Publicitātes foto
 
Aktualitātes
11.07.2018

Nacionālo koncertzāli cels ārpus Rīgas degradētajām teritorijām

Komentē
0

Pēc finanšu un ekonomisko aprēķinu izvērtēšanas valdība lēmusi atbalstīt Kultūras ministrijas ierosinājumu Nacionālo koncertzāli celt ārpus Rīgas degradētajām teritorijām, informē Kultūras ministrija (KM).

2018. gada 10. jūlijā Ministru kabinetā izskatīts Kultūras ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par Nacionālās koncertzāles ar konferenču centra funkcijām projektu.

Sākotnēji bija iecerēts Nacionālo koncertzāli celt Skanstes apkaimē vai Torņakalnā, piesaistot privātu partneri un ES finansējumu ap 20 miljoniem eiro apmērā, taču, kā norāda KM, šajā plānā konstatēti vairāki nozīmīgi riski.

Pirmais no tiem saistīts ar termiņu – piesaistot ES finansējumu koncertzāles būvniecībai degradētā teritorijā, projekts būtu jāīsteno līdz 2022. gada decembrim. Tas rada augstu risku projekta izpildes un ieviešanas kvalitātei, jo konkursa nolikuma vai rezultātu apstrīdēšana varētu paildzināt procedūru, kas savukārt turpmāk ietekmētu jau tā ierobežoto objekta projektēšanas un būvniecības laiku. Tāpat iespējas tirgū rast jau pilnībā sagatavotu projekta risinājumu ir apgrūtinātas, jo koncertzālei un konferenču centram ir jāatbilst specifiskām prasībām. Turklāt, kā uzsver KM, līdzšinējā pieredze apliecina, ka citu līdzīga apjoma būvju projektēšana ir tikusi veikta daudz ilgākā termiņā.

Otrs no riskiem saistīts ar koncertzāles celtniecībai nepieciešamo zemi. Privātās-publiskās partnerības projekts būtu jāīsteno uz valsts vai pašvaldības zemes, tomēr identificētajās degradētajās Rīgas teritorijās nav brīvu, neapbūvētu un pēc konfigurācijas atbilstošu, publiskai personai piederošu zemes gabalu. Turklāt pastāv augsts risks, ka valstij neizdotos minētajos termiņos iegūt savā īpašumā piemērotu zemes gabalu, uzsver KM.

Ņemot vērā riskus, valdība 10. jūlijā apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu izšķirties par šī projekta īstenošanu ārpus degradētajām teritorijām. Šobrīd Kultūras ministrija apsver divas potenciālās koncertzāles atrašanās vietas – AB dambi un Kongresu nama teritoriju. Tiek lēsts, ka koncertzāle Rīgas iedzīvotājiem un viesiem varētu būt pieejama tikai pēc 9-13 gadiem.

ES fondu finansējumu, kas tika paredzēts Nacionālās koncertzāles ar konferenču centra funkciju izbūvei kādā no galvaspilsētas degradētajām teritorijām, tiks novirzīts kultūras mantojuma atjaunošanai un ar koncertzāles būvniecību saistītās infrastruktūras izveidei Rīgas pilsētā.

KM dots uzdevums līdz šī gada 4. decembrim iesniegt Ministru kabinetā konceptuālo ziņojumu par akustiskās koncertzāles projekta īstenošanu sadarbībā ar Rīgas domi uz pašvaldības īpašumā esošas zemes Rīgas centrā. Konceptuālajā ziņojumā tiks ietverta informācija par Nacionālās koncertzāles ar konferenču funkciju apsaimniekošanas modeli, projekta īstenošanas termiņiem, objekta novietnes pamatojumu, finansēšanas pamatojumu, kā arī valsts un pašvaldības sadarbības līguma nosacījumus akustiskās koncertzāles projekta īstenošanā. Pēc ziņojuma izskatīšanas KM, atbilstoši Ministru kabineta atbalstītajam risinājumam, izstrādās likumprojektu par Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!