Domas
22.02.2016

Nu ļoti nervozi ļaudis...

Komentē
13

Publikas vētrainā reakcija uz BBC filmu "Trešā pasaules kara komandcentrā" (publisks nopēlums no ekspremjeres un ārlietu ministra puses, Latgales pašvaldību vadītāju kolektīvs protests utt.) raisa virkni jautājumu. Piemēram: vai reakcija būtu tādi pati, ja filma būtu ražota Krievijā?

Protams, tādā gadījumā "mērce" būtu cita – Krievzeme nevar izturēt "tautiešu" apspiešanu Latvijā, nekāda cena nav par augstu "savējo glābšanai" un līdzīga demagoģija –, tomēr kopumā iespēja, ka līdzīgs izstrādājums tiktu producēts kaimiņvalstī, ir visnotaļ reāla. Un šādā gadījumā, pieļauju, reakcija būtu krietni mierīgāka. "Kārtējā agresīvā Krievijas propaganda un meli..."

Tātad notikušajā liela nozīme ir tam, ka izstrādājuma autori ir, tā teikt, mūsējie, rietumnieki. Duncis mugurā! Plus "tas tomēr ir BBC!". Acīmredzot te runa ir par pieļāvumu, ka tik solīdiem medijiem ar šādām nejēdzībām nodarboties nepiestāv. Vai dieniņ, draugi... Ja mēs sāktu te uzskaitīt "solīdo"  Rietumu mediju paviršības, gadījumus, kad notikusi dzīšanās pēc sensācijām un neslēpta manipulācija ar publiku, citām tēzēm vietas šajā tekstā vairs nebūtu.

Sava nozīme droši vien ir arī tam, ka runa ir par vizuālu "tekstu", jo, cik novērots, stulbus (no mūsu viedokļa) rakstus Rietumu presē mēs pamanām mazāk un tā nekreņķējamies.

Šķiet, saasināto reakciju veido arī vairumam cilvēku raksturīgā nojausma/pārliecība, ka "ir lietas, par kurām nejoko". Tas, protams, mūsdienu relatīvisma laikmetā ir diezgan strīdīgs uzskats (kaut atcerēsimies debates par mākslas darbiem, kas aizskar ticīgo jūtas), tomēr kopumā arī man liekas, ka kaut kādām gaumes robežām jābūt. Piemēram, man liek saviebties ņemšanās Krievijas sociālajos tīklos šī mēneša sākumā, kad Maskavā varas iestādes ar mazticamu pamatojumu nojauca apmēram 100 tirdzniecības paviljonu. Tas, ka publika ņirgājās un dusmojās uz nebēdu, nav problēma, bet daļa – un man vienalga, vai tas bija domāts kā joks vai nopietni, – sāka ekspluatēt saukli "Je suis...". Piemēram, "jesuislarek" ("larjok" – bodīte). Ampelēties ar situāciju, kad tika nogalināti reāli (nevis izdomāti kā mākslas darbos) cilvēki, manuprāt, ir kretīnisms.

Savukārt bojāt sev nervus ar kaitinošu mākslas (t.sk. kino) izstrādājumu nav vērts.

Protams, liela nozīmē ir tam, ka filmā runa ir par nākotni nevis, piemēram, pagātni. Respektīvi, mēs  droši vien dusmotos par filmu, kurā tiek attēlota kāda, mūsuprāt, apmelojoša versija par Latviju, piemēram, Otrā pasaules kara periodā; mēs noteikti spļautu uguni par filmu, kurā tiktu apgalvots, ka Latvija brīvprātīgi pievienojās PSRS, tomēr tev nepieņemama tavas vēsturiskās atmiņas noliegšana vienalga ir vieglāk pieciešama par naratīvu, ka tev nekas labs nav gaidāms nākotnē. Ja pirmajā gadījumā kāds no malas apstrīd, izkropļo faktorus, kas tev ir būtiski kā identitātes (mūsdienās nu ļoti elastīgas...) veidotāji, tad otrajā šis kāds brutāli tev pasaka, ka tev kā indivīdam ar vārdu un uzvārdu "nekas nespīd". Līdz ar to sakaitētā gaisotne ap filmu ir ļoti labi saprotama, bet vēlreiz – tā tomēr ir tikai filma. Nevis, piemēram, biedra Putina runa.

