Andis Kalviskis
pirms 4 gadiem
Un tomēr, katrs var sākt ar sevi, kaut vai nedaudz. Kas mani sāpina- kur vieniem tā ir attieksme pret savu dzīves vietu - planētu Zemi, tur otriem, bizness un iespējas noslaukt pēc iespējas vairāk. Pavasarī nojaucu šķūni ar šīfera jumtu - par 1m3 šīfera izvešanu, atkritumu savācējs pateica kosmisku ciparu, tomēr sakodu zobu un piekritu. Tas pats arī attiecībā par saules paneļiem - mājsaimniecības maksā OIK komponenti Latvenergo, par savu saražoto enerģiju, visās intervijas ekonomikas ministri apliecina, cik tas ir slikti un to pēc iespējas ātrāk jālabo, bet suņi rej, kamēr karavāna (ar eko, šmeko... biznesmeņiem) iet...... neskatoties uz to, attieksme pret resursu izmantošanu mainās, it sevišķi hipsteru un gen Z vidū, tas priecē

WhenWeAll FallAsleep
pirms 4 gadiem
Nevaram.. 
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=CLxpgRqxtEA&fbclid=IwAR1-tr4vSFc22gJYtUdTKHbeP8yfv7l_7ZRTo3bIEfxE1E5fcJwno86-BWA

Armands Eriņš
pirms 4 gadiem
Šodien darbā kolēģis pateica labu analoģiju - senie ēģiptieši savstarpējās razborkās sējuši pie vairogiem kaķus, jo kaķi bija svēti dzīvnieki un pretinieki neuzdrošinājās pa tiem šaut. Tieši tāpat tagad meitēns bija piesiets pie aktīvistu vairoga. Ja to pašu runu būtu teicis pieaugušais, tas nebūtu ne uz pusi tik emocionāli, kad to saka bērns.

Un tā runa faktiski arī tādiem pašiem bērniem bija adresēta, ja distancējas no emocijām, domājošam cilvēkam ir acīmredzami, cik baltiem diegiem tas viss ir šūts. Pirmkārt, klimats uz Zemes ir cikliski mainījies vienmēr un visai radikāli, vēl ilgi, pirms parādījās cilvēks, tā ka cilvēces ietekme klimata pārmaiņās ir liels, liels jautājums. Otrkārt, ne jau Eiropa un Amerika ir visvairāk atbildīga par klimata pārmaiņu ierosinošajiem izmešiem - tieši otrādi, to daļa arvien samazinās un galvenie piesārņotāji ir Āzija un Āfrika. Treškārt, uztraukties vajadzētu ne tik daudz par klimata izmaiņām, kas ir bijušas un būs, lai ko mēs darītu, bet par mūsdienu cilvēces ārkārtīgi izšķērdīgo dzīves veidu - viena vienīga suga ar lepnu nosaukumu Homo Sapiens patērē trešdaļu biosfēras resursu. Te nu Grēta varētu rādīt priekšzīmi - pēc diviem gadiem būs pilngadība, tad varētu pārcelties uz laukiem, atteikties no visiem civilizācijas sasniegumiem, kas patērē resursus - jebkādas plastmasas, naftas produktiem, elektrības, sarežģītākas tehnikas, kā arī no modernās medicīnas, kas arī krietni plicina dabas resursus, pārtikt tikai no tā, ko pati izaudzēs, un tad pec gadiem divdesmit pastāstīt par savu pieredzi. Ja vēl līdz tam laikam būs dzīva.

jurniece
pirms 4 gadiem
Tas kas mulsina mani, ka tiek uzsvērta tieši retorika, Grētas un visu citu. Ko praktiski viņa dara ikdienā, lai samazinātu savu personīgo ietekmi uz klimata pārmaiņām? Manuprāt, individuālo izmaiņu potenciāls ne tuvu nav izsmelts. Nav vajadzības grābstīties "pa augstiem plauktiem". Tiešām elementāra koku stādīšana klimata izmaiņu līdzsvarošanā dod vairāk kā darbošanās soctīklos, kas eksistē pateicoties iekārtām, kuru ražošanai tērē ļoti izsmeļamus resursus un ļoti piesārņo vidi. Un,atvainojos par atkārtošanos, nebeigšu atgādināt par kafijas litriem, ko patērējam ikdienā, tajā skaitā visos semināros par vides aizsardzību.

