Aktualitātes
29.03.2018

Oriģinālbaleta "Antonija #Silmači" pirmizrāde būs skatāma internetā

Komentē
0

13. aprīlī pasaules pirmizrādi piedzīvos komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa balets "Antonija #Silmači". Pirmizrādes tiešraide "LMT Straumē" būs pieejama ikvienam interesentam visā pasaulē.

Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, diriģents – Jānis Liepiņš, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, videomākslinieks – Artis Dzērve, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Šis pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" motīviem veidotais oriģinālbalets ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Balets "Antonija #Silmači" ir romantiski dramatisks stāsts par alkām pēc personīgās dzīves piepildījuma. Tas radīts, iedvesmojoties no Rūdolfa Blaumaņa lugas, un līdzās Jura Karlsona agrāko gadu baletiem "Ugunī", "Sidraba šķidrauts" un "Karlsons lido..." papildina latviešu oriģinālbaletu klāstu.

Komponists Juris Karlsons par savu jaundarbu saka: "Vēlējos rakstīt dramatisku darbu ar spēcīgu emociju kolīzijām, nevis populāras lugas dejojamu variantu. Daudzkārtīgi pārdomājot "Skroderdienu" sižetiskos pavērsienus, atklāju lugā ieslēptu dramatisku, pat traģisku stīgu – lugas centrā esošās Antonijas alkas pēc īstas un patiesas mīlestības."

Titullomu jaunajā iestudējumā interpretēs Elza Leimane vai Viktorija Jansone, Aleksis – Arturs Sokolovs vai Viktors Seiko, Dūdars – Antons Freimans vai Raimonds Martinovs, Elīna – Alise Prudāne vai Elīna Agajeva, Kārlēns – Germans Ševčenko vai Gonzalo Preciado Azanza, Ieviņa – Jūlija Brauere vai Paulīna Druka, Rūdis - Kārlis Cīrulis vai Kristaps Jaunžeikars, Ābrams – Andris Pudāns vai Ringolds Žigis, Joske – Avetiks Karapetjans vai Aleksandrs Osadčijs, Zāra - Ieva Rācene vai Jolanta Lubēja, Pindacīša – Laine Paiķe vai Viktorija Jansone, Bebene – Annija Kopštāle vai Ieva Rācene, Tomuļmāte – Vanda Visnape-Trocjuka vai Anna Russke.

"Lugas "Skroderdienas Silmačos" sižets ar tās sulīgajiem, kontrastējošajiem tēliem un raksturiem ļoti labi padodas baleta horeogrāfijai, un man ir liels prieks, ka šai idejai atsaucās komponists Juris Karlsons, jo viņa mūzika arī ir tēlaina, bagāta un brīnišķīgi piemērota baletam.  Ir ārkārtīgi interesanti iestudēt baletu no baltas lapas: izvēlēties katram dejotājam atbilstošāko lomu un katram tēlam savu dejas valodu. "Antonija #Silmači" būs atbilstoši visiem baleta kanoniem veidots uzvedums, kura horeogrāfiskajā valodā ievīta arī kāda laikmetīgāka stīga," par baleta jauniestudējumu stāsta horeogrāfs Aivars Leimanis.

Iestudējuma tiešraidi varēs skatīties arī Latvijas Nacionālās operas patrona LMT viedtelevīzijā, kā arī internetā un lietotnē LMT Straume.

LMT prezidents Juris Binde: "Sniedzot atbalstu operas un baleta mākslai jau vairāk nekā divas desmitgades, esam patiesi gandarīti par latviešu autoru oriģināldarbiem, kas piedzīvo pirmizrādes uz mūsu Baltā nama skatuves.  Latvijas valsts simtgadē esam jo īpaši gandarīti par iespēju dāvāt ikvienam patriotisku svētku noskaņu un starptautiska līmeņa kultūras baudījumu tiešraidē "LMT Straume"."

"Sarunas pirms pirmizrāde"s par baletu "Antonija #Silmači" notiks 9. aprīlī 18.30 LNO Jaunajā zālē.

Biļetes uz baletu "Antonija #Silmači" var iegādāties LNO un "Biļešu Paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!