Mediņš
pirms 6 gadiem
Kad 30.gados uzņēma filmu "Zvejnieka dēls", tad bija skaidrs, latviešu vienkāršie ļaudis neiet uz simfoniskiem koncertiem un nevar nopirkt biļetes uz operu. Tāpēc Jānis Mediņš filmai uzrakstīja populāro ziņģi "Laša kundze acis bola". Žēl, ka tā neskanēja 26. janvārī! Tad būtu arī Jāņa Mediņa mūzika, kas popularitātes ziņā būtu līdzvērtīga VEF ražotiem radio un telefoniem. Tai tautai, kas noliedz un neatzīst savu vēsturi, lai kāda tā arī nebūtu, nav nākotnes!

Jānis Avots
pirms 6 gadiem
Gribēju uzrakstīt, ka recenzijas iespaidā paskatījos koncertu. Neesmu mūzikas speciālists, bet izteiktos vēl skarbāk - prastas dzērāju dziesmas. Vājprāts! Vai tiešām Latvijas SIMTGADE jāsagaida ar šitādu balagānu? Ja tiešām nav mūzikas, vajag taču pasūtīt jaunajiem komponistiem kaut ko, nevis nolaisties līdz dzērājdziesmām. Tautu konkrēti pataisa par aitu baru, un tautai arī patīk plaukstiņas sist un pasmieties. Skumji. Paldies satori, ka aicināt autorus, kas nosauc lietas īstajos vārdos, nevis izpatīk masu stulbumam un pieļauj šitādu marazmu.

Jānis Avots
pirms 6 gadiem
Vēlu attapos, bet tomēr atradu interneta biezokņos, ka pieminētajai "Šņāci Minna" autors nav nezināms, kā bija norādīts koncertā tv tirtos. To sakomponējis Leslijs Saronijs ar orģinālo nosaukumu "Wheezy Anna". Tas tik tā, mūzikas entuziasta atradums. Bet orķestra un tv redaktoriem der pārliecināties nākamās reizes.

Bemols
pirms 6 gadiem
No vienas puses saprotama "klasikas skaistuma mīļotāju" attieksme. Bet no otras puses - ja "Minna" nekādi nevar tikt kvalificēta kā vērtība estētiskā uztverē, kādēļ tā tomēr nevar būt kaut kas pietiekami nozīmīgs sociālā aspektā? Dažkārt kāda "dziesmiņa" cilvēku un sabiedrību dažādas situācijas un notikumos spēj raksturot un ierakstīt kultūratmiņā daudz tiešāk, nekā "klasikas skaistuma" potenciāli apdvesta opera, simfonija vai rapsodija, kuru kā tādu proponēt izdodas arī dažkārt tikai "uz papīra", ko nākamās paaudzes nereti daudz nelasa. Hm, un provokatīvs "muļķa jautājums" - un ar ko Vīnes valši un polkas ir "mākslinieciski dižciltīgāki", ja laikam pašsaprotami tiek pieņemts, ka tradicionāls Jaungada koncerts Vīnē ir "noteikti kaut kas mākslinieciski augstvērtīgāks" un tādēļ arī, piemēram, "Klasikā" vienmēr apjūsmojams? :)

Bemols
pirms 6 gadiem
Mjā, vispār jau kategoriski apgalvojumi par dimantiem un atkritumiem mākslā vienmēr ir tādi visai uz kašķi velkoši. Jaunā lēdija ar puķi matos laikam jūt īpašu sparu šobrīd melnbalti provocēt uz nelielu kašķēšanos. Neiestiegot pārgudrā kultūrsocioloģiskā disputā ar nebeidzamības zīmi par šo tēmu, vien gribu uzdot mūžveco jautājumu - bet kas vispār nosaka to, kas, kā rakstīts šajā atsauksmē, "varētu tikt klasificētas kā vērtība, kas jāsaglabā pāri laikiem"? Kas ir vērtība cilvēka un sabiedrības dzīvē saskarē ar māksliniecisko? Vai pati vērtība nav potenciāls daudzabis un daudzšķautnis, kas īsti neparedz tik kategorisku kaut kā pasludināšanu par mēslu vai dimantu? Un vai katras vērtības izrādīšana ir strikti ieliekama tikai vienā plauktā vai aplokā? Vai daudzi, kuri arī LTV ieraksta faktu netā apzīmējuši ar atzinību tiešām ir tikai mazizglītoti muļķi, kuriem vieta "tāla kakta lauku zaļumballē"? Noteikti respekts autorei par vēlmi skaidri formulēt savu viedokli. Tomēr vienlaikus arī aicinājums kā "uzlēcošai kritikas zvaigznei" (iespaids, ka tā rakstītāja sevi pozicionē) iemācīties raudzīties uz kultūru plašāk. Tad būs vēl daudz interesantāk iepazīt viedokli par apkārt notiekošo.


cukurmais
pirms 6 gadiem
LV 100 gades svinibu sakara laikam.

Bij diskusija TV ar viediem viriem - ka mes teresim 60M 100 gadu sakara. Tad nu sez un spriez. Vajadzetu ta ka decentralizet, vajadzetu ta ka centralizet.

Man vienalga. Mana LV 100 gade nav saistita ar to cik $ iedosim comiem galvaspilseta, vai comiem regionos.

Es ar comiem aiziesu uz krodzinu, iedzersu alutinu un parunasu par dziviti.

Madara Viļumsone
pirms 6 gadiem
Žēļ, ka it kā valsts līmeņa kolektīvam jāatskaņo šāda mūzika. Nacionālais teātris kā koncertvieta vēļ, iespējams, to pieļauj, tādēļ- labi, ka koncerts nenotika Lielajā Ģildē. Nosodīt nav vērts, skumjās vienīgi rodas jautājums- kādēļ? Laikam jau šoreiz vienkārši, mums, klasikas skaistuma mīļotājiem, jāatturas no apmeklējuma un jāļauj priecāties Nacionālā teātra publikai, kam "Šņāci, Minna" varētu būt sirdij tuvs gabals :)

Awaken
pirms 6 gadiem
Paldies par rakstu! Pievienojos kritikai. Absolūtu nenoliedzot, ka vajadzīgi Latvijas dižgaru skaņdarbu pārnesumi, bet ļoti gribētos dzirdēt pasaules klases komponistu un skaņdarbu interpretācijas Latvijā. Piemēram, George Russell - https://www.youtube.com/watch?v=5lbFwrfrymw
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!