīga un kārtīga, un laiku pa laikam arī man iešaujas prātā pa kādai sīkākai vai lielākai pasaules uzlabošanas (un tātad – kaut nelielas izmainīšanas) idejai.

Lielākoties necik tālāk par šo ideju pazibēšanu pie apziņas horizonta es parasti gan netieku, un jau pēc pavisam īsa mirkļa tās nodziest un nozūd kā tādas krītošas zvaigznes augusta naktī. Taču cilvēki laimīgā kārtā ir dažādi, tādi tie bijuši visos laikos, un dažiem vēlme savas idejas tomēr īstenot un mēģināt pasauli lāpīt vai uzlabot ir spēcīgāka nekā citiem. Tie tad nu kļūst pat praviešiem, svētajiem mocekļiem, izgudrotājiem, valstsvīriem un sievām, revolucionāriem un līdz neseniem laikiem arī krietni vien retāk – par māksliniekiem, jo, būsim godīgi, ko gan tāds mākslinieks ar savu mākslu var cerēt pasaulē izmainīt vai iespaidot. Arī Leonardo da Vinči helikoptera rasējumus, fortifikācijas būvju plānus, cilvēka anatomijas studijas un visu citu, ar ko viņš sevi mēdza nodarbināt brīžos, kad negleznoja, mēs taču īsti neuztveram kā starpdisciplinārus mākslas projektus vai tābrīža zinātniskajos atklājumos balstītu konceptuālismu, bet drīzāk kā viņa plašo interešu, vaļasprieku un freelance darba pienākumu pierādījumu.

Par plašajām interesēm nupat pamudināja aizdomāties 26. augustā Amsterdamas modernās mākslas muzejā Stedelijk atklātā un līdz gada beigām skatāmā izstāde "Sapņošana balsī – dizains nākotnes vajadzībām" (Dream Out Loud Designing for Tomorrow's Demands). Kā rakstīts izstādes aprakstā, 26 tās dalībnieki pārkāpj dizaina kā jaunas estētikas meklēšanas robežas un cenšas mums parādīt idejas, tehnoloģijas un to pielietojumu, kas varbūt varētu mūsu pārapdzīvotajā un dažādu politisku, sociālu un ekonomisku problēmu apsēstajā pasaulē atnest kādas pārmaiņas. Ekspozīcija ir jaunākais cēliens muzeja centienos atbalstīt nesen savu karjeru sākušus māksliniekus un pievērst uzmanību jaunākajām strāvām kādā konkrētā mākslas nozarē. Šādas izstādes Stedelijk rīko ik pēc diviem gadiem, un par dalību katrā tiek izsludināts atvērts starptautisks konkurss. Šāgada izstādes 26 dalībniekus žūrija izraudzījusies no 400 māksliniekiem, kas bija iesnieguši 750 "sociālā dizaina" ideju pieteikumus; daļu izstādīto darbu muzejs iegādāšoties pastāvīgajai kolekcijai.

Forma Fantasma. De Natura Fossilium

Ekspozīcija ir savdabīgs sociālpolitiskā aktīvisma, ekoloģisko rūpju un raižu, ideālisma, zinātniskās fantastikas, utopisma, lietišķās mākslas, dabaszinātņu, funkcionālā dizaina un droši vien vēl daudzu dažādu jomu sajaukums, kas kā estētisks kopums gan ne mirkli neliek apšaubīt tās atrašanos tieši mākslas muzeja telpās. Jā, arī mani reizēm mēdz tracināt mākslas darbi, kuru izprašanai nepieciešams izlasīt pie sienas piestiprinātu lappusi samudžināta instruktīva teksta, taču šoreiz eksponātus pavadošos aprakstus nekādi nevarēja uztvert kā mākslinieku centienus novērst skatītāju uzmanību no iespējamajiem pašu darbu tehniskajiem vai idejiskajiem trūkumiem, bet drīzāk kā izstādes veidotāju rūpes par to, lai skatītājiem būtu skaidri gan katra konkrētā mākslinieka vai mākslinieku kolektīva darbības motīvi, gan darba ideja, saturs un tapšanas konteksts. Un šīs rūpes gadījās sajust pat visnegaidītākajā veidā – teiksim, izstāžu zāles apsarga aizrautībā, viņam pievēršot garāmejošu apmeklētāju uzmanību Hellas Jongeriusas veidotajā aviosabiedrības "KLM" lidmašīnu biznesa klases salonu noformējumā apslēptajām detaļām (audumi, kas austi no nolietotu aviosabiedrības darbinieku novalkāto uniformu šķiedrām, un vienīgi gaļai audzētu Skotijas aitu vilnas; tapešu raksts, ko veido miniatūri no putna lidojuma fotografētu ceļotāju silueti u.c.).

