Aktualitātes
25.10.2017

Notiks vienpadsmitā LKA konference "Kultūras Krustpunkti"

Komentē
0

Četras dienas, no 1. līdz 4. novembrim, notiks vienpadsmitā kultūras un mākslu zinātnēm un aktualitātēm veltītā starptautiskā zinātniskā konference "Kultūras Krustpunkti XI", kas aptvers vairākus notikumus.

Kā norāda organizētāji, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Zinātniskās pētniecības centrs (ZPC), konference kalpos kā platforma gan Latvijas, gan ārvalstu kultūras un mākslas zinātnieku pētījumu prezentācijām, novatorisku ideju komunikācijai, akadēmiskai un lietišķi praktiskai diskusijai.

Konferences ietvaros paredzēta intensīva zinātnes komunikācija, kurā savu redzējumu uz kultūras, mākslas un radošajiem procesiem prezentēs nozares praktiķi, kultūras procesu eksperti, zinātnieki, augstskolu pasniedzēji, kā arī studenti. Konferences apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar vairāk nekā 100 pētījumiem, ko prezentēs ne tikai Latvijas pētnieki, bet arī viesi no Igaunijas, Amerikas un Bulgārijas, apliecinot konferences "Kultūras Krustpunkti XI" tematiskā mēroga paplašinājumu un izteikto starptautisko dimensiju.

Trešdien, 1. novembrī, plkst. 9:00–15:00 LKA zālē (Ludzas iela 24) notiks starptautiskās zinātniskās konferences "Kultūras Krustpunkti XI" plenārsēde II daļās. I daļā tiks prezentētas aktualitātes izglītībā un zinātnē, II daļā – aktualitātes kultūrā. Konferenci atklās un plenārsēdes dalībniekus sveiks Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš. I daļā vārds tiks dots Latvijas Mākslas akadēmijas rektoram prof. Kristapam Zariņam un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoram prof. Guntaram Prānim. Par aktualitātēm stāstīs Valsts Izglītības satura centra kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā jomas mācību satura izstrādes vecākā eksperte Rita Dementjeva, LKA ZPC pārstāve Līga Vinogradova un LKA prorektore zinātniskajā darbā Anda Laķe prezentēs LKA aktualitātes pētniecībā 2017./2018.g., SIA "Brain Games Publishing" pārstāvis Egīls Grasmanis pastāstīs par sadarbību ar skolēniem Kultūras kanona konkursā un ceļu no idejas līdz spēles ražošanai u.c.

Konferences II daļā par aktualitātēm kultūrā vēstīs Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, Latvijas Televīzijas kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, Rīgas Cirka skolas vadītāja Māra Pāvula, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgās ekspozīcijas "Grāmata Latvijā" digitālā gida satura koncepcijas izstrādātāja Elīna Kalniņa, Latvijas Nacionālā kino centra vecākā referente, programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" koordinatore Zanda Dūdiņa u.c. Plenārsēdi būs iespējams vērot interneta tiešraidē.

Ceturtdien, 2. novembrī, plkst. 9:00–17:00 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" (Dzirnavu ielā 46) norisināsies konferences "Kultūras Krustpunkti XI" darbs sešās tematiskās sekcijās (darba valoda – latviešu): 1) Folkloristika, etnoloģija, arheoloģija un kultūras antropoloģija; 2) Kultūras un mākslas socioloģija, kultūrpolitika, kultūras komunikācija medijos; 3) Kultūras menedžments un radošās industrijas; 4) Skatuves māksla; 5) Starpkultūru komunikācija un valodas nozīme kultūrā; 6) Literatūra un tulkošana.

