Aktualitātes
13.02.2019

Neiburga un Eglītis rada 130 kvadrātmetru lielu mākslas darbu no kūdras

Komentē
0

Turpinot pērn aizsākto purva tēmu, kas tika risināta arī Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennālei radītajā instalācijā "Ligzda" un netradicionālajā izstādē "Mazsālīti garie gurķi", mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis šogad radījuši 130 kvadrātmetru plašu mākslas objektu no kūdras, un tas februāra beigās nesīs Latvijas vārdu pasaules galvenajā mobilo tehnoloģiju izstādē "Mobile World Congress" (MWC) Barselonā.

"Jau izsenis Latvijas lielākā bagātība ir bijusi tās daba. Ja kādreiz gājām mežā, lai medītu, savāktu malku iekuram vai lasītu ogas un sēnes, mūsdienās mežs un purvs ir kļuvis arī par vietu, kur dzimst tehnoloģiskās inovācijas. Tieši Latvijas mežos un purvos radīti pasaules mērogā unikāli dronu, mašīnredzes risinājumi un ģeolokācijas sistēmas. Tādēļ, radot šo savdabīgo mākslas objektu, kas izstādē kalpo arī kā mobilo sakaru operatora LMT tehnoloģiju stends, kūdru izvēlējāmies kā metaforu, kas parāda, cik auglīga, organiska un īpaša ir Latvijas inovāciju ekosistēma," skaidro māksliniece Katrīna Neiburga.

Mākslas objekts no kūdras veidots kā pastaiga cauri attīstībai – no purvainās dabas aizejot līdz pilsētai un tehnoloģijām. Tajā izveidota nevis kāda abstrakta pilsēta, bet tieši Rīga – mākslas objektā attēlotais Stacijas laukuma pulkstenis, Saules akmens, Z torņi un VEF apkaime Rīgu ļauj atpazīt gan pašiem pilsētas iedzīvotājiem, gan arī tās viesiem, arī ārvalstu tūristiem, kas kādreiz ir viesojušies Latvijas galvaspilsētā.

Kā stāsta mākslinieki, kūdras mākslas darba izveide aizņēmusi aptuveni pusgadu. Sākotnēji mākslinieki darinājuši tā maketu no plastilīna, to vairākkārt pārveidojot un pilnveidojot ar dažādiem objektiem, līdz tapis smalki izstrādāts makets 3D formātā. Ņemot vērā, ka šis ir lielformāta mākslas darbs, ideju īstenot dzīvē palīdzējusi pašmāju nestandarta risinājumu ražotne "Yes we can".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!