Aktualitātes
18.10.2017

Notiks Eduarda Veidenbauma 150 gadu jubilejai veltīta konference

Komentē
0

Divas dienas, 26. oktobrī Aspazijas un Raiņa mājā (Baznīcas iela 30) un 27. oktobrī LU Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža iela 4a), norisināsies Eduarda Veidenbauma 150. gadu jubilejai veltīta konference "…kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts…".

Konferences rīkotāji, Latvijas Universitāte un Rakstniecības un mūzikas muzejs, raksta: "Šogad 3. oktobrī Eduardam Veidenbaumam (1867–1892) – dzejniekam pirms sava laika – aprit 150. Veidenbauma īsās dzīves leģenda nav aizēnojusi viņa dzeju arī šodien. Tapusi kā personisks poētiska pārdzīvojuma pieraksts, bez pretenzijām ieraudzīt dienasgaismu publikācijā vai grāmatā, Veidenbauma dzeja izrādījusies spēcīgāka par sava laikmeta kontekstu un bijusi atspēriena punkts nākamām dzejas modernistu paaudzēm. Savā ziņā Veidenbauma aktualitāte vislabāk ieraugāma krīzes un paradigmu maiņas laikmetos, kuros sagrūst vecie, pasaules uzskatu un dzejas poētiku modeļi, bet jaunie vēl tikai veidojas. Tādēļ, lai iezīmētu, kas jauns noticis Veidenbauma daiļrades izpētē akadēmiskajā jomā, oktobra nogalē notiks Eduarda Veidenbauma simtpiecdesmitgadei veltīta zinātniskā konference "…kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts…""

Konferencē būs iespēja dzirdēt Jāņa Zālīša, Viestura Vecgrāvja, Jura Andreja Kastiņa, Arņa Vīksnas, Andreja Baloža, Andra Hirša, Aināra Kamoliņa, Skaidrītes Lasmanes, Ligitas Ašmes, Raimonda Brieža, Māra Salēja, Andas Kubuliņas, Ivetas Ruskules, Janīnas Kursītes priekšlasījumus par dažādiem dzejnieka daiļrades, personības un laikmeta kontekstiem.

Priekšlasījumos piedalīsies arī igauņu dzejnieks un E.Veidenbauma atdzejotājs igauņu valodā Marguss Konnula.

Konferences laikā būs arī iespēja piedalīties Tēlnieces Olgas Šilovas veidotās Ed. Veidenbauma piemiņas plāksnes prezentācijā un noklausīties Andra Dzenīša dziesmu cikla "Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums" pirmatskaņojumu (izpilda Aldis Liepiņš un Armands Siliņš).

Konference noslēgsies ar dzejas pēcpusdienu Veidenbauma memoriālajā muzejā "Kalāči" ar Margusa Konnulas dzejas lasījumu un J.Kulakova dziesmu cikla "Septiņarpus dziesmas" atskaņojumu (izpilda J. Kulakovs, I. Akuratere).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!