Piektdien, 3. novembrī, plkst. 11:00–19:00 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" (Dzirnavu ielā 46) notiks "Kultūras Krustpunktu XI" starptautiskā diena, kuru atklās pasaules klases amerikāņu pētnieks, Pensilvānijas Valsts Universitātes profesors Saimons Dž. Bronners (Simon J. Bronner), ar lekciju "Tradīcijas pārvaldība. Kultūrvides un nacionālās identitātes noteikšana un svinēšana divdesmit pirmajā gadsimtā (Managing Tradition: Framing and Festing Culture, Locality, and Nationhood in the Twenty-First Century)" (lekcija angļu valodā). No plkst. 13:30 līdz 18:00 notiks sekcijas – Transdisciplināri mākslu pētījumi: graffiti – darbs (darba valoda – angļu). Ar referātiem uzstāsies pētnieki no Latvijas Mākslas akadēmijas, Tartu mākslas muzeja, Bulgārijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Universitātes u.c. Sekcijas turpinājumā, plkst. 18:00, notiks diskusija "Grafiti – izaicinājums māksliniekam, sabiedrībai un restauratoram", kuras problēmjautājumi būs saistīti ar grafiti un ielu mākslas sociālo nozīmi, Rīgas pilsētas attīstību un teritorijas plānošanu, grafiti un ielu mākslas leģitimitāti un radīto mākslas darbu saglabāšanas ētiskajiem aspektiem, pievēršoties nākotnes vīzijām, kas būtu interesantas gan Rīgas iedzīvotājiem, gan viesiem. Diskusijā piedalīsies Rihards Bražinskis (dīdžejs, pieredzējis alternatīvās scēnas mūziķis un ārštata kultūras publicists, sadarbojas ar ielu mākslinieku Kiwie), Jānis Lejnieks (arhitekts, galvenais redaktors, žurnāls "Latvijas Arhitektūra"), Vadims Mantrovs (docents, Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte), Gvido Princis (Rīgas pilsētas arhitekts, pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" direktors) un Sintija Saldābola (restauratore, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Krājuma saglabāšanas centrs, Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrante). Visas dienas garumā konferences apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt fotoizstādi "(Iz-)aicinājums: grafiti Rīgā". Izstādē eksponētās Aijas Melbārdes fotogrāfijas papildinās uz "Zirgu pasta" ugunsmūra projicētie attēli, kurus veidojis arī Jānis Amoliņš. Fotoizstāde ir iecerēta kā izaicinājums un aicinājums ((iz-)aicinājums) mākslas auditorijai, kā arī plašākai publikai uz diskusiju par mūsdienu kultūras mantojuma izvērtēšanu un saglabāšanu. Izstādes kuratore – Zane Grigoroviča.

Sestdien, 4. novembrī, plkst. 10:00–17:00 LKA Teātra mājā "Zirgu pasts" (Dzirnavu ielā 46) konferenci noslēgs radoši akadēmisks simpozijs par sabiedrības identitātēm "Balto vīriešu rezervāts", kas iezīmēs Latvijas kultūras un sociālo parādību karti, mēģinot noteikt mūsu sabiedrības ceļu no pagātnes cauri šodienai līdz nākotnes Latvijai. Simpozija programma pētīs mūsdienu Latvijas sabiedrību veidojošo kultūratmiņu un dažādās identitāšu reprezentācijas sabiedrībā, ietverot gan etnonacionālisma, gan dzimtes lomu aspektus. Simpoziju atklās Tartu Universitātes Filozofijas un semiotikas institūta vadītāja Pētera Toropa referāts par mantojuma identitāti, paverot vārtus daudzveidīgajam simpozija saturam: tā dalībnieki raudzīsies uz nacionālismu un etnocentrismu gan kā kultūras parādību, gan individuālu pieredžu stāstu formā, pētīs, ko nozīmē justies citādam, un kā rodas "savējo un svešo" dihotomija. Pasākumu noslēgs divdaļīga diskusija par to, kā dzimtes identitāte ietekmē laikmetīgās vizuālās mākslas izpausmes – gan jaunākā latviešu kino naratīvus, gan vizuālo mākslu, ļaujot satikties kinorežisoriem-vīriešiem, kas savā mākslā atspoguļo sievietes, ar sievietēm-māksliniecēm, kas atspoguļo vīriešus. Simpozijs notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

LKA Starptautiskās zinātniskās konferences "Kultūras Krustpunkti" programma pēdējos gados uzrunā arvien lielāku kultūras un mākslas nozares interesentu pulku. Konferences mērķis ir ne tikai publiskot nozīmīgu, starptautiski aktuālu kultūras un mākslas jomas problēmu izpētes rezultātus, bet arī aktivizēt akadēmisko diskusiju, kas ļautu precizēt un paplašināt kultūras un mākslas nozīmes izpratni sabiedrībā kopumā.

Plašāka informācija par konferences norisi un aktualitātēm pieejama feisbukā un LKA vietnē.

S.Dž. Bronnera lekcijas norisi atbalsta Baltic-American Freedom Foundation (BAFF), starptautiskās dienas norisi informatīvi atbalsta Artlaw.online portāls, simpozija "Balto vīriešu rezervāts" norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ieeja visos konferenču sērijas "Kultūras Krustpunkti XI" notikumos bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!