Ill. N. Elmehed. © Nobel Media AB 2015
 
Aktualitātes
09.10.2015

Nobela prēmija literatūrā piešķirta baltkrievu rakstniecei Svetlanai Aleksijevičai

Komentē
0

2015. gada Nobela prēmija literatūrā tiek piešķirta baltkrievu rakstniecei Svetlanai Aleksijevičai "par viņas daudzbalsīgo literāro darbību, kas kalpo kā piemineklis mūsdienu cilvēku ciešanām un drosmei", vēsta 8. oktobrī izplatītais Zviedru akadēmijas sekretāra paziņojums presei.

Iepriekšējā Nobela prēmija krievu valodā rakstošam literātam tika piešķirta dzejniekam un disidentam Josifam Brodskim 1987. gadā. Arī Svetlana Aleksijeviča ir pretrunīgi vērtēta savā dzimtenē. Viņas sarakstītajā nav neviena klasiska romāna, tie ir dokumentāli un žurnālistiski darbi, kas veltīti smagiem vēsturiskiem un politiskiem notikumiem, balstīti simtos interviju ar reāliem cilvēkiem. Grāmata "Cinka zēni" (latviski izdota 2014. gadā apgādā "Jumava") stāsta par karu Afganistānā, bet "Černobiļa. Lūgšana" (latviski izdota 2013. gadā apgādā "Jumava") – par Černobiļas iedzīvotāju pārdzīvoto pēc avārijas atomelektrostacijā. Viņa pati saka: "Jau vairāk nekā četrdesmit gadu es rakstu vienu un to pašu grāmatu, pierakstu krievu-padomju hroniku: revolūcija, Gulags, karš, Černobiļa, "sarkanās impērijas" sabrukums... Es sekoju padomju laikmetam. AIz muguras asiņu jūra un milzīgi brāļu kapi..."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!