Aktualitātes
07.01.2020

Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņem Silvija Radzobe

Komentē
0

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pirmdienas vakarā sarīkojumā "NN NAKTS" tika pasniegta teātra kritiķei Silvijai Radzobei. Savukārt Jaunā kritiķa veicināšanas balvu saņēma mūzikas kritiķe Lauma Malnace.

Kopā ar balvu Silvija Radzobe saņem 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Laumas Malnaces Jaunā kritiķa veicināšanas balvu ar 500 eiro stipendiju papildina SIA "Kurekss".

Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu Silvijai Radzobei, teikts: "Viņas recenzijas vienmēr ir notikums. Silvijas Radzobes vērtējumu gaida, par to strīdas, to noliedz, par to sajūsminās, bet vienmēr lasa un ņem vērā. Kritiķes teksti ir kaislīgi, aizrautīgi, bet viedoklis vienmēr rūpīgi argumentēts un pamatots. Viņa pārzina  gan Latvijas, gan Eiropas teātra un literatūras kultūrlaukus, tas ļauj  konkrēto izrādi  ietvert un recenzijas lasītājam ieraudzīt plašākā kultūratsauču kontekstā. Silvijas Radzobes tekstiem piemīt literāra pašvērtība."

Žūrija īpaši izcēlusi Silvijas Radzobes aizgājušā gada teātra izrāžu recenzijas portālā "Kroders.lv": "Pēctecība un Aizmirstais" (par izrādi "Meklējot Spēlmani"), ""Katls" un tā izliktie "slazdi"" (par izrādi "Katls"), "Nāves deja ķiršu dārzā" (par izrādi "Ķiršu dārzs").

Šīgada balvai bija nominēti un Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā nozīmīti saņēma arī literatūras kritiķis Arnis Koroševskis, vizuālās mākslas vērtētāja Rasa Jansone, teātra kritiķe Zane Radzobe un fotomākslas un literatūras kritiķe Santa Remere.

Žūrijas ieskatā Arņa Koroševska tiešais, koncentrētais un apņēmīgais rakstības stils liecina par prātu, kuram būtiski saprast lietas līdz galam un spēt tās pēc iespējas precīzi izskaidrot arī lasītājam. Daži saka:  Arņa Koroševska recenzijām trūkstot dvēseles smalkuma un globāla vēriena. Bet tur, kur cits kritiķis  novirzīsies un tēmas un minēs, ar ko viņam asociējas dotais mākslas darbs, Arnis Koroševskis jau būs visu aplūkojis, sapratis un salicis pa plauktiņiem.

Žūrija izvirzīja Arni Koroševski par literatūras kritikām  žurnālā "Domuzīme" un portālā delfi.lv, īpaši atzīmējot recenzijas: "Biedrs biedram vilks jeb Pasakas nemelo" (par Jāņa Einfelda romānu "Armagedona cikls"), "Krist tumsā un izkārpīties gaismā" (par Osvalda Zebra romānu "Māra"), "Vakari ciematā Hohmas tuvumā" (par Svena Kuzmina romānu "Hohma").

Žūrijas vērtējumā Rasa Jansone ir māksliniece ar esejistes ķērienu. Viņa spēj recenzijā uzburt mākslas tapšanas procesu un vienlaikus dot analītisku un reizē sociāli vispārināmu, pat trauksmi ceļošu ieskatu savas paaudzes un šodienas mākslas situācijā. Ieinteresēta feminisma tematikā, Rasa Jansone savos tekstos pārdomas par sievietes dzīves izaicinājumiem  sapludina ar  konkrētās izstādes iztirzājumu un to, cik sekmīgi idejas pārtapušas mākslas tēlā. Viņu raksturo profesionāls domas gājiens, trāpīgi formulēti novērojumi un teksta literārais šarms. Rasa Jansone nominēta par vizuālās mākslas izvērtējumu portālā satori.lv, īpaši izceļot: "Naktī viņa izlien no ūdens" (par Amandas Ziemeles izstādi), "Līdzjūtības karstums" (par izstādi "Euro Femmes"), "Izturības balva" (par Purvīša balvas izstādi).

Zane Radzobe izvirzīta par izrāžu recenzijām žurnālā "Ir" un portālā "kroders.lv". Žūrijas ieskatā viņa raksta tiešām par Teātri, nevis atsevišķos "klucīšos” par sižetu, lugu, aktierdarbu, režisora koncepciju un savām jaunākajām zināšanām. Viņas talants ir radīt recenziju kā aizraujošu, pat līksmu intelektuālu piedzīvojumu, brīvi pārvaldot tādus izsenus kritiķa darba rīkus kā ironiju, pašironiju, nereti arī sarkasmu un melno humoru, bet visam pāri – neatkarīgu spriestspēju.

Žūrija īpaši atzīmēja recenzijas: "Izrāde par burvību. Jeb - ilgas sīkumiem pāri kāpj" (par izrādi "Apmānītā"); "Ne Tolstojs, ne Sigarevs. Džilindžers" (par izrādi "Kareņins"); "Vēstures bedrē" (par izrādi "Katls").

Žūrijas vērtējumā katrs kultūras notikums – fotoizstāde, grāmata, teātra izrāde – Santai Remerei ir kā jaunatklājama teritorija, kurā viņa dodas iekšā ar jūtīgu un atvērtu sirdi. Viņas skatiens ir redzīgs, un viņas iekšējais kompass ļauj atrast izeju pat no visviltīgākā labirinta. Viņas recenzijas ir kā zinoša stalkera veidotas kartes, kurām var uzticēties.

Santa Remere nominēta par literatūras un fotomākslas kritikām portālos "satori.lv" un "fotokvartals.lv": "Pārmaiņu paaudzes skatpunkts" (par Marijas Kapajevas izstādi); "Baznīca kā jūra" (par Ilmāra Znotiņa izstādi); "Heli no Soulkrastem" (par Heli Lāksonenas dzejas krājumu "Soul. Burkans. Undens.").

Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu un atbalsta balvas pasniegšanas ceremoniju "NN nakts". Tā norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī, pasākuma režisors bija Mārtiņš Meiers.

Pieteikumus Gada balvai kritikā  un jaunā kritiķa balvai izvērtēja un laureātu izraudzījās žūrija, kurā darbojās filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, teātra kritiķe Undīne Adamaite, literatūras kritiķe Anda Baklāne un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa veicināšanas balvai  varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina un dejas mākslas kritikas jomā. Balvu ir dibinājusi Normunda Naumaņa biedrība, tā tiek pasniegta reizi gadā.

Normunda Naumaņa biedrības mērķis ir izcilā teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa (1962–2014) radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!