"Lielais dzintars". Foto: Valters Pelns
 
Aktualitātes
25.05.2017

Mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas mākslas forums" izziņo programmu

Komentē
0

No 3. līdz 6. augustam Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas mākslas forums", aicinot pieredzēt vizuālo mākslu un starpžanru performances, teātri, audiovizuālo un multimediju mākslu, deju un mūsdienu mūziku.

Forums noritēs jau trešo gadu, taču šovasar festivāla programmu līdzās mākslas notikumiem papildinās arī lekcija/saruna, meistarklase un radošā darbnīca bērniem, iezīmējot "Liepājas mākslas forumu" kā vietu radošā procesa izpētei, diskusijai un domu apmaiņai. Forums papildinās notikumu sēriju "Pasaule Lielajā dzintarā", piedāvājot iepazīt māksliniekus no dažādām valstīm – Luksemburgas, Austrijas, Spānijas, Igaunijas, Beļģijas un Somijas.

Četru dienu garumā, no ceturtdienas līdz svētdienai, foruma mājvieta būs laikmetīgās arhitektūras pērle – Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars", kas nedēļas nogalē apmeklētājus aicinās iepazīt publisko pasākumu zāles līdz šim neierastās modifikācijās. "Es ticu, ka, laužot vai pārkāpjot ierastās, bet varbūt pārāk stingrās koncertu prezentēšanas formas, mēs pietuvojamies un komunicējam ar publiku vēl tuvāk un ciešāk. Ieliekot skaņdarbu pareizajā kontekstā, mēs varam gūt šo enerģijas apmaiņu vēl skaidrāk," jau iepriekš teikusi Baiba Bartkeviča.

Forumu atklās ar laikmetīgās mākslas izstādi un Latvijā līdz šim nebijušas skaņu instalācijas prezentāciju. "Dzintara diptihs" ir spāņu izcelsmes Somijā dzīvojoša komponista un skaņas pētnieka Hosuē Moreno (Josue Moreno) veidota skaņas un arhitektūras instalācija, kas pamatojas uz skaņas akupunktūras stratēģijām un ir īpaši izstrādāta Liepājas koncertzālei. "Pirmoreiz apmeklējot "Lielo dzintaru", mani spēcīgi aizkustināja ēkas telpiskā gaisotne, kā arī tās pastāvīgā sabiedrība un ikdienas apmeklētāju plūsma. Šī ēka mani iedvesmoja tik ļoti, ka sapratu, – vēlos tai radīt skaņas veltījumu, pievienojot jauna līmeņa baudījumu un varbūt pat izveidojot jaunu saziņas un dialoga līdzekli šāda veida telpai," par iedvesmojošo procesu klāsta H. Moreno.

Foruma turpinājumā uz lekciju aicinās profesors Gotfrīds Villems Rāss no Beļģijas, kurš izveidojis pats savu – robotu instrumentu orķestri, austriešu horeogrāfs Tobiass M. Drēgers (Tobias M. Draeger) piedāvās dejas izrādi "Ikdienas trakums" ("Daily Madness"), bet spāņu perkusionists Roberto Oliveira prezentēs jaunās komponistu paaudzes programmu ar perkusiju, elektroniskās mūzikas un sinhronizētās vizuālās mākslas skaņdarbiem. Foruma apmeklētāji varēs baudīt arī Ģertrūdes ielas teātra viesizrādi "Rondo", Latvijas un Igaunijas dejas mākslas kopprojektu "Connext", vairākas vizuālās mākslas izstādes un citus notikumus.

Nedēļas nogale noslēgsies ar luksemburgieša Frančesko Tristano (Francesco Tristano) divdaļīgu performanci, kuras pirmajā pusē mākslinieks atskaņos klaviermūzikas improvizācijas, bet otrajā daļā piedāvās tehno mūzikas ballīti. Frančesko Tristano ir mākslinieks, kurš apveltīts ar neskaitāmiem talantiem: izcils pianists, komponists, tehno un džeza mūziķis, kurš viegli spēlējas ar dažādiem mūzikas laikmetiem, žanriem un stiliem.

Pilna pasākumu programma pieejama "Lielā dzintara" mājaslapā.

Katra vakara noslēgumā "Liepājas mākslas foruma" apmeklētāji tiks aicināti uzturēties atpūtas zonā, kur neformālā atmosfērā varēs baudīt atspirdzinošus dzērienus un dīdžeju spēlētās mūzikas pavadībā baudīt Liepājas vasaras noskaņas. Atkarībā no laika apstākļiem, atpūtas zona tiks izvietota terasē vai 3. stāva galerijā.

Liepājas mākslas forumu organizē SIA "Lielais dzintars", forums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas pašvaldības un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu, sadarbībā ar biedrību "Totaldobže" un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju. Īpašs paldies Valmiermuižas alus darītavai un SIA "Elpa".

Biļetes uz "Liepājas mākslas foruma" maksas pasākumiem jau pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un interneta vietnē. Apmeklētājiem tiek piedāvāta arī festivāla kopējā biļete, kas sniedz iespēju apmeklēt visus forumā notiekošos pasākumus un atpūtas zonas četru dienu garumā par īpaši izdevīgu cenu – 50 eiro.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!