Aivars Andersons
pirms 4 gadiem
Manuprāt, lietas nemainīsies, kamēr prasīsim vairāk no sevis un no līdzcilvēkiem, nevis no korporācijām un politiķiem. Mūsu izvēles nereti tiek veiktas jau sagatavotā spēles laukumā - mēs ņemam preces, kas ir plauktā, mēs rīkojamies atbilstoši likumam. Un aiz tā visa stāv kādas korporācijas peļņas nolūki, ko tās tālāk lobē jau politiskā līmenī.

Mums jāpieņem, ka individuālo izmaiņu potenciāls ir ierobežots un jāsāk meklēt kolektīvu pārmaiņu formu iespējas, piemēram, mainot uzņēmējdarbības vidi un likumus. Citādi varēsim tikai bēdāties, ka nevaram atļauties vislabāko zero-waste, vegan, local, eko sorbertu sev līdzi trauciņā vai ka nespējam ietekmēt pietiekami daudzus citus, lai ievērojami mainītos sabiedrības patēriņa struktūra.

pirms 4 gadiem
Kāpēc cienītā ir iestādījusi tikai divus kokus? Es kādu tūkstoti esmu aiz gara laika iestādījis. 
Būs, kur zvēriem dzīvot. Būs eko pārtika...
Būs lietas koki.

WhenWeAll FallAsleep
pirms 4 gadiem
Grētas spēja iemiesot vidējā klimata aktīvista stāvokli ir mūsu laikmeta zīme. 

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Vēl tāda lieta , par kuru aizdomājos - padomājiet, kur mums ir kāda autoritāte - mūziķis, dzejnieks, rakstnieks, gleznotājs, aktieris, žurnālists - par politiķi nemaz nesapņojot - kurš izteiktu viedokli , par kuru vērts aizdomāties - ne tādā nozīmē, ka man vajag stingro papiņu vai mamminu, kura man noteiks , ko domāt, bet tādā nozīmē, ka mums nav kāds tāds medijs - kurš spēj un talantīgi spēj, izteikt sabiedrībā valdošo!!! noskaņojumu - prieku, bailes, pateicību , dusmas



Komunistes dzejnieces nozombētā bāriņu tauta - kaut ko kusli komentāros - kā katrs savā aizgaldiņā ,spriežam , bet tas arī viss

Sunflower W
pirms 4 gadiem
Ceru, ka pamanīsi - Dvēseļu utenis pārdošanā

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Mīļš paldies. Nopirku. Tu tiešām esi ļoti īpaša, paldies.
Zini, pavasarī biju Briselē un tur aizgāju uz izstādi - veltītu Odrijai Hepbernai. Toreiz nolēmu skatīties vēlreiz filmas ar viņu un vakardien nokatījos Tifāniju. Patika, ļoti. Skatīšos arī citas.
Bet vispār es gribu vēlreiz izlasīt Zaļo Zemi un noskatīties pilnīgi visas Bergmana filmas.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Es gan ar lielu mīlestību un pat skaudību vērtēju hipiju paaudzi - make love not war, tāpat visa francūžu 68. gada dumpinieku paaudze, visi tie ungāri, poļi, čehi - nabaga sapņotāji - pliki pret tankiem !
Vai mūsu pašu - čekistu un čekas klaudzinātāju laiku varoņi ..... kurus pelavās arvien grūtāk ieraudzīt .....

Laikam Linkolns to izteica - ka katrai paaudzei sava brīvība ir jāizcīna. Mēs veģētējam uz manis minēto paaudžu sapņu un cerību rēķina.

Kāpēc , lai petraviča nemelotu, nepelnītu uz mūsu visu rēķina, ja mēs esam kā aitas - vārda vistiešākajā nozīmē - blējam un tirinamies, bet tas arī viss.

Kā es dievinu Raini, ne jau tikai to mīlas dzejoļu dēļ, ko viņš rakstīja par Aspazijas matu skūpstīšanu, bet par to - neliekties, ja vajadzēs - lūzt, bet neliekties. Tagad kaut kāds - rudaks , kurš bauda RAIŅA izcīnīto var mierīgi uzrakstīt - aizmirstam to veco komunistu, kam mums viņš - bet hallo - neviens bagātais tēvocis nedeva bārenim naudiņu tāpat vien. Tiesības uz taisnīgumu bija jāizcīna un tā es to redzu arī šodien

Aizejiet uz rimčiku, uz centrāltirgu - tur nav Latvijas dārzeņ un augļu - Polija, Lietuva, Spānija un visa eksotika - Čīle, Peru utt.
Protams, ka ir taisnība, ka sadedzot ekonomiskās spuldzītes un sēžot zem caura jumta nekas daudz nemainās, bet tā ekonomiskā spuldzīte tomēr patērē mazāk kā neekonomiskā.

