Andreja Upīša memoriālajā muzejā. Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
14.05.2018

Muzeju apmeklējums turpina augt

Komentē
0

Aizvien pieaug sabiedrības interese par Latvijas muzeju ekspozīcijām akreditētajos valsts, autonomajos un privātajos muzejos. Pērn muzeji apmeklēti teju 3,7 miljonus (3 692 678) reižu, kas ir par 5% vairāk nekā 2016. gadā. Visstraujāk – gandrīz par 103 tūkstošiem – pieaudzis apmeklējumu skaits autonomajos muzejos; ar 75 tūkstošu vizīšu pieaugumu var lepoties valsts muzeji, savukārt privāto muzeju apmeklējums palielinājies par gandrīz 10 tūkstošiem, informē Kultūras ministrija.

"Par spīti sarūkošajam iedzīvotāju skaitam, Latvijas muzeju apmeklējuma dinamika jau astoto gadu pēc kārtas atzīmējama ar plus zīmi, pērn sasniedzot gandrīz 3.7 miljonu apmeklējumu. Prieks, ka iedzīvotāji novērtē muzeju darbinieku ieguldījumu mūsdienīga, informatīvi izglītojoša un, protams, arī izklaidējoša satura radīšanā, kas jaunu zināšanu alkās mudina mūs muzejos iegriezties vēl un vēl. Vislielākais apmeklējuma skaita pieaugums pērn ir vērojams individuālajās muzeja vizītēs. Tāpat aug arī skolēnu grupu skaits, kuru apmeklējuma pieaugumu prognozējam arī šajā un nākamajos gados, jo muzeji īpaši strādā, lai radītu jaunu un atraktīvu saturu bērnu un jauniešu auditorijai, simtgades lielākās iniciatīvas "Latvijas skolas soma" ietvaros," akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Tāpat kā 2016. gadā, arī pērn visaugstākā Latvijas iedzīvotāju un viesu interese bijusi par valsts muzeju ekspozīcijām – 2017. gadā to apmeklējumu skaits ir vienāds ar Latvijas iedzīvotāju kopskaitu – 1 881 113. Valsts muzeju vidū arī pērn vispopulārākais bijis Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), spējot piesaistīt 568 001 interesentu.

Latvijas populārāko muzeju virsotnē līderpozīcijas apmeklējumu ziņā spējuši saglabāt arī Turaidas muzejrezervāts (265 352) un Rundāles pils muzejs (255 600).

Par ļoti veiksmīgu uzskatāma to muzeju darbība, kurus apmeklē vairāk nekā 100 000 cilvēku. Starp Kultūras ministrijas muzejiem izceļams arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (251 356) un Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs (133 122).

Faktiski Latvijas muzeju apmeklējums ir vēl lielāks, jo apkopotā statistika aptver tikai akreditētos muzejus – 22 valsts, 78 pašvaldību, 10 autonomos un 5 privātos muzejus. Bez šiem 115 valsts atzītajiem, profesionālajiem muzejiem darbojas vairāk nekā 100 privātu muzeju, par kuru apmeklējumu skaitu Kultūras ministrija (KM) datus neapkopo.

KM ik gadu apkopo statistiku par muzeju apmeklētību. 2016.gadā arī biedrības "Culturelab" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju īstenotais pētījums "Kultūras auditorija Latvijā: situācija, procesi, tendences" apliecina aizvien pieaugošo sabiedrības interesi par Latvijas muzejiem. Salīdzinot Latvijas rādītājus ar citu Eiropas Savienības valstu datiem, novērojams, ka tie ir virs ES vidējiem – ES valstīs kopumā vidēji 37% iedzīvotāju apmeklē muzeju vismaz reizi gadā, kamēr Latvijā – aptuveni katrs otrais. Latvijas rādītāji ir arī augstāki nekā Igaunijā (46%) un Lietuvā (39%).

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!