Skats no izrādes "Ideālā žurka". Foto: Margarita Germane
 
Aktualitātes
08.08.2018

Nacionālais teātris atsakās no "Žurkas", jo "ņirgāties par savu valsti nav gaumīgi"

Komentē
1

Nacionālais teātris, kuru no šīgada maija vada aktieris un režisors Jānis Vimba, lēmis atteikties no ikgadējā iestudējuma "Žurka", kurā tradicionāli tika parodētas norises valstī, informē "LETA".

Teātra lēmumu Vimba preses konferencē 7. augustā pamatoja, sakot, ka "ņirgāšanās par savu valsti, prezidentu vai teātri nav nedz smieklīga, nedz gaumīga". Viņš skaidroja, ka "Žurkas" izrādes iepriekš tapušas pareizajā vietā un laikā, bet šobrīd skatītājiem ir mainījusies izpratne par humoru, kā arī pašiem teātra māksliniekiem šāda veida komēdijas vairs neliekas smieklīgas. "Es biju iepriekšējās "Žurkas" režisors un varu atzīt, ka pāris lietas nesanāca," teica Vimba.

Līdzīgu viedokli pauda arī Nacionālā teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis, sakot, ka Latvijā pašlaik neviens režisors nav gatavs strādāt pie augstvērtīgas komēdijas. "Bet tikko parādīsies kāds režisors labai komēdijai, mēs nevilcināsimies," apgalvoja Rubenis.

Teātra paziņojums gan izsaucis arī neizpratni un salīdzināts ar padomju laikiem raksturīgo pašcenzūru. Piemēram, žurnālists Vents Zvaigzne savā profilā sociālajā tīklā norādījis, ka "varētu nosaukt vairākus labus iemeslus, kāpēc "Žurkai" būtu bijis laiks doties pensijā", taču "ne jau tāpēc, ka "ņirgāties par savu valsti, prezidentu vai teātri nav gaumīgi"". Viņš raksta: "Līdz ar šo Jūs, Vimbas kungs, un jūs, viņa domubiedri, apgalvojat, ka politiskā un sociālā satīra, ko veiksmīgāk vai neveiksmīgāk mēģināja piekopt "Žurka", esot ņirgāšanās par valsti, prezidentu, teātri un vēl sazin ko! Pat ja visas kornēlijas ar saviem circeņiem bija tikai vārga atblāzma no tās diženās tradīcijas, kas Eiropas civilizācijā ienāk līdz ar vecatisko komēdiju (Aristofans u.c.) 5. gs. p. m. ē. un pēc tam ik pa laikam dažādās vietās parādās atkal un atkal, izraisot skatītāju līksmību un varasvīru nīgrumu, tas nedod jums tiesības ar liekulīgu morālisko cenzoru argumentiem vērsties pret šo ikvienai veselīgai nācijai un demokrātijai nepieciešamo varas apdiršanas institūtu. Atradušies mums te paškastrējošie glavļitu pobedonoscevi."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!