Signe Krūzkopa
pirms 4 gadiem
"Izteiksmīgs piemērs ir Grēta Tunberga, kura vienpersoniski ir spējusi mudināt miljoniem jauniešu visā pasaulē protestēt, pieprasot varas iestāžu izlēmību klimata politikā."

Ļoti labs apzīmējums - "pieprasot". Šī, diemžēl, ir ļoti populāra metode kā censties panākt mērķus - pieprasīt. Diemžēl, ko pierāda arī Latvijas politiskā vide dažādās situācijās, daudzu pasaules valstu plašie protesti par dažādām sāpīgām tēmām utt. - pieprasot neko panākt īsti nevar, vai var panākt ļoti īstermiņa risinājumus, vai darbības imitāciju, no kuras nav nekādas jēgas.
Protams, uzmanību šis piesaista, cilvēki runā, diskusija ir. Diemžēl diskusija diezgan plaši ir par to, cik Grēta ir piemērota, vai netiek izmantota, "nabaga bērns" un tā tālāk, kas ļoti novirza no pašas galvenās domas, par ko tad viņa iestājas (kas liek domāt - vai tas tā nav pat paredzēts, jo rada darbības imitāciju - mēs taču runājam par problēmu -, bet novērš uzmanību no tā, ka nekas jau reāli netiek darīts.

Tālāk, mēs varam pieprasīt, taču lielākoties ārkārtīgi liela pasaules iedzīvotāju daļa nemaz nezina, ko viņi īsti pieprasa (nu, Grēta varbūt zina, taču ar to nepietiek), līdz ar to ir vieglāk neipildīt/izlikties ka pilda pieprasīto, jo neviens jau tāpat neko nezinās un nesapratīs. Respektīvi - mēs mākam teikt "ekoloģiski", "piesārņojums", "slikti" un priecāties par visu, kam ir pieprausta zīmīte "eko", taču - vai mēs zinām, kā tiek ražotas lietas, ko mēs ikdienā patērējam, turklāt gaužām neapdomīgi - vai mēs zinām, kādu ietekmi uz vidi atstāj mūsu kārtējais nomainītais viedtālrunis, cik lielu ietekmi uz vidi atstāj nepieciešamā daudzuma elektrības saražošana mūsu dabai draudzīgajā auto. Rakstā minēts "Galu galā izmērīt dabu saudzējošas rīcības rezultātu ir tikpat kā neiespējami. Mēs varam aprēķināt savas ekopēdas nospiedumu, izmantojot kādu no internetā pieejamajiem kalkulatoriem, taču oglekļa emisijas ir tikai viens veids, kā uz to lūkoties." - taisnība, taču pavadot pāris vakarus youtube, skatoties dažādus video, kā tiek ražotas tās pašas saldās kukurūzas nūjiņas, plastmasas pudeles, atsperes, visādi sadzīviski nieki un konfekšu papīriņi (šis man personīgi bija vis šokējošākais), jāsecina, ka - 1) vai nu mums katram jāpārstāj lietot praktiski viss, jo tas atstāj milzīgu ietekmi uz planētu, vai 2) mēs jau globāli varam sākt reāli pieprasīt varas iestādēm samazināt konkrētas lietas, ar konkrēti izmērāmiem un pierādāmiem rezultātiem, ne balstoties tikai uz ļoti plašā termina "piesārņojums" un citiem.

Silvija I
pirms 4 gadiem
Var jau izvēlēties iepirkties beziepakojuma veikaliņos, pirkt pa tiešo no lauksaimniekiem, izmantojot vairākas reizes iepakojumu, daudzos veikalos ļauj ēdienu likt savās kastītēs un dzērienus liet savās krūzītēs. Tas viss var šķist kā niekošanās salīdzinot ar ražotāju piesārņojumu, bet vismaz nav baisi, ka aiz cilvēka paliek tik daudz atkritumu.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
es domāju diamtetrāli pretēji - šai valstij es atdodu pusi no nopelnītā , bet valsts uzvedas kā veca mauka, kas naudu paņem, bet baudu nedod - piedodiet par rupjību - bet es vakardien k lausījos tv panorāmu un man mati sacēlās stāvus - varētu domāt kaut kas mistisks - bet nē

padomajiet - mēs valstij par apsaimniekošanu maksājam 21 vai 23 % pvn - es izskaitīju , ka man tas gadā iznāk apmēram 96 eur - bet - valsltī pat tik daudz nav sakārtota likumdošana , cilvēktiesību aizstāvība , lai samaksājot par pakalpjumu, to arī saņemtu. Runa ir par to, ka ir atkal mājas , kuras netiek pieslēgtas apkurei. Cilveki salst.

