Aspazijas istaba Raiņa un Aspazijas mājā. Foto: Kristaps Runcis
 
Aktualitātes
19.05.2017

Muzeju naktī durvis vērs rekordliels muzeju un sabiedrisko iestāžu skaits

Komentē
0

Sestdien, 20. maijā, jau 13. reizi visā Latvijā notiks Muzeju nakts. Šogad tajā apmeklētājiem bez maksas durvis vērs rekordliels muzeju un citu sabiedrisko iestāžu skaits – kopā 172.

"Muzeju nakts ik gadu iezīmē vasaras sākumu, kad daudzveidīgo piedāvājumu izbauda aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju visā Latvijā. Šogad muzeji, sabiedriskās dzīves veidotāji un dažādas iestādes sagatavojušas īpaši plašu piedāvājumu, lai 20. maijā kopā varētu domāt par laiku un vienlaikus pieminēt "mūžīgi jauno" dzejnieku Eduardu Veidenbaumu, kam šogad paliek apaļi 150," izbaudīt Muzeju nakti aicina kultūras ministre Dace Melbārde.

Šogad Muzeju naktī piedalās ne vien muzeji, bet arī vairāk nekā 30 dažādi sabiedriskās dzīves veidotāji, pastiprinot pasākuma nozīmību kultūrvēsturiskā mantojuma izziņā. Plaši iesaistīties paredzējušas arī valsts pārvaldes institūcijas, piemēram, Valsts prezidenta kanceleja, Latvijas Republikas Saeima un citas. Reģionos interesantas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas – ar Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties pasākuma mājaslapā. Šā gada Muzeju nakts tēma ir "Laiks", kas, apskatīta dažādos griezumos, apmeklētājiem liks ne tikai domāt par laiku, bet arī skaitīt un vizualizēt to. Daudzās vietās apmeklētāji no jauna varēs iepazīt arī šī gada īpašo gaviļnieku Eduardu Veidenbaumu.

Tāpat kā pērn arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī solās būt Vidzeme, vidzemnieki un reģiona viesi 20. maija vakarā un naktī varēs apmeklēt pasākumus 39 vietās. Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 31 vietā, Latgalē – 23 vietās, Zemgalē – 12, savukārt Rīgā nakts pasākumi notiks 67 vietās.

Jau 12. gadu vislielākais muzeju apmeklējums vienas dienas vai nakts laikā ir Muzeju nakts ietvaros. Aizvadītajos gados cilvēku iesaiste Muzeju nakts pasākumos ir nostabilizējusies, sasniedzot vidēji 250 tūkstošus apmeklējumu. Veidojot daudzveidīgas ekspozīcijas, izstādes un izglītojošas programmas un pārdomātu komunikāciju ar sabiedrību, pēdējos 7 gados Latvijas muzejiem izdodas piesaistīt arvien vairāk apmeklētāju – pērn Latvijas muzeju apmeklējums audzis par gandrīz 10%, sasniedzot 3,5 miljonus vizīšu.

Iemesls, kādēļ maijs tiek uzskatīts par muzeju mēnesi, ir 18. maijs – Starptautiskā muzeju diena, ko ICOM ir izsludinājis 1977. gadā. Latvija Starptautisko muzeju dienu atzīmē kopš 1978. gada. 1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju – Muzeju nakti, tās mērķis - iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem tika panākta vienošanās, ka Muzeju nakts kļūst par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!