Foto: Eimunta Nekrošus brāļa Arvīda Nekrošus "Twitter" konts
 
Aktualitātes
20.11.2018

Miris izcilais lietuviešu teātra režisors Eimunts Nekrošus

Komentē
0

Režisors nogādāts slimnīcā, kad pēc atgriešanās no ceļojuma pēkšņi sajuties slikti. 20. novembrī plkst. 3:00 Nekrošus, kurš šosezon gatavojās pirmo reizi iestudēt izrādi arī Latvijā, devās mūžībā, lietuviešu presei pavēstīja viņa radinieks, Seima deputāts Arvīds Nekrošus.

Eimunts Nekrošus dzimis 1952. gada 21. novembrī Raseiņu rajonā Lietuvā. 1978. gadā viņš pabeidzis A. Lunačarska teātra mākslas institūtu Maskavā (režijas specialitāte; A. Gončarova kurss). Strādājis par režisoru Kauņā, pēc tam Viļņas Valsts jaunatnes teātrī (1979-1991). 1998. gadā nodibinājis savu teātri "Meno fortas".

Par izcilo darbu teātrī saņēmis LPSR Valsts prēmiju (1983), PSRS Valsts prēmiju (1987, kopā ar citiem), Baltijas Asamblejas prēmiju (1994), Eiropas teātra prēmiju "Par jaunām teātra realitātēm" (1994), Lietuvas nacionālo kultūras un mākslas prēmiju (1997), Gedimina ordeņa Komandora krustu (1998), ordeņa "Par nopelniem Lietuvas labā" Lielo krustu (2003) un citus apbalvojumus.

Nekrošus iestudējis izrādes, kuras izrādītas gan Lietuvā, gan viesizrādēs visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Šosezon lietuviešu režisors pirmo reizi bija iecerējis iestudēt izrādi arī Latvijā – Jaunajā Rīgas teātrī bija paredzēts Henrika Ibsena "Branda" iestudējums. "Savā teātra pieredzē, un tas nav mans subjektīvs viedoklis, bet daudziem manas paaudzes un vecākiem cilvēkiem – diez vai mēs dzīvajā esam redzējuši teātra mākslinieku, kurš savā mākslas valodā ir tik… vertikāls. Viņa izrāžu dēļ teātra kritiķi izdomāja apzīmējumu "metaforiskais teātris" un tā tālāk, bet pēc satura Nekrošus ir vienmēr izcēlies ar absolūtu garīgās vertikāles izjūtu, kuru viņš nesaprotamā veidā nav pazaudējis līdz pat šai dienai," augustā notikušajā JRT preses konferencē par Nekrošu teica JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!