Projekta vizualizācija
 
Aktualitātes
22.01.2020

Nīderlandes pilsētā taps rajons bez privātajām automašīnām

Komentē
0

Nīderlandes pilsēta Utrehta paziņojusi par jaunas apkaimes "Merwede" attīstības plāniem. Apkaimē paredzēts izmitināt 12 000 iedzīvotāju, un tā būs unikāla saistībā ar to, ka tajā nebrauks automašīnas, vēsta kustība "Pilsēta cilvēkiem".

Pilsētas attīstītāji šo ieceri pamato ar to, ka viss apkaimes iedzīvotāju dzīvei nepieciešamais atradīsies gājiena un velobrauciena attālumā. Tām reizēm, kad automašīna tomēr būs nepieciešama, iedzīvotājiem būs pieejamas kopbraukšanas automašīnas.

Apkaimes ēkas plānotas gandrīz klimata neitrālas, savukārt publiskā ārtelpa, tostarp ielas, būs apzaļumota. Uz visu ēku jumtiem būs saules paneļi vai apstādījumi, un katra kvartāla vidū būs iekšējais dārzs, kurā iedzīvotāji varēs pavadīt brīvo laiku. "Merwede" plānota ne tikai kā dzīvojamā telpa, bet gan pilnvērtīgs pilsētas rajons – ar veikaliem, uzņēmumiem, vietām, kur sportot. Tāpat apkaimē būs pilsētas laukums ar terasi.

Apkaimē būs padomāts par sociālajiem aspektiem – 30% no dzīvokļiem būs sociālie īres dzīvokļi. Līdz ar šīs apkaimes jauno apbūvi pilsēta plāno dot impulsu arī kaimiņu apkaimēm, apzaļumojot arī tās un izveidojot labākus gājēju un velosipēdistu savienojumus starp apkaimēm.

"Plāni par pilsētām bez nepieciešamības pēc privātā autotransporta Latvijā var šķist utopija, tomēr arī pie mums strauji attīstās modernās tehnoloģijas, un kopbraukšana Rīgā jau ir pilnīga realitāte ar vairākiem simtiem koplietošanas automašīnu, ko iedzīvotāji labprāt izmanto," raksta "Pilsēta cilvēkiem". "Rīgas pašvaldībai atliek tikai spēt pielāgoties 21. gadsimta pilsētvides prasībām un rūpēties, lai iedzīvotāji tik tiešām nebūtu atkarīgi no personīgajām automašīnām, bet varētu pārvietoties multimodāli – ar kājām, sabiedrisko transportu, velotransportu un koplietošanas autotransportu reizēs, kad tas ir nepieciešams. Soli pa solītim veicinot visu iepriekšminēto, arī Rīga var samazināt privāto autobraucienu skaitu."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!