In Memoriam
05.06.2019

Mūžībā devies klarnetists Jānis Tretjuks

Komentē
0

Naktī no pirmdienas uz otrdienu mūžībā pāragri devies klarnetists Jānis Tretjuks, vēsta ieraksts "Sinfonietta Rīga" "Facebook" lapā.

Jānis Tretjuks (1989-2019) klarnetes spēli apguva Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa. Studēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Sigurda Circeņa un doc. Mārtiņa Circeņa vadībā un Trosingenes mūzikas augstskolā pie prof. Hena Halevi un prof. Ernsta Šlādera.

Tretjuks bijis dažādu solistu un kameransambļu konkursu laureāts Latvijā un Vācijā. Kā solists uzstājies ar "Sinfonietta Rīga", "Collegium Musicum Riga", orķestri "Rīga" un citiem orķestriem.

Tretjuks bijis pieprasīts kameransambļa mūziķis. Ar dažādām vienībām viņš koncertējis Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Francijā, Austrijā, Šveicē, Beļģijā, Itālijā, Anglijā un citur. Tretjuks bijis kameransambļu "TutzFrequenz", "Tempus Balticus" un "Trio Cammerton" dalībnieks, kā arī regulāri uzstājies ar saviem bijušajiem pasniedzējiem: Henu Halevi un Ernstu Šlāderu.

Kā solists, kameransambļa vai orķestra mūziķis Tretjuks ir piedalījies vairākos festivālos ar modernajiem un senajiem instrumentiem: "Italia Mia" (Austrija), Rīgas vēsturiskās mūzikas un dejas festivālā, "Donaueschingen Off" (Vācija), 8. Rolandsekas fesivālā "Kunstler-ich" (Vācija), "Musica Sacra" (Itālija), festivālā "Windstream" (Latvija), "Music a Marsac" (Francija) un citos.

Kameransambļa un orķestra sastāvos Tretjuks ir piedalījies CD ieskaņošanā ar "Salzburger Hofmusik", "Orchestra Ferdinandeum", "Ensemble Stile Galante" un "Mannheimer Hoffkapelle".

Tretjuks ir sniedzis meistarklases Karola Šimanovska Mūzikas akadēmijā Katovicē. No 2014. gada pavasara līdz 2016. gada vasarai bija prof. Ernsta Šlādera asistents Trosingenes mūzikas augstkolā. Paralēli aktīvai koncertdarbībai 2016. gada septembrī mūziķis uzsāka studijas "Schola Cantorum Basiliensis" Bāzelē. No 2016. gada septembra Tretjuks ieņēma vēsturisko klarnešu docenta vietu Trosingenes mūzikas augstskolā. Kopš 2016. gada viņš bija "Sinfonietta Rīga" klarnešu grupas koncertmeistars.

Par izciliem muzikāliem sasniegumiem 2019. gadā Tretjuks saņēma Lielo mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī". Ar neparastā bastehorna un klasicisma klarnetes nevainojamu pārvaldīšanu Tretjuks Lielās mūzikas balvas žūriju pārsteidza Rīgas vēsturiskās un dejas mūzikas festivāla koncertā ansambļa "Tutzfrequenz" sastāvā, kā arī spēlējot solo Františeka Ksavēra Pokornija Klarnetes koncertā kopā ar Māra Kupča vadīto orķestri "Collegium Musicum Riga". Nozīmīga un pamanīta bija Tretjuka darbība ansamblī "Tempus Balticus", kur kopā ar čellisti Māru Botmani un igauņu pianistu Johanu Randveri spēlēti arī laikmetīgi skaņdarbi.

Atvadīšanās no Jāņa Tretjuka notiks sestdien, 8. jūnijā, no Piņķu kapličas. Izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!