Hella Jongeriusa. KLM lidmašīnu biznesa klases interjera projekts

Izstādi ievada īss organizācijas Next Nature Network "mākslīgās gaļas" projekta konspekts – tas bija sadarbībā ar Eindhovenas Tehnisko universitāti tapis projekts, kas pirms diviem gadiem noslēdzās ar grāmatas "Mēģenē audzētas gaļas pavārgrāmata" (In Vitro Meat Cookbook) iznākšanu. Grāmata izdevumā Vice tika nodēvēta par dīvaināko pavārgrāmatu, pēc kuras neko nav iespējams pagatavot, jo projekta autori bija iztēlojušies ikdienu, kurā jau būtu plaši pieejama laboratorijas apstākļos audzēta gaļa un par ikdienu būtu kļuvuši tādi ēdieni kā adīts steiks, gaļas augļu pīrāgs vai kaulu smadzeņu kokteilis. Šo, protams, var uztvert kā nenopietnu fantazēšanu un rotaļāšanos, taču realitātē palīdz atgriezties tajā pašā izstādes telpā skatāms Helmuta Smita darbs "1 metra ballīte" – it kā pavisam vienkāršas bērnu ballītes fotogrāfijas, kurās iemūžinātas svinības, ko viņam bija ienācis prātā sarīkot brīdī, kad dēla augums sasniedzis vienu metru (ballītē jāpasniedz 1 m gara torte, 1 m limonādes utt.). Mums, protams, ir dzimšanas dienas un vārda dienas, taču viena metra sasniegšanas diena mūžā mums ir tikai viena, un kāpēc gan tie nevarētu būt svētki?

Līdzīgs ideālisma, utopiskas fantāzijas un piezemēta reālisma, emocionāla tiešuma līdzsvars caurvij visu ekspozīciju. Nīderlandiešu dizainera un uzņēmēja Basa van Abela no godīgi iegūtiem materiāliem un taisnīgos darba apstākļos radītais mobilais tālrunis Fairphone ir nonācis vienā zālē ar Džeses Hovarda apsēstībai līdzīgo pārliecību, ka ikdienā lietojamu sadzīves ierīču – tosteru, elektrisko tējkannu, putekļu sūcēju – izgatavošana nebūtu jāuztic rūpnieciskiem ražotājiem, bet gan jāuzņemas pašiem, mājas apstākļos. Agata Heinsa iztēlojas, ar kādiem orgāniem mēs varētu uzlabot savu ķermeni, ja plaši pieejama jau būtu kļuvusi ne vien esošo audu un orgānu audzēšana laboratorijas apstākļos, bet arī to uzlabošana, izmantojot citu būtņu gēnus un fizioloģiskās īpatnības; savukārt Dāna Rozegārda dizaina studija jau tagad radījusi pilsētās izvietojamas "no smoga brīvās telpas", kurās ne vien iespējams atvilkt elpu no smoga nogurdinātajiem, bet arī tiek veikta smogu veidojošo daļiņu uzkrāšana, un pēcāk no tām tiek izgatavoti gredzeni un citas rotas. Pavels van Hautens radījis tapešu ornamentus Amsterdamas Zooloģiskā dārza vēsturiskās administratīvās ēkas interjeriem, datorizēti apstrādājot bērnu ievāktus statistikas datus par dārza teritorijā sastopamo floru, bet dizaineri no studijas Forma Fantasma izgatavo lietišķās mākslas priekšmetus no polimēriem, kas iegūti, pārstrādājot Etnas pakājē savāktus vulkāniskos iežus. Katra nākamā izstādes telpa pārsteidz ar arvien jauniem brīnumiem – no pārkausētiem kompaktdiskiem robotiski izgatavotām mēbelēm, galdu, kas ražo elektrisko strāvu no telpā pieejamā apgaismojuma, rotām, kas veidotas no lietotām aizsargķiverēm, no ķīmiskajiem atkritumiem izgatavotiem mākslīgā obsidiāna priekšmetiem, apģērbu kā "mākslīgo ādu", ambiciozu ideju izmakšķerēt un pārstrādāt visus pasaules okeānos peldošos plastmasas atkritumus un vēl daudz ko citu.

Kaut kādā ziņā viss šis kopums atgādina kunstkameru, kurā savāktas nevis liecības par jau reiz bijušo, pieredzēto un zudībai lemto, bet gan dažādas pārdrošības pakāpes sapņi par to, kā viss vēl varētu būt. Un, ja nu vēl būtu nepieciešams atbildēt arī uz jautājumu par to, vai to visu var uzskatīt par mākslu, ar šādu cerību, pat ja tā ir vien fantāzijās balstīta, man ir diezgan. Un manis pēc to var saukt arī par "sociālo dizainu".

Pīke Bergmane. Fenomeneons

Tēmas

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!