Aktualitātes
05.04.2018

Notiks piektais Rīgas Pasaules filmu festivāls

Komentē
0

No 25. līdz 29. aprīlim Rīgā, kinoteātrī "Kino Bize" un "K.Suns" jau piekto reizi norisināsies Rīgas Pasaules filmu festivāls, kas šogad veltīts humoram un komēdijas elementiem dokumentālajā kino. Festivāla ietvaros tiks izrādītas dokumentālas filmas – radoši audiovizuāli pētījumi, notiks lekcijas un diskusijas, kā arī tikšanās ar filmu veidotājiem.

Piecu dienu programmā festivāls sekos vadmotīvam "Komiskais nodoms jeb Kā es pārstāju krist depresijā dokumentālo filmu dēļ un iemācījos smieties par dzīvi". Šogad festivālam īpaši atlasītas filmas, kurās režisori pievēršas dokumentālās komēdijas žanram un joko ar audiovizuāliem paņēmieniem. Tāpat programmā iekļauti darbi, kuros izcelts, kā humoristiskas un asprātīgas stratēģijas savā ikdienas dzīvē izmanto filmās attēlotie varoņi.

Pēc filmu seansiem paredzētas jautājumu un atbilžu sesijas ar filmu veidotājiem klātienē vai "Skype" video tiešsaistē. Daļa festivāla viesu sniegs arī tematiskas lekcijas - serbu režisors Boriss Mitičs uzstāsies ar stāstījumu "Realitāti atvairošie smiekli" par humoru dokumentālā kino veidošanā un patērēšanā, un režisors Rubens Vermēršs no Beļģijas plašāk dalīsies savā komēdijas uzņemšanas pieredzē.

Kadrs no filmas "Bēru gadalaiks"

Jau festivāla nedēļas sākumā Rīgā ieradīsies vizuālā antropoloģe no Briseles, Marta Kuča, kuras vadībā no 23. līdz 25. aprīlim norisināsies antropoloģiskās idejās balstīta eksperimentālo video tehniku darbnīca. Darbnīcai aicināti pieteikties visi interesenti - vairāk informācijas šeit. Darbnīcas laikā radītie video tiks izrādīti īpašā festivāla seansā kinoteātrī "Kino Bize" 25. aprīlī.

Viena no festivāla apakšprogrammām, kas piektdien, 27. aprīlī notiks kinoteātrī "K.Suns", īpaši veltīta Rumānijas kino un veidota sadarbībā ar pazīstamā Rumānijas dokumentālo filmu festivāla "Astra Film" rīkotājiem. Tajā tiks izrādīti rumāņu režisoru pēdējo gadu darbi, kā arī Astra kinofestivāla dibinātāja Dumitru Budralas godalgotā filma "Eža lāsts" (2004), kas veidota, gadu sekojot kādas paplašinātas romu ģimenes dzīvei Rumānijas laukos.

Kadrs no festivāla atklāšanas filmas "Dragans Vende - Rietumberlīne"

Tāpat festivāla ietvaros 28. aprīlī Kino Bize tiks izrādītas Latvijas kino klasiķa Aivara Freimaņa dokumentālās filmas, godinot viņu kā režisoru ar izcilu humora izjūtu. Festivāla programmā iekļautas viņa filmas "Kuldīgas freskas" (1966), "Hepenings ar M.Z." (1987) un "Dzintara latvietis 87" (1987), kas šobrīd tiek digitalizētas Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva ERAF projekta "Kultūras mantojuma satura digitalizācija" ietvaros.

Rīgas Pasaules filmu festivālu rīko kinoteātra Kino Bize komanda, atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, LKA Nacionālā Filmu skola, Rumānijas kultūras institūts un Rumānijas Goda konsulāts Latvijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!