Tā esot mājas iedzīvotāju kopējā atbildība. Ja jaunie ES likumi neļauj pat kaimiņu vārdā saukt , ja šī problēma ar nemaksātājiem ir vienā vecumā ar 4.maija republiku - tad man jāizcieš vaina , ka kaimiņš nemaksā , jeb man tomēr jāklaudzina pie vecās maukas durvīm un jāprasa , kaut ko darīt , lai lietas tiktu sakārtotas, ja jau reiz naudu nem

Kā reiz problēma ir tā, ka mēs latvieši neprotam prasīt u n pieprasīt.
Tieši Latvijā nav spiegu, nav korumpantu, nav kolaboracionistu - nav nekā slikta - balti ziemas zaķi , tikai - ja palasi statistiku - 1.vietā bērnu mirstība, vēžu mirstiba, autoavārijas, slīkoņi, pašnāvības un kā saka viss sliktais

Tā kā - pat ja Grēta prasītu kaut ko citu - es esmu par - vienkāŗši par - jo viņa prasa sabiedrībaai rīkoties, lai mēs dzīvotu labākā pasaulē. Viņa neaicina uz karu , neplivina plikus pupus un jaunas gucci somiņas -
Labais jau ir tas, ka mēs strīdamies par patiesību

Sasha Hincburgpfbaum
pirms 4 gadiem
Nevaru neievērot šādā tipa aktīvismu, jo mani uzskati par to ir diametrāli pretēji.

"Cilvēki, kuri par kaut ko iestājas, nemēdz ieslīgt refleksijās par to, kāpēc viņi to dara." - es to saredzu kā šaurpierību, aprobežotību un kopējā lauka netveršanu.
Līdz ar ko "aktīvistus" jebkurā jomā uzskatu par 1) zemas inteliģences/izglītības upuriem, vai 2)par angažētiem manipulatoriem, kuri to dara merkantilu mērķu vadīti.
Par konkrēto tēmu - maisiņu ne-vākšana un atkritumu šķirošana tas - ir tikpat bezjēdzīgi kā, piemēram, uzstādīt mājās vienu ekonomisko spuldzīti, bet palikt ar cauru jumtu, un veciem logiem, bet priecāties par "kaut kā darīšanu" ekonomijas nolūkos.
Ir diezgan skaidrs, kas ir zemeslodes lielākie piesārņotāji, CO ražotāji utml. Attiecīgi būtu jācīnās ar tiem, ja tiešām gribētos panākt kādu rezultātu.
Citādi vides aizstāvju kustībā izskatās kā kārtējā "panku" pozīcija, kas sakņojas indivīdu vēlmē "protestēt", "būt citādam", "mainīt pastāvošo kārtību". Tas parasti pāriet ar briedumu, bet ja nepāriet, tad - skat augstāk 1) neizglītotība vai 2) merkantilisms (kuru visbiežāk izmanto citi ieinteresētie).

Ilze Pētersone
pirms 4 gadiem
Par šādu viedokli var tikai izteikt līdzjūtību, tik nejēdzīgs tas ir.

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
biju solījusies nekad vairs, tomēr - šorīt atkal iegāju Lāči veikaliņā - tajā, kas uz Kaļķu un Aspazijas stūra, Hotel de Rome pavēderē. Pirmkārt, to nožēloju, jo atkal jauna kasiere, atkal kavējās ar neprasmi izsist čekus gan iepriekšējai klientei, gan man. Otrkārt , visu to 10 -15 minūšu laikā es nespēju nedomāt par to, cik drausmīga darbavieta. Skaļi grab aukstuma skapis - nu tik skaļi, ka mani nervi uzvilkās jau to minūšu laikā, kuras tur pavadīju. Tumšs - acīmredzot tiek taupīts uz elektrības rēķina .Tumšš un auksts. Treškārt, nevarēju nedomāt par mammas kaimiņieni , kura ir strādniece Lāčos un vēlā vakarā atnāca pie mammas ar uzpampušu kāju, darbā esot uzkritusi kaste . Esot bijis jāstrādā un vaina neesot jau bijusi tik liela. Bet ko tagad darīt, jo kāja kļūst karsta un pamst. No slimības lapas viņa gribēja atteiktties , jo slimotājus tajā darbā neturot, bet bez darba viņai neesot no kā dzīvot . Ak un tad vēl tikšana uz ātrajiem pašu spēkiem un slēgtās aptiekas un zāļu nepieejamība .....
Un tad mūsu politiķi - viņu runas, cik slinki strādnieki ir latvieši, suņa bērniem pabalstus nost, pensijas nost , lai iet un strādā. Un algas klāt, komandējumus un kompensācijas klāt pašiem ....
Interesanti - vai daba atsaucas netaisnībām cilvēkos, vai cilvēkus ietekmē netaisnības dabā , ja nu uz visu iespējams paskatīties nodalot dabu un cilvēku.
Baigi bezcerīgi vispār.

