Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
''Kaut nedaudz pārzinot 20. gadsimta vēsturi, doma, ka kalpošana dzimtenei, partijai, tautai – nevajadzīgo izsvītrot – varētu attaisnot arī morāli apšaubāmas un pat noziedzīgas darbības, šķiet nepieņemama un pat bīstama, liekot meklēt citus kritērijus, kas ļautu nošķirt morāli akceptējamu rīcību no morāli nepieņemamas.'' - nekad nebūs iespējams uzzināt autores patiesās domas. žēl, ka tā, protams. Tomēr es domāju, ka šādi raksti ir čekistu-komunistu varas turpinājums.
Pamatoju savu viedokli - padomju okupācijas režīma apstākļos sadarbība ar VDK bija tikai un vienīgi kalpošana represīvam, asiņainam, uz latviešu nācijas iznīcināšanu vērstam režīmam. Tā nebija klaudzināšana vai trauksmes celšana tiesiskuma un taisnīguma nodrošināšanai.

Ko autore ignorē - ka visi klaudzinātāji, tieši tāpat kā visi komunisti ,par klaudzināšanau tika atalgoti un nevis tā druksu - nu labi - aizbrauc iepirkies uz VDR vai Čehoslovākiju, bet tika priviliģēti radot nenormālu plaisu - vārda tiešā un vārda pārnestā nozīmē.
Tie meli par mūsu pagātni, ko mums turpina dzīt iekšā ar varu - tas ir vienkāŗši noziegums.

Tas, ko autore tagad mēģina pateikt, ka klaudzinātāju problēmas morālā daba ir attiecināma uz visu laiku visu klaudzinātājiem - ir vistiešākā čekistu propaganda.
Man ir tik nenormāli žēl čekas upuru, tās tukšās mājas, kuru saimniekus izsūtīja , nošāva uzreiz un daudzus vēl visādi mocīja. Kurš no maisiem esošajiem nezināja par čekistu -komunistu - nē, laikam jāraksta otrādi - komunistu-čekistu asinsdarbiem?
Mums taču ir liecības , mums ir Grūbes filma Lustrum. Kurš no mums šaubās par čekistu pērkamību sniedzot liecības par klaudzinātāju nevainību?
Marina Kosteņecka tikko stāstīja, ka esot pret čekas maisu atvēršanu, jo tad notikšot nelikumīgas vajāšanas. Arī šī dāma Latvijas valsti pielīdzina, apzināti noliek vienā plauktiņā, vai vienā aizgaldā ar represīvo asiņaino padomju okupācijas režīmu.
Šādas tendences, kas iet vienā solī ar Latvijas russifikāciju, ar valodas statusa faktisko zaudēšanu - jā, tas nenormāli baida.

jurniece
pirms 4 gadiem
Neesmu pārliecināta, ka pagātnes notikumus var mērīt ar šodienas mērauklu. Šaubos vai ar tādu filozofešanu var nonākt līdz konkrētam vērtējumam. Domāju, ja ir konkrēti pierādāms, ka tam, par kuru ziņots "gods un pašapziņa ievainoti, nerunājot par fiziskām ciešanām un morāliem pazemojumiem", tad ziņotājs pelnījis nosodījumu, neatkarīgi no motīva un skaidrojumiem. Ja reāla kaitējuma nodarīšana nav konkrēti pierādāma, neredzu jēgas par to filozofēt. Un kas attiecas uz ziņošanu par radiniekiem, ir dzirdēts, ka krimināllikumā ir punkts, kas nosaka tiesības neziņot. Ja cilvēks ziņo, tā ir personīga izvēle. Kas attiecas uz Pavļiku Morozovu, bērna nogalināšana, pat ja viņš ir veicis nosodāmu rīcību, viennozīmīgi ir ļaunums. Ja bērns uzskatījis, ka ģimene ir nododama, tad kas tā par ģimeni.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
"Domāju, ja ir konkrēti pierādāms, ka tam, par kuru ziņots "gods un pašapziņa ievainoti, nerunājot par fiziskām ciešanām un morāliem pazemojumiem", tad ziņotājs pelnījis nosodījumu, neatkarīgi no motīva un skaidrojumiem'' - nu nesanāks tā . Nu nesanāks - jo kuru čekas kurmi izcel - tas izrādās nevainīgs.

Tāds aburds - tik daudzi cietuši no komunistiem un čekistiem. Vajāti tā un vajāti šitā, bet kad papurina maisus - laukā izkrīt vien balti nevainīgi kaķīši.
No kuriem lielākā daļa pie valsts siles barodamies , pat mainoties valsts nosaukumam ir spējuši saglabāt gan spožu kažoku, gan labklājību, gan atzinību.

Jau 1994.gadā maisi bija jātver. Ja tas būtu toreiz noticis, mēs būtu vismaz pusceļā uz Igaunijas labklājību. Tagad nekā. Varam priecāties, cik "tikumiski'' un "nevainīgi" esam. Upuri ir, varmākas nav. Vai nav feini ?

Andis Kalviskis
pirms 4 gadiem
Un tā arī īsta nožēla un vainas apziņa šiem čekas ziņotājiem ir sirreāla lieta, motīvi ir tikai pakļaušanās sistēmai un mazākā ļaunuma akceptēšana, tas arī skaidri parāda, ka dzīvojam post-čekas valstī ar visām no tā izrietošām sekām - korupciju, oligarhi, valsts budžets kā biznesa projekts, skumji
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!