Aktualitātes
03.01.2019

Miris par "Latvijas Endiju Vorholu" dēvētais mākslinieks Henrihs Vorkals

Komentē
0

2018. gada decembrī mūžībā devies latviešu mākslinieks Henrihs Vorkals, vēsta ziņu aģentūra "LETA".

Henriha Vorkala (1946-2018) radošā mākslas dzīve aizsākās 1960. gadu vidū. Mākslinieks piedalījies nozīmīga rakstura grupu izstādēs Latvijā un Eiropā, Latvijas mākslu reprezentējot tāda mēroga vizuālās mākslas notikumos kā Starptautiskā grafikas biennāle Kēnigsbergā (2000) un Starptautiskā plakātu biennāle Varšavā (2002), kā arī rīkojis vairāk nekā desmit personālizstādes.

Henriha Vorkala radošā darbība izpaudās konceptuālās mākslas ietvaros, attīstot serigrāfijas un fragmentārisma principu, izmantojot zīmējumu, pasteli un akvareļa tehniku. Jau kopš 60. gadiem mākslinieka radošās idejas un darbība veidojās spēcīgu ASV popkultūras impulsu iespaidā, kurus mākslinieks pastarpināti (nekad neapmeklējis ASV) guva no sev tuviem amerikāņu popārta māksliniekiem, kā Endija Vorhola (Andy Worhol) un Roberta Raušenberga (Robert Rauschenberg). Henriham Vorkalam simpatizēja ironija, kādu šie mākslinieki pauduši, interpretējot ar ASV politiskajiem un sociālajiem notikumiem saistītus sižetus. Savu interesi Vorkals realizēja tādās izstādēs kā, piemēram, "Popārts ir miris" (2001; Rīgas Galerija) kopā ar Juri un Vilni Putrāmiem, "Dzimis Amerikā" (2003; Rīgas Galerija), par kuru māksliniekam piešķirta Latvijas Mākslinieku savienības Gada balva 2003 nominācijā "Personālizstāde kādā no Latvijas galerijām", kā arī arī "It's Andy Warhol" (2005; Rīgas Galerija), izpelnoties arī abu uzvārdu fonētiskajā līdzībā balstītu salīdzinājumu ar amerikāņu popārta ikonu Endiju Vorholu (vairāk par to mākslas kritiķa Marka Alena Švēdes rakstā).

Mākslinieks veidojis arī dizainu Latvijas Bankas monētām, strādājis par māksliniecisko redaktoru žurnālā "Arhitektūra. Celtniecība. Dizains", laikrakstos "Literatūra un Māksla", "Neatkarīgā Rīta Avīze", "Labrīt", "Jaunā Avīze" un "Literatūra. Māksla. Mēs", "Literatūra un Māksla Latvijā", "Opera", kā arī izdevniecības "Fenster" izdevumos. Tāpat mākslinieks ilustrējis vairāku latviešu rakstnieku darbus.

Darbi glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājumos, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijā, Cēsu vēstures un mākslas muzejā, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ratgera Universitātes Jane Vorhees Zimmerli muzejā (Ņūbransvika, Ņūdžersija, ASV).

Mākslinieks mūžībā devies 20. decembrī. Viņš apbedīts Raiņa kapsētā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!