Ar bērniem
11.09.2015

Pasaka par Raini un viņa domām

Komentē
0

Biedrība "Ascendum" sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi izdevusi 2015. gada dzejas gadagrāmatu bērniem "Garā pupa". Cita starpā tajā ir atrodama arī šī pasaka par Raini.

Tas notika tāltālos laikos, kad Rainis vēl bija mazs un dzīvoja bez bēdu. Vakaros viņš gāja gulēt, no rīta modās, dzēra siltu pienu un skraidīja vienā krekliņā pa ziedošām pļavām, saules zaķīšus tvarstīdams. Un pa vidu atkal gāja gulēt, redzēja sapņus un bija priecīgs.

Kādu rītu viņš pamodās un ieraudzīja, ka viņam pie gultas nolikta burtnīca ar zīmuli. "Dīvainas lietas," Rainis nodomāja un devās skraidīt pa ziedošām pļavām. Bet pļavas todien bija jau noziedējušas, druvās brieda labība un ābelē sārtojās mazi ābolīši. Bija pienācis rudens. Rainis devās uz skolu un mācījās rakstīt. Viņam patika rakstīt uz papīra visādus vārdus un drīz vien viņš jau mācēja uzrakstīt vārdus "ābols" vai "tētis". Rainis lasīja dažādas grāmatas un brīnījās, cik daudz tajās ir visādu vārdu un katram no tiem pietiek burtu, lai tos uzrakstītu, un aiz katra no tiem ir sava doma.

Tāpēc vairāk par visu Rainim patika domāt. Domas nāca pie viņa pašas, sauktas un nesauktas. Dažas domas nesa sev līdzi mākoņus un lietu, citas – sauli un varavīksni, bet bija arī tādas domas, kas atnesa prieku. Un bija domas, kas atnesa skumjas. Dažas domas Rainis uzmeta uz papīra, bet dažas uzmeta Raini. "Es uzmetu domas aši un īsi," domāja Rainis. "Man nau laika viņas gari izvest, pamatot un vest sakarā, un salīdzināt ar citām domām un parādībām. Lai šīs domas izved citi, kam vairāk laika, bet mazāk domu." Taču citi bērni bija slinki vai draiski, viņiem nebija ne vēlmes, ne nolūka domāt ar savu galvu. Tikai Rainis aizvien domāja un domāja.

Un reiz viņš ievēroja, ka pie viņa atnāk tādas domas, kurām nav līdzi savu vārdu un tās nav iespējams uzmest uz papīra. Tādām domām vajadzēja izdomāt jaunus vārdus, un Rainis tos ņēma un izdomāja pats. Šos vārdus viņš pierakstīja īpaši rūpīgi: dvesma, dziesna, drausma, baisma, dzēsma, šķisna, ceras, trosma, gailes, daile, trīce, ģiedri, versme, brīve, ausa, miņa, plaisma. Un mīla. Domas nāca un klauvēja pie Raiņa durvīm, skrabinājās pie loga un pa nakti atstāja mazas, slapjas pēdiņas uz Raiņa lievenīša.

Rainis no rītiem pamodās, ieraudzīja pa nakti saskrējušās domas un steidzās pie rakstāmgalda. Tik vien tas trakums, ka pirms tam bija jāsaģērbjas, jānomazgā mute, jāpaēd brokasts un jāizdzer kafija. Bet domas pa to laiku pazūd, daudzas – ar visiem galiem. Un iesāka Rainis rakstīt it visur – uz palodzes, pie ūdens krāna, virtuvē, norā un arī gultā. Paceļ galvu, pasniedzas pēc papīra un zīmuļa, un pieraksta domu, noķer to aiz spalvainās astes, uzmet uz papīra, lai paliek un noder.

Nebija Rainim ne dienu, ne nakti vairs miera no domām un sāka viņš savērpt tās rindiņās, rindiņas – pantos, pantus – dzejoļos, dzejoļus – burtnīcās, burtnīcas – grāmatās, bet grāmatas kārtoja grāmatu plauktos. Dažādas domas patvērās dzejā – prātīgas domas un kustīgas domas, drausmīgas domas un saldkaislas domas. Visjocīgākās bija neviļus domas. Tās lika Rainim just un saprast, izdomāt un radīt, dzejot un sapņot par nākotnes cilvēku, kurš kādudien piedzims un izaugs, iemācīsies lasīt un domāt pats, ar savu galvu. Un atvērs kādu Raiņa pierakstītu burtnīciņu, un paliks atvērtu muti. Kā tu.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!