Foto: Wikimedia Commons.
 
Aktualitātes
13.12.2018

Oļegam Sencovam piešķirto Saharova balvu svinīgā ceremonijā saņem kinorežisora māsīca

Komentē
0

Svinīgā apbalvošanas ceremonijā 12. decembrī Eiropas Parlamentā Strasbūrā ukraiņu kinorežisoram Oļegam Sencovam piešķirta Saharova balva par cīņu par domas brīvību. Kinorežisora vietā to saņēma viņa māsīca, jo pats Sencovs pašlaik atrodas ieslodzījumā Sibīrijā, kurp viņš nosūtīts saistībā ar apsūdzībām "teroristiska rakstura nodarījumos" pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā. O. Sencovam piespriesti 20 gadi cietumsoda.

Balvas pasniegšanas ceremonijā Strasbūrā ukraiņu režisoru pārstāvēja viņa māsīca Nataļja Kaplana (Natalya Kaplan), kas pati ir dokumentālā kino režisore, un advokāts Dmitrijs Dinze (Dmitriy Dinze).

Pasniedzot plenārsēdē 2018. gada balvu, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Antoni Tajāni sacīja: "Oļegs Sencovs tika nominēts Saharova balvai par miermīlīgu protestu pret viņa dzimtās Krimas nelikumīgo okupāciju. Arī par viņa drosmi, apņēmību un viņa uzskatiem, izrādot atbalstu cilvēka cieņai, demokrātijai, tiesiskumam un cilvēktiesībām; tās ir vērtības, uz kurām balstās mūsu Savienība vēl vairāk nekā jebkad, īpaši pēc vakar notikušā šausmīgā uzbrukuma. Tās ir vērtības, kuras šis Parlaments rūpīgi kopj, aizstāv un veicina."

"O. Sencova bada streiks un drosmīgā pilsoniskā nostāja padarīja viņu par simbolu cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu kā Krievijā, tā visā pasaulē," turpināja EP priekšsēdētājs.

Tajāni aicināja nekavējoties bez nosacījumiem atbrīvot O. Sencovu un pārējos nelikumīgi aizturētos Ukrainas pilsoņus, kuri atrodas ieslodzījumā Krievijā un Krimas pussalā, kā arī citus apcietinātos balvas ieguvējus: "Saharova balva ir ne tikai balva. Tā ir apņemšanās. Un mēs turpinām stāvēt līdzās un atbalstīt mūsu laureātus."

Saņemot balvu O. Sencova vārdā, viņa māsīca Nataļja Kaplana raksturoja režisora agrāko dzīvi un viņa darbību Krimas aneksijas laikā. Režisora pārstāve apliecināja, ka aizturēšanas laikā un ieslodzījumā O. Sencovs pakļauts necilvēcīgiem apstākļiem un spīdzināšanai, atzīmējot, ka viņš tika aizturēts un tiesāts par to, ko viņš nav darījis. "Oļegs ir cilvēks, kurš nevar padoties un mierīgi sēdēt malā. Viņš pēc savas dabas ir cīnītājs."

Runājot par O. Sencova bada streiku kā protestu un atbalstu visu Ukrainas politisko ieslodzīto atbrīvošanai, viņa sacīja: "Oļega bada streika laikā, kas ilga 145 dienas, netika atbrīvots neviens politiskais ieslodzītais, bet tas nenozīmē zaudējumu. Pateicoties viņa rīcībai, visa pasaule runāja par Krievijā piekoptajām represijām – tā ir uzvara."

Kaplana noslēdza savu uzrunu ar paša Oļega sagatavoto vēstījumu, kurā viņš saka: "Es nevaru būt klāt šajā zālē, bet jūs varat dzirdēt manus vārdus. Pat ja tos saka kāds cits, vārds ir cilvēka galvenais instruments un bieži vien viņa vienīgais arguments, īpaši ja viss pārējais viņam ir atņemts.''

Savukārt intervijā Latvijas Televīzijas Kultūras ziņām N. Kaplana atzina, ka režisors ieslodzījumā turpina radošo darbību: "Šobrīd viņš strādā pie savas filmas "Numuri". Lai cik tas būtu savādi, pat stingrā režīma kolonijā cilvēks pamanās filmēt kino. Tur ir otrs režisors." Atbildot uz jautājumu par filmas saturu, režisora māsīca teica: "Tik vienkārši nepateiksi. Izlasot lugu – tā ir par totalitāru režīmu un personāžiem, kas ir galvenā varoņa iekšpusē."

Katru gadu Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domas brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības. Šogad aprit 30 gadi kopš balvas izveidošanas 1988. gadā.

Oļegs Sencovs bija viens no 3 finālistiem, kurus izvirzīja Saharova balvai 2018. gadā. Līdz ar Sencovu tika nominētas arī 11 nevalstiskas organizācijas, kas aizsargā migrantu cilvēktiesības un glābj viņu dzīvību Vidusjūrā, un Nasers Zefzafi (Nasser Zefzafi), masu protestu kustības "Hirak Rifas" reģiona vadītājs Marokā.

Sencovam piešķirta arī 50 000 dolāru liela naudas balva.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!