Edge
pirms 5 gadiem
"Liktenis bija lēmis, ka ar laiku šī doma ieguva birokrātiskas vadlīnijas lomu." - ????
Vai ta Ījāba kungs vairs neatceras cienījamo pilsonīšu bībeli F.Fukujamas "Vēstures beigas. Pēdējais cilvēks" un izietos "smadzeņu skalošanas" kursus Rietumvalstu universitātēs? "Kadri izšķir visu!" J.Staļins - un, štruntīgi, ja "nācijas smadzenes" 90. gados par "nācijas sū[cenzēts" (Ļeņins) pārvērtās - tagad nāksies pārziemot āra apstākļos - sastinguša kluča formā, atkārtojot 19.gs. klišejas par pilsonisko sabiedrību, brīvo tirgu u.c. bla-bla-bla. Sponsors apmaksās? Let it be.

kuģis
pirms 5 gadiem
"..tādas nepopulāras vērtības kā neatkarīgi mediji un tiesas, viedokļu plurālisms, tolerance un indivīda pašnoteikšanās" - bet Ījabs konsekventi atsakās piešķirt pamatotību visu to austrumu un rietumu Eiropas populistisko kritiķu atziņai un rūpestiem, ka nav taču tajā zeltainajā liberālismā ne objektīvu mediju, ne nepolitizētu tiesu, ne viedokļu plurālisma, par ko ir vislielākā sāpe jau gadiem, citos rakstos Ījabs taču pats pamana, ka profesionālie liberāļi, "tolerances darbinieki" (D. Dzenovska) un "pilsoniskās sabiedrības" aktīvisti nebūt nav tie iecietīgākie un plurālistiskākie subjekti, nemaz nerunājot par "indivīda pašnoteikšanos", kas praktiskajā liberālismā izpaužas kā arvien lielāka NVO kurināta prasība valstij iejaukties visās dzīves sfērās, lai atbrīvotu tumsonīgās masas. Vārdu sakot, liberālisma debesmannā nav nekā no minētā, tad nu vienu vāju un izgāzušos mītu Orbāns & co piedāvā sekmīgi aizvietot ar citiem.

"Tagad pilsoniskā sabiedrība, ciktāl tā vispār gribēs iesaistīties politikā, cīnīsies pret pārspēku un būs spiesta atzīt to, kas tā jau izsenis ir bijusi, proti, mazākums." - bet kāda tad vispār jēga no PS jēdziena? Kad Hēgelis par to rakstīja, viņš vienkārši konstatēja, ka ir jau kaut kas tāds pastāvošs - pilsoniskā sabiedrība. Tas bija apraksts, fakta konstatācija, un no apraksta hēgeliskā manierē izrietēja arī kādi priekšraksti. A-eiropā pēc impērijas sabrukuma tēze par "pilsoniskās sabiedrības ieviešanu" ir vienkārši absurda. PS nevar "ieviest". PS nav "nevalstiskās organizācijas" (kas turklāt dibinātas un uzturētas par svešzemju miljardieru vai valsts naudu) - kur citādāk paliek slavētā pašorganizēšanās? Bērks un britu konservatīvie aizgūtnēm rakstījuši par PS kā little platoons of society kopu - kori, ugunsdzēsēju biedrības, sieviešu klubiņi, labdarības organizācijas, draudžu padomes, utt utjpr - tas nav nekas no augšas, smalkas aktīvistu elites (kur nu vēl dogmātisku liberāļu!) ieviešams. Jā, posttotalitāros apstākļos ir ļoti grūti atgriezties pie kaut kā tik dabiska un pašsaprotama kā PS, bet ceļš noteikti nav sorosisks un, kā pareizi atzīmē Ījabs, sektantisks. Tiesa, autors nezkāpēc noklusē, ka PS jau ilgāku laiku Labklājības Valsts + tirgus visu sakārtos modeļa nāvējošajā kombinācijā jau kādu laiku ir mirusi gandrīz visur kontinentālajā Eiropā, izņemot ASV un UK, kuras, paradoksāli, ir arī visartikulētākā un smalkākā konservatīvā viedokļa nesējas un iemiesotājas politikā. Jautājums drīzāk ir nevis par sektantisku un dogmātisku liberālNVOpilsonsabiedrīb-aktīvistu "pārziemošanu" kontinentālajā Eiropā, drīzāk par to, vai Eiropā ir iespējams savs reflektīvs un ilgtspējīgs konservatīvisms.

Edge
pirms 5 gadiem
"Kad patiesība meliem līdzinās, - Tad jāsargās, ka neizrunā lieku...." Dante. Dievišķā komēdija. Kamēr nav skaidri zināms, kurš vinnē hibrīdkara apstākļos ( ar ko draudzēties), tikmēr pilsonīšiem jāmanevrē kā vējrāžiem: " Nekad neiesaistīšos diskusijās, kas notiek par to, kurš ir un kurš nav īsts medijs, komentējot savu rīcību preses konferences laikā pēc ASV notikušās Baltijas valstu un ASV prezidenta tikšanās sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis." Leta, 11.04.2018.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!