Ivars Šmelds
pirms 5 gadiem
Arī es sadalījumu prioritārajās un neprioritārajās esmu manījis turpat. Un vēl esmu daudz dzirdējis saucienus pēc kristīgo vērtību un latviskās dzīvesziņas saglabāšanās. Diemžēl.

Seneka Morteza
pirms 5 gadiem
kas liedz filozofēt (un saņemt atbalstu), cita starpā par sabiedrības veselību vai jebkuru no šīm prioritātēm?
ja autors pats savā attīstībā nebūtu apstājies pie senajiem laikiem, tad varbūt vinš pie sāda muļķīga apgalvojuma par ''norietu' nebūtu nonācis. Fakts vien, ka latviski nesen ir parādījušies veseli divi korāna tulkojumu norāda uz to cik šī reliģiskā/filozofiskā doma ir dzīva/dzīvelīga, jo kāpēc gan t.s. islāma pasaulei būtu jāaprobežojas ar tuvajiem austrumiem?

Gunta Klivere
pirms 5 gadiem
Interese par Korānu pasaulē būtiski pieauga visiem zināmā terora akta rezultātā. Pasaulei kļuva interesanti, ka izskatās iedvesmas avots, kas liek it kā saprātīgiem cilvēkiem darīt ko tādu.
Lai nonāktu pie secinājuma par civilizācijas norietu, nemaz nevajag lielus teorētiskus pētījumus. Pietiekami iedomāties domas attīstības līmeni, kas pašsaprotami akceptē pieņēmumu, ka apģērba krāsai un piegriezumam ir izšķiroša loma garīgajā dzīvē.

dzimmijs13
pirms 5 gadiem
Tomēr atļaušos domāt ka reliģijai "islāma pasaules" intelektuālajam sastingumam ir ievērojamāka loma (lai arī protams, tās ļoti polinekorektas domas, gandrīz vai kā "domu noziegums"), jo kas tad formēja konservatīvismu? Lūk, arābu pasaules "renesanse" pirmo kalifu laikā, bija iespējama jo tad vēl dzīvs bija "antīkā arābu pagānisma gars" muhamedānisma ietekme vēl bija virspusēja, vēl nebija "cauraudusi" filozofisko apziņu. Te arī tēze "arābu politiskā elite bija pārņēmusi iekaroto zemju kultūras mantojumu, t.i., kaut cik civilizējusies" - vai tiešām tik pašsaprotama? Arābi taču bija jau gadu simtiem tieši saskārušies ar antīko kultūru (paskatieties kaut vai uz arābu nabatiešu Petru), viņiem jau pirms muhamedānisma bija attīstīta sava rakstība, pierakstīta dzeja - respektīvi, viņi nebija "no civilizācijas nomales" kā vēlākie mongoļi.
Labi, bet lai kā, par tēmas sasaisti ar mūsu Nacionālo attīstības plānu - autoram "cepums un žetons" vienlaicīgi! :)
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!