Berlīnes mūris
 
Komentē
1

Ir nedaudz pirms astoņiem vakarā, ceturtdiena, ļoti karsts, tikko nogranda pērkons. Šķiet, tuvojas negaiss. Mēs – redakcija – steidzam apdarīt pēdējos darbus pirms lidojuma uz Berlīni. "Satori" vasaras avīze, ko plānojam izdot jūlija beigās, būs veltīta šai pilsētai, tāpēc brauksim turp intervēt cilvēkus un vākt materiālus publikācijām. Pārlasot literatūru par Berlīni, teju katrā rakstā ir pieminēts mūris. Nezinu, par ko man tāds sods, bet šonedēļ ikreiz, kad šos vārdus izlasu, galvā sāk skanēt "Scorpions" dziesma "Wind of Changes". Tikmēr darbu, protams, šajā vakarā kļūst tikai vairāk, lai gan darba diena oficiāli ir beigusies.

Mēs redakcijā esam trīs cilvēki un šo braucienu plānojām jau labu laiku. Kamēr to darījām, ārpus biroja telpām mainījusies cita trijotne, proti – valsts prezidents, Rīgas mērs un kultūras ministre. Tiešā vai netiešā veidā tie, kuri tagad šo titulu stafeti pārņems (vai ir jau pārņēmuši), visa cita starpā turpmāk ietekmēs arī mūsu redakcijas darbu.

Mēs esam neatkarīga redakcija, bet valsts ir ekosistēma, kurā, piemēram, kultūras ministrijas rīcība ietekmē to, kādiem notikumiem mēs meklējam apskatniekus, bet Rīgas domes rīcība ietekmē to, kā mēs no biroja nokļūstam mājās. Ko ietekmēs jaunais valsts prezidents, taisnību sakot, grūti saprast, bet viņa uzrunas mēs, protams, klausīsimies.

Nupat iedomājos par šo cilvēku darba dienām. Tāpat kā mēs – domājams, pat daudz vairāk –, arī viņi noteikti nesīs darbu uz mājām un par to domās no pamošanās līdz iemigšanas brīdim. Arī viņi tagad karstumā sēdēs birojā "ilgāk", kamēr mājās gaida ģimenes, bet vishumānākā rīcība šādā laikā vispār būtu laist uz kādu ezera krastu un ķert rokā aukstu dzērienu.

Tās it kā ir marginālas piezīmes. Biežāk mēs domājam par visiem svarīgajiem lēmumiem, kas šiem cilvēkiem tagad būs jāpieņem. Katrs no tiem ietekmēs kādu konkrētu cilvēku grupu – gan šaurās nišās, gan valsts mērogā. Citiem, varbūt pat iespaidīgākiem vārdiem sakot, viņu lēmumu sekas var ietekmēt vairākus simtus tūkstošu cilvēku. Tā vai citādi. Tās ir biezas krāsas – ne jau viņi vienpersoniski pieņems visus lēmumus, bet atbildība, kas viņiem jānes, ir tieši tik smaga.

Es neapskaužu nevienu no viņiem. Viņi pie tā aliņa vēsajā ūdenī tiks daudz retāk nekā es. Pie tam katra viņu kustība un rīcība tiks nikni kritizēta no vienas vai otras puses, reizēm – no abām. Reizēm pamatoti. Tāpēc es no sirds vēlu viņiem veiksmi darbā un pie reizes gribu atgādināt – mēs, tie simti un tūkstoši cilvēku, tepat vien esam. Es domāju, ka visiem būs vieglāk, ja savstarpēji mēģināsim sarunāties, viens otru uzklausīsim, viens par otru padomāsim. Tagad un turpmāk.

Starp citu, "Satori" lasītājiem bija ne viena vien ideja par to, kas varētu būt labs nākamais kultūras ministrs vai ministre. Bet mums kā medijam ir iespēja mobilizēt lielu daļu reālo kultūras darbinieku, kuriem ar šo ministru ikdienā nāksies strādāt. Varbūt arī viņu viedokli ir iespējams ņemt vērā? Mēs labprāt palīdzētu šādu komunikāciju veidot.

Savulaik mans ikdienas maršruts veda gar Kronvalda parku, kur Elizabetes ielas pusē pieminekļa formā savienots Berlīnes mūra fragments un Rīgas barikāžu betona sienas gabals. Katru reizi, ejot garām, pārlasīju pie tā rakstīto – tas man bija kļuvis par rituālu. Atceros tekstu no galvas joprojām. Nav slikts pantiņš, vienīgi ceturtā rinda, ceru, laika gaitā ir zaudējusi savu aktualitāti. Runas par savējiem un ienaidniekiem varētu palikt sagruvušo mūru drupās.

"Berlīnes mūris nošķīra
Rīgas mūris mūs vieno
Tikai mīlēsim savu tuvāko
Un lūgsim dievu par ienaidnieku"

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!