Droši vien starp sašutušajiem ir ļaudis, kuri akceptē nošķīrumu "filma"/"reālā dzīve", tomēr vienalga ir nikni, jo "kāpēc tā ir jātracina cilvēki, jāsēj bailes?!". Atvainojos, tā ir masu kultūras (man šis apzīmējums liekas izplūdis, bet...) sastāvdaļa. "Bailes labi pārdodas". Stulbi? Protams. Bet tā nu mēs esam iekārtoti vai pieradināti, ka nepieciešamie kairinātāji no satura viedokļa ir ļoti apšaubāmi. Un, ja mēs te sāktu debates par to, kas un cik lielā mērā mūsdienu informatīvajā telpā cilvēkiem, atvainojos, sačakarē smadzenes, uzskaitījums būtu bezgala garš, un par to nebūtu vienprātības.

Nebūt negrasos kaut ko moralizēt. No paša pieredzes varu teikt, ka pasen noskatījos internetā kādas arī ļoti "solīdas" Rietumu kompānijas veidotu, kā saka, ļoti ticamu filmu par iespējamiem cilvēces bojāejas scenārijiem (pandēmija, meteorīti utt.), un, teikšu godīgi, garastāvoklis bija sabojāts uz divām dienām. Bet noskatījos. Jo šādi "gabali", protams, iedarbojas narkotiskāk par, pieņemsim, dokumentālu filmu, kas sausi apraksta riskus, nevis braši pārlec jau uz katastrofu.

Sava nozīme, iespējams, ir Latvijas sabiedrības bažām, ka – par spīti dalībai ES, NATO un sazin kur vēl – mūs vienalga var "nodot", "pārdot". Ir pieredze, ziniet.

Mana subjektīvā optimisma pamatā ir nekautrīgs cinisms – mūsdienās "pārdot" var arī bez atdošanas militārai saplosīšanai. Piemēram, lielvalstis A un B slepeni vienojas, ka valsts C iedreifē B ietekmes zonā (draudzīga valdība, preferences B biznesa interesēm), formāli paliekot A "partneris". Pavisam rupji: ja mūs "pārdos", tad nekādi "zaļie cilvēciņi" nebūs vajadzīgi. Protams, ir iespēja, ka aizkulišu vienošanās nav, toties ir vienpusēja agresija. Tad tiešām ir ziepes, tomēr sliecos arī piekrist tiem, kuri apgalvo, ka NATO sācis pasauli redzēt skaidrāk un pat dažus mēnešus jau apmeklē sporta zāli.

Īsi sakot, respektējot mūsu aizdomīgumu pret "lielajiem", manuprāt, nevajadzētu aizrauties ar vēsturisku paralēļu meklēšanu.

Visbeidzot, nomanāms, ka daļa publikas ir neizpratnē par to, kāpēc BBC filmu rādīja tieši "no nodokļu maksātāju naudas finansētā" LTV. Pirmkārt, labāk neizteikšos par to, kādos LTV produktos manā ieskatā publiskā nauda tiek izķēzīta daudz nepārprotamāk. Otrkārt, par ko brīnīties? LTV var kaut no rīta līdz vakaram daudzināt, ka tā ir "sabiedriskā televīzija", bet reāli tā darbojas atbilstoši mūsdienu informatīvās telpas paradumiem, kuri ir tādi, kādi tie ir. Nevar prasīt "reitingus", "atpazīstamību", bla-bla-bla un vienlaikus paģērēt spēles noteikumu ignorēšanu.

Tēmas

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
13

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!