Aktualitātes
28.01.2019

Par Gada vārdu 2018 atzīts "zibmaksājums", par nevārdu - "influenceris"

Komentē
1

Beigusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējā, šogad jau sešpadsmitā akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens", kurā apkopoti spilgtākie priekšlikumi 2018. gada vārda, nevārda, spārnotā teiciena un savārstījuma kategorijās.

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja tulks un tulkotājs Dens Dimiņš, Dr. philol. Iveta Grīnberga, "Baltic Media" Valodu centra latviešu valodas programmu vadītāja; literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība); Dr. philol. Aldis Lauzis, literārais redaktors, tulkotājs un terminologs; Dr. philol. Vineta Poriņa, valodniece un sociolingviste; komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, publiciste Ingrīda Stroda, Valsts valodas komisijas vadītājs Andrejs Veisbergs un laikraksta "Diena" žurnālists, publicists Egīls Zirnis.

"Savārstījumu/samudžinājumu kategorija ir salīdzinoši jauna un iemantojusi ievērojamu atsaucību. Runa ir par teikumiem, kas samudžinās ne vien tulkojumā, kur pārcelti tikai vārdi, neievērojot latviešu valodas sintakses vai vārdformu saskaņošanas sistēmu, bet arī tāpēc, ka neskaidrība valda pašā domāšanā. Te vienu no favorītiem izraugās Rīgas Latviešu biedrība, un šogad tas ir: "Valdības veidošanās vainagojās bez panākumiem"," teikts paziņojumā presei, savukārt žūrijas ieskatā par iespaidīgāko savārstījumu atzīts priekšvēlēšanu laikā plaši tiražētais solījums: "Darīsim visu, lai radītu valsti, kurā cilvēki gribētu piedzimt."

Tikmēr par "Spārnoto teicienu" izvēlēts aicinājums "Izkāp no telefona!", kas mudina neizmantot mobilās ierīces, atrodoties pie transportlīdzekļa stūres.

Izskatot daudzos pieteikumus Gada nevārdam, šis gods piešķirts jēdzienam "influenceris". "Saglabājoties ilgtermiņa nepatikai pret nekritiski pārņemtiem tiešiem pārcēlumiem vai neveiksmīgu tulkojumu no citām valodām, ne ikreiz ir viegli acumirklī ieteikt ko vietā liekamu. Varbūt kas mainīsies, kad sapratīsim, ko ar to galu galā domājam latviešu valodā – "viedokļa" vai "viedokļu" līderi," izvēli pamato žūrija.

Savukārt Gada vārda tituls piešķirts terminam "zibmaksājumi", ar ko apzīmē banku klientiem pieejamos ātros maksājumus. Žūrija raksta: "[Gada vārds] priecē tāpēc, ka nav dzimis tukšā vietā: salīdzinoši nesen valodā ienākušas gan "zibatmiņa", gan "zibakcija". Visi vārdi nākuši kā nepieciešams apzīmējums jaunienākušām lietām, visai drīz un manāmi sākuši zibēt saziņā, tātad uzskatāmi par veiksmīgiem darinājumiem."

Akcijas rīkotāji atgādina, ka zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus uz e-pasta adresi [email protected] var iesūtīt cauru gadu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!