auto
pirms 6 gadiem
vai vegāni, kas neatļaujas nokaut govi, ir kādas reliģiskas dogmas iespaidā?

Aļona Ļutaja
pirms 6 gadiem
Mhm, ja vīrietis izvaro sievieti, vīrietis nav vainīgs, velns vainīgs! Ģeniāli!

Linards Goldšteins
pirms 6 gadiem
Ļoti lūdzu! Nemētājieties tik vieglprātīgi ar tādiem vārdiem kā ētika, reliģija, zinātne, pat rakstot komentārus.

Atļaušos uz šo abortu lietu paskatīties no citas puses vai vismaz perspektīvas. Manuprāt, problēma (iespējams, cita starpā tā arī ir ētiska) sākas tajā brīdī, ja nodarbojoties ar seksu (nevis mērķtiecīgi "taisot" bērnu) sievietes un vīrieši nepieļauj kaut vai visniecīgāko varbūtību, ka beigu beigās abi divi, bet jo sevišķi sieviete, var nonāk "ētiskas problēmas" stāvoklī. Vai tiešām, kāds/kāda neapzinās šīs "spēlītes" likmes?

Ja tik tālu ir nonākuši, tad, manuprāt, jautājumam ir maz sakara ar dvēseli vai, kad embrijs ir uzskatāms par cilvēku. Drīzāk te zināmas paralēles ar neviennozīmīgo jautājumu par nāvessodu, proti - kas un kad drīkst/ir tiesīgs nogalināt? Jo var jau mēģināt sev iestāstīt, ka tas ir tāpat, kā izoperēt aklo zarnu vai kaut kas ir/nav "zinātniski pierādīts", bet tāpēc jau tā ir ētiska problēma, ka visi saprot - pēc 9. mēnešiem tur būtu nevis lielāks iekaisums, bet bērns...

P.S.
Ņemiet vērā, ka šajā komentārā nav pozīcijas par/pret abortiem. Vismaz man tā šķiet. Ja ir, tad acīmredzot, esmu izvēlējies nepareizus vārdus. Starp citu, paldies par eseju!

Marta avens
pirms 6 gadiem
(c): "Ļoti lūdzu! Nemētājieties tik vieglprātīgi ar tādiem vārdiem kā ētika, reliģija, zinātne, pat rakstot komentārus."

Atļaujiet uzjautāt - kālab gan lai šie vārdi būtu tās svētās govis??

Neaizmirsīsim arī, ka tas kopums, ko šie vārdi apzīmē, vēstures gaitā ir atradies un joprojām atrodas nemitīgā mainībā. Labi, varbūt uz reliģiju šis apgalvojums neattiecas, taču uz ētiku un zinātni gan.

Marta avens
pirms 6 gadiem
Dzīvē daudz ko no patiesības nevar pieradīt, taču var sajust.
Bērnu uzvedība ģimenēs, kurās ir bijuši aborti, mēdz būt ļoti dīvaina (nepierādāmā lieta ir - vai tā ir vairāk dīvaina nekā ģimenēs bez abortiem), jo dvēseles līmenī mazie cilvēki skumst pēc sava šajā saulē neatnākušā gara radinieka. Tas var izpausties dažādos veidos - tai skaitā slimībās.

Ja nepieciešams "zinātniskāks" ieskats šajā jautājumā, var pastudēt Berta Helingera (takš atzīts ļaužs psihoterapijas pasaulē!) sistēmiski fenomenoloģisko metodi.

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Vienīgā ētiskā problēma balstās reliģiskā dogmā, ka embrijs apaugļošanas mirklī saņem Dieva dotu dvēseli, kā rezultātā arī vienšūnas zigota ir pilntiesīgs cilvēks, kuru ir neētiski nogalināt. Šī reliģiskā dogma balstās aklā ticībā pāvesta/mācītāja apgalvojumam, un nav it nekādu zinātnisku pierādījumu, ka cilvēkam vispār ir dvēsele vai ka tā tiktu iegūta olšūnas apaugļošanas mirklī. Ja cilvēks atsakās akli ticēt pāvesta apgalvojumam, tad nav arī nekādas ētiskas problēmas. Cilvēka embrijs 10. nedēļā ir daudz mazāk attīstīts nekā govs, kuru ne vegāni atļaujas bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem nokaut.

Nu labi, ētiska problēma var rasties arī mirklī, kad sieviete vēlas abortu, bet tēvs grib bērnu paturēt, un aborta veikšana potenciālo tēvu ļoti sāpina. Bet šādas situācijas tomēr nenotiek vairākumā gadījumu – parasti potenciālie vecāki spēj vienoties par aborta veikšanu.

akmens
pirms 6 gadiem
Ieva! Svētais Avgustīns apgalvodams, ka ne vīrietis valda par "prieka kociņu" ,bet otrādi, virzīja 15 gadsimteņus Rietumu civilizāciju ne tur, kur vajadzēja. Man viena sieviete teica, ka vīrieši ir maitas, bet bez viņiem iztikt sievietes nevar.Es gribu teikt, ka īsti vīrieši pumpē, bet nepiespumpē. Pārejais ir no velna.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!