Aija Āriņa
pirms 4 gadiem
Vispār jau viņai vajadzētu ņemt slimības lapu un pateikt vēl ārstam, ka tas notika darba vietā.. tur darba inspekcijai būtu darbiņš... It sevišķi, ja izrādīsies, ka darba aizsardzības prasības netiek ievērotas.. neviens viņu par to nedrīkstētu atlaist. (pati esmu DA speciāliste, takā zinu, ko runāju)

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Protams, bet - tas beztiesiskums ir daudz daudzu cilvēku realiatāte. Pirms pāris gadiem viņa arī darbā guva rokas traumu. Tur arī bija sarežģīti, jo viņa diezgan ilgi nevarēja strādāt un viņa pati teica, ka nervi beigti , ka viņai visu laiku zvanot no darba - kā tad jūtoties. vai tad ilgi vēl ārstēšoties.
Tāpat šodien tā sieviete veikaliņā, nu kā ir visu dienu pavadīt tādā vidē? Varu deŗēt , ka alga viņai minimālā.
Es , piemēram, negribu , ka man algu maksā uz banku. Ka vid rakņājas pa manu naudu , kā saimieki , bet man darbā stingri noteica, ka uz rokas neko nemaksās un punkts. Re ku durvis - uzredzēšanos.
Tas pats ar visu citu.
Manu māsīcu saspēra civilvīrs, atstāja guļam asinspeļķē, labi, ka durvis bija palikušas pusvirus un kaimiņi ieraudzīja asinis, izsauca ātros. Slimnīcā viņai izoperēja kuņgi, zarnas, liesu - ārsts man teica, dzīvos, bet ne ilgi. Uz māsīcas savākšanu pēc izrakstīšana pretendēju gan es, gan varmāka , kas viņu sita - viņš savāca pirmais. Prokurore viņu attaisnoja , jo ārsta izziņa par varmācības ceļā gūtie dzīvībai bīstamiem ievainojumiem , prokurori neesot pārliecinājis, ka notikusi varmācība.
Tagad tas pats māsīcu nosita, izmeklēšanu nesāka, jo kā man rakstīja cits prokuros - māsīca esot bijusi dzērāja. Nu ja tā domā un dzīvo izglītotie - tad , padomājiet, kas notiek mazizglītoto galviņās,

Sunflower W
pirms 4 gadiem
Izlasi, lūdzu, Lato Lapsas rakstu par šo tēmu puaro.lv, tur arī minēts, kas mēs esam dabai

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Piekrītu Lapsas viedoklim. Es arī ceļoju , bet - nav jāceļo, lai redzētu, ka padziļinās netaisnība, sociālā netaisnība, valsts bandītiskums, kultūras atsvešinātība. Vides kvalitāte Rīgā pasliktinās ar katru gadu.
Katru dienu dzirdu par nozagtiem - lasi - izsaimniekotiem miljoniem.
Vai cilvēks ir vīruss? - Nē - pretī hitelram var likt Mocartu, staļinam pretī - čaikokovski, vai Bulgakovu utt.
Tas ,ka pārapdzīvotībai ir sekas, tas ir skaidrs. Nu tad ir jautājums , ko mēs kā cilvēce spējam.

Latvijā skaidri redzams, ka viss ir izpārdots cittautiešiem un tagad valdība nodarbojas tikai ar atņemšanu vieniem un atdošanu citiem. Jā un baida ar putinu un kimu un pasaules galu, kamēr paši ja ir gan tas putins, gan tas kims, gan pasaules gals
https://puaro.lv/tiesiskums/lato-lapsa-par-gretu/

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Tavs lūgums man likums, Tu zini:)
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!