Foto – Ģirts Raģelis
 
Komentē
2

Aizvadītā nedēļa ir bijusi satraucoša gan "Satori" lasītājiem, gan man, gan maniem jaunajiem kolēģiem. Lai arī reizēm gadās sastapt cilvēkus, kas ikdienā apzināti atsakās no komforta, jo šī atteikšanās viņiem sagādā baudu, vairumam ļaužu vajadzība pielāgoties jauniem apstākļiem tomēr rada nedrošības sajūtu. Šāda reakcija ir likumsakarīga, ja pārmaiņas skar to, kas mums patiesi rūp.

"Satori" rūp daudziem – janvārī tie bija vairāk nekā 70 tūkstoši unikālo apmeklētāju mēnesī, un tas Latvijas mērogam ir milzīgs skaits. Konkurence informācijas telpā ik dienu kļūst arvien spraigāka un nežēlīgāka – tajā tagad var piedalīties visi, kam pieejams internets. Tik dramatiska sacensība pēc uzmanības bez mitas rada jaunu pieredzi, precedentu pēc precedenta, un spēja šajos apstākļos izdzīvot ir nemitīgs izaicinājums ikvienam medijam. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc es apbrīnoju "Satori" un biedrības "Ascendum" komandas spēju neslīgt stagnācijā un turpināt meklēt veidus, kā attīstīties.

Domāju, ka šī attīstība galvenokārt saistīta ar "Satori" uzticamību. Žurnāla būtību, un tas lielā mērā ir Ilmāra Šlāpina nopelns, veido augstvērtīgas kultūras meklējumi un vēlme palīdzēt veidot no aizspriedumiem brīvu, demokrātisku, empātisku un ieinteresētu sabiedrību. Pie ideāliem turēties vienmēr ir bijis grūti, bet šajā laikmetā zibenīgā komunikācija mūsu pārliecības izaicina gan ar mērķtiecīgi plānotiem, gan paviršības radītiem pārbaudījumiem. Bieži sastopama reakcija uz šādu konfrontāciju ir vienaldzība un apātija. Taču, lai rīkotos atbilstoši minētajām vērtībām, jāspēj uzņemties iniciatīvu un rīkoties drosmīgi. Tieši pateicoties šai drosmei, es kā lasītājs vairākus gadus esmu paļāvies uz "Satori" kā saprāta balsi skaļu saukļu un tukšu runu troksnī.

Šī saprāta balss patiesībā ir koris, kuru veido ik dienas publicēto rakstu, eseju, komentāru, dzejoļu un stāstu autori. Viņi ir uzdrošinājušies iestāties par sev un citiem būtisko, neklusēt, bet rīkoties, rēķinoties ar gaidāmo antagonismu. Par to šos autorus cienu un apbrīnoju. Arī pats esmu pētījis nežēlīgu komentāru grēdas un uzklausījis skarbu kritiku pēc publikācijām vai lasījumiem, un apzinos, cik daudz spēka nepieciešams, lai turpinātu rakstīt. To darot, par komfortu jāaizmirst.

Turpmāk atbildība uzturēt un lolot drošu vietu, kurā lasītāji var sastapties ar autoriem, gulsies arī uz maniem pleciem. Esmu priecīgs, ka šo uzdevumu man būs iespēja veikt kopā ar erudītiem profesionāļiem – Elizabeti Lukšo-Ražinsku, Annu Andersoni, Ģirtu Raģeli un biedrības "Ascendum" dalībniekiem.

Primārais uzdevums, kas mani sagaida, ir lasītāju uzticības iemantošana. Vienīgais veids, kā to panākt, ir pierādīt sevi ar darbiem. Šī nedēļa, kuras ietvaros visa cita starpā tika izdots dzejnieka Kikōnes krājums un Svena Kuzmina romāns, Ventspilī uzstājās islandiešu komponists Oulavūrs Arnaldss un laikmetīgās mākslas centrā "kim?" tika atklātas trīs izstādes, ir lielisks apliecinājums tam, ka Latvijas kultūra ir pilna vilinošu notikumu. Man šonedēļ palaimējās divas reizes piedzīvot patiesu kultūras katarsi – Kikōnes krājuma atvēršanas pasākuma melanholijā un Arnaldsa koncerta maģijā. Labs atgādinājums sev pašam, ka mākslā atrodama ne ar ko citu nesalīdzināma laime. To svinēt un ar visu sirdi mēģināt nodot tālāk citiem arī uzskatu par savu galveno pienākumu šeit, "Satori".

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!