Foto: Oskars Upenieks
 
In Memoriam
26.02.2019

Miris aktieris, ilggadējais operas direktors un režisors Andrejs Žagars

Komentē
0

Naktī no pirmdienas uz otrdienu mūžībā devies kādreizējais Latvijas Nacionālās operas direktors, režisors, aktieris un uzņēmējs Andrejs Žagars, apstiprināja viņa brālis, Dailes teātra aktieris Juris Žagars.

Andrejs Žagars dzimis 1958. gada 16. oktobrī. Absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmiju (toreiz Konservatoriju), Dailes teātra aktieris laikā no 1982. līdz 1994. gadam. Filmējies daudzās Rīgas kinostudijas filmās, tostarp  Rolanda Kalniņa 1983. gadā  uzņemtajā kinolentē "Akmeņainais ceļš," Aloīza Brenča "Ilgais ceļš kāpās" (1981), Arvīda Krieva "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" (1987), Annas Vidulejas "Homo Novus" (2018). Kā aktieris strādājis arī Krievijā, Ukrainā, Lietuvā un Igaunijā.

No 1996. līdz 2013. gadam Andrejs Žagars bija Latvijas Nacionālās operas direktors, 2002. gadā debitējis operas režijā. Andreja Žagara radošo biogrāfiju veido vairāk nekā 25 operas un teātra iestudējumi Latvijas Nacionālajā operā, Dailes teātrī, Esenes Alto teātrī, Boloņas teātrī, Horvātijas Nacionālajā teātrī, Igaunijas Nacionālajā operā, Lietuvas Nacionālajā operā, Slovākijas Nacionālajā teātrī, kā arī citos teātros, opernamos un operas festivālos. 2010. gadā viņa vadībā Latvijas Nacionālā opera pievienojās Eiropas Operu akadēmiju tīklam. 

No 2012. gada strādāja kā pasniedzējs Krievijas Teātra mākslas universitātē (GITIS). 2016. gadā tika dibināts Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds ar mērķi veicināt un attīstīt kultūras projektus, īpaši mūzikas un mākslas nozarēs. Žagars bija arī mākslinieciskais vadītājs fondā "Baltijas muzikālās sezonas", kas uzsācis darbību 2017. gadā, kā arī nodarbojās ar uzņēmējdarbību un atvēra Rīgā vairākas kafejnīcas, tostarp "Osiris" un "Deco" bāru.

2016. gada jūnijā Žagars tika ievēlēts par Rīgas domes deputātu no partijas "Latvijas attīstībai".

Žagars godināts ar Francijas valdības Goda Leģiona ordeni, Triju Zvaigžņu ordeni, Nīderlandes karaļnama ordeni "Orange-Nassau", Igaunijas Māras Zemes Krusta ordeni un citiem apbalvojumiem.

"Viss notiek tik nežēlīgi ātri. Visiem, kuru dzīvēs Andrejs Žagars ienāca un piedalījās, tās mainījās. Viņš kļuva par virzītājspēku garīgajā un mākslinieciskajā izaugsmē. Dzīves krāsainības un dažādo garšu buķetes izjušanā viņam nebija līdzinieku. Viņa lidojums bija Riharda Vāgnera "Nībelungu gredzena" tetraloģijas pilns iestudējums, kas Latvijā iespējams vien reizi simt gados. Viņa dzīvei pilnībā piemita Vāgnera mūzikas spēks un dziļais romantisms," ziņā medijiem raksta ģimene, Andreja Žagara kultūras un attīstības fonds un draugi.

Atvadīšanās no Andreja Žagara notiks pirmdien, 4. martā pulksten 13:00 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!