Aktualitātes
24.07.2017

NASA aicina origami pratējus izstrādāt dizainu kosmiskam aizsargvairogam

Komentē
0

Amerikāņu kosmosa aģentūra NASA meklē origami ekspertus, kuri palīdzētu izveidot dizainu vairogam, kas nākotnē varētu pasargāt astronautus no veselībai bīstamās kosmiskās radiācijas, vēsta "Science Alert".

Kosmiskā radiācija ir viens no galvenajiem un pagaidām nepārvarētājiem šķēršļiem ceļā uz ilgstošām kosmosa misijām, tāpēc NASA un citi kosmosa pētnieki risinājuma atrašanu šai problēmai izvirzījuši par vienu no darbības prioritātēm.

Zinātnieki šobrīd pēta dažādas tehnoloģiskas pieejas, kas varētu pasargāt astronautus no izplatījumā esošās radiācijas, taču, kā jau agrāk norādījusi NASA, izstrādāt efektīvu aizsardzības mehānismu ir sarežģīti. "Kosmiskā radiācija caurauž starpplanētu telpu un satur daļiņas ar augstu jonizējošo enerģiju," skaidrots kosmosa aģentūras mājaslapā. "Aizsargāt no kosmiskās radiācijas ir daudz grūtāk nekā no radiācijas uz zemes, jo nepieciešams lielāks aizsargmateriāla daudzums un kosmiskais starojums spēj izlauzties tam cauri."

Šobrīd NASA domā, ka risinājumu varētu sniegt origami tehnika, jo ar tās palīdzību iespējams veidot komplicētas, kompaktas un efektīvas struktūras.

26. jūlijā NASA uzsāks kampaņu vietnē "Freelancer", kurā aicinās piedāvāt origami iedvesmotas idejas aizsargvairoga dizainam. Tas tiktu izmantots, lai nākotnē noklātu kosmosa kuģu telpas, ko cilvēki apdzīvos ilgu kosmosa misiju laikā, kā arī lai aizsargātu cilvēku ārpuszemes apmetnes. Kā norāda NASA, mērķis ir kompakta tehnoloģija, ko pēc nolaišanās varētu izplest un iegūt maksimālu aizsardzību no radiācijas.

NASA jau iepriekš rīkojusi kampaņas "Freelancer", piemēram, pērn tika izsludināts ideju konkurss kosmosa izpētes robota "Astrobee" rokas dizainam. Līdz šim šāda veida kampaņās NASA aicinājumiem atsaukušies aptuveni 7000 cilvēku no 123 valstīm.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!