Raksti
03.05.2012

Nevienlīdzības slavinājums

Komentē
0

"...nevaru atbalstīt ideju paaugstināt atalgojumu

tikai 2000 skolotājiem, jo diskrimināciju, kas tagad ir

darba algas sistēmā, padziļināsim vairāk."

I.Mikiško, LIZDA priekšsēdētāja[1]

 

Iedomājieties situāciju - operas darbinieku arodbiedrība uzstāj un panāk, ka visi operas solisti turpmāk tiks nodarbināti vienādā apmērā un saņems vienādu darba samaksu.

Kas no šāda risinājuma iegūtu?

Noteikti ne operas skatītājs - izrāžu kvalitāte strauji kristos, labākie operas solisti atstātu operteātri un atrastu darbu citā valstī, operteātrim būtu grūtības piesaistīt spēcīgus režisorus (kurš labs režisors gan vēlētos strādāt ar viduvējiem māksliniekiem tikai tāpēc, lai operas solistu kolektīvs justos vienlīdzīgs?).

Vienīgie īstermiņa ieguvēji būtu viduvējie solisti, kas nu tiktu nodarbināti biežāk un par labāku darba samaksu. Gan visdrīzāk tikai uz vienu sezonu, jo mākslinieciskās kvalitātes kritums būtu straujš, operteātra reputācija diltu tādā tempā, ka tā dibinātāji būtu spiesti politiku mainīt.

Minētā situācija nešķiet pareiza, vai ne?

Dabiski un taisnīgi ir tas, ka izcils operas solists, kas ieguldījis desmitiem tūkstošu darba stundu sava talanta izkopšanā, saņem lielāku atalgojumu nekā viduvējība.

Vēl vairāk - mēs zinām, ka izcilības sportā, mākslā un citviet atalgojums var būt desmit, divdesmit un vairāk reižu lielāks nekā atalgojums citiem. Tas šķiet dabiski un pareizi, tas ir taisnīgi, jo zinām, kāda ir snieguma atšķirība starp izcilību un viduvējību šajās jomās. Bet kā citviet?

Ikviens, kam ir bijusi pieredze cilvēku vadīšanā, zina, ka cilvēki jebkuru uzdevumu izpildē nav vienādi produktīvi - ir darbinieki, kas spēj izdarīt vairāk, labāk un ātrāk nekā citi. Ja vadītājam ir tiesības noteikt darbiniekam algu, tad, tīri merkantilu, uz rezultātu orientētu iemeslu dēļ, viņš pieņems lēmumu lielāku atalgojumu noteikt ražīgākajam. Tas ne tikai ir pareizi no vadības viedokļa (jāmotivē ir centīgākais un labākais) - tas ir arī taisnīgi (ja reiz esi spējīgs "saražot" vairāk, tad tev jābūt iespējai vairāk nopelnīt).

Ir veikti daudzi pētījumi par produktivitātes atšķirībām darbinieku starpā. Līdzīgi kvalificētu programmētāju darba rezultāti atšķiras līdz pat 25 reizēm[2]. Tikai taisnīgi būtu, ja atšķirtos arī darba samaksa.

Ja darba samaksa izcilību un viduvējību starpā neatšķiras - izcilība tiek demotivēta un tās pienesums kopējam rezultātam samazinās. Tā kā 20% labāko gandrīz jebkurā jomā "saražo" 50% no rezultāta[3], tad kopējais ražīgums krīt ievērojami.

Motivētām viduvējībām ražīgums iespējams pieaug, taču, ņemot vērā spēju, prasmju, attieksmju un zināšanu atšķirības, pieaug daudz par maz, lai kompensētu izcilību nesastrādāto.

Tātad maksāt vienādi visiem nozīmē - zemāku ražīgumu, sistēmisku darba kvalitātes nenovērtēšanu un izcilību atbaidīšanu. Nevienlīdzība nav kaitīga, tā ir derīga un vajadzīga, lai nodrošinātu izaugsmi, veicinātu taisnīgumu un sniegtu mums visiem nepieciešamo materiālās, kulturālās un sociālās attīstības līmeni.

Vairāki pētījumi apgāž plaši pieņemtus aksiomātiskus apgalvojumus, ka lielāka vienlīdzība un plašāk pieejama izglītība vedina uz vairāk radošuma. Pretēji – izrādās augstākais jaunu izgudrojumu skaits uz vienu iedzīvotāju ir bijis 19.gadsimta vidū[4] – laikā, kura nevienlīdzības līmeni Markss tik graujoši aprakstīja „Kapitālā”. Nesaku, ka jāatgriežas pie 16 stundu bērnu darba rūpnīcās, bet šie fakti liek pārdomāt to, vai tiešām nevienlīdzības apkarošana nes tos pozitīvos rezultātus, kādi tiek solīti. 

Lielākie ieguvēji no nevienlīdzības sabiedrībā ir pati sabiedrība. Pateicoties nevienlīdzības motivētām izcilībām, sabiedrība iegūst kvalitatīvākas preces, pakalpojumus, kultūrvidi, publiskos pakalpojumus. Izcilības rada vidi arvien jaunai attīstībai.

Kā veicināt nevienlīdzību?

Pirmais, kā rāda raksta sākumā citētais, jāmazina arodbiedrību ietekme. Arodbiedrības ir organizācijas, kas ir tieši ieinteresētas lielā skaitā viduvējību, jo ienākumus savai darbībai tās gūst kā fiksētu procentu no savu biedru algām. Arodbiedrības vienmēr rūpēsies par izpildījuma ziņā vājākajiem tās biedriem, lai nemazinātu biedru skaitu. Izcilības kopskaitā vienmēr ir mazāk nekā "švakie".

Otrais - jārūpējas par plašāku atbalstu sniegumā balstītai atalgojuma sistēmai (performance based pay). Alga ir samaksa par padarīto, nevis kompensācija izdevumu segšanai. Nav nozīmes, vai un kādi ir darbinieka tēriņi, svarīgi - cik tieši darbinieks ir padarījis. Lai šo sistēmu plaši darbinātu, jāizglīto vadītāji un darbinieki, jāpilnveido nodokļu sistēma un jāgroza darba likumdošana.

Trešais - jāpretojas sirēnu maldus dziesmām par "progresivitātes" nepieciešamību nodokļu sistēmā. Sistēma, kas atņem vairāk nopelnītā izcilniekiem, un atdod to viduvējībām, nav progresīva, jo ir pret progresu. Tā vietā nodokļu sistēmā, vismaz algas vai sociālā nodokļa jomā, būtu jāveicina "regresivitāte" - personas, kas algas veidā saņem ļoti lielus ienākumus, būtu jāstimulē ar nodokļu atlaidēm (tas, cita starpā, veicinātu arī lielāku investīciju pieplūdi tieši ražošanas un pakalpojumu sniegšanas jomās ar visaugstāko pievienoto vērtību).



[1] Citēts pēc: http://www.lizda.lv/?jaunums=679 (skatīts 02.05.2012.)

[2] Par šo tēmu informācijas tehnoloģiju industrijā ir ļoti daudz pētījumu. Vissenākais un autoritatīvākais - Sackman, H., W.J. Erikson, and E. E. Grant. 1968. "Exploratory Experimental Studies Comparing Online and Offline Programming Performance." Communications of the ACM 11, no. 1 (January): 3-11.

[3] Augustine, N. R. 1979. "Augustine’s Laws and Major System Development Programs." Defense Systems Management Review: 50-76.

[4] Huebner J. 2005. „A possible declining trend for worldwide innovation” Technological Forecasting and Social Change, 72 (2005) 980–986.

Jānis